Нова українська школа очима мами першокласника. Що змінилося?

Нова українська школа очима мами першокласника. Що змінилося?
Першокласнику Даниїлу Немирівському подобається ходити до школи. Адже тепер учням все розповідають в ігровій формі
  • Минулого року стартувала реформа освіти в школах.
  • Першачки отримали нові класи та програму, в якій навчаються, граючись.
  • Мати першокласника Анна Немирівська задоволена результатом, хоча і дивується, яким чином діти від ігрової форми перейдуть до серйозного навчання

Першачок Даниїл Немирівський навчається у школі № 1. За парту вперше сів у шість років. Мама хлопчика Анна каже, що система докорінно змінилася. Діти вивчають нове за допомогою ігор. А ще їм показують пізнавальні мультфільми.

— Діти граються, але вивчають більше, ніж ми колись, — розповідає Анна Немирівська. — А ще їм цікавіше не тоді, коли це все пишуть на дошці чи коли читають, а коли дають можливість їм самим подумати. Наприклад, з математики нас вчили рахувати в стовпчик. Зараз діти спершу рахують на паличках, а потім — в умі. Батьки звикли до того, що приклади короткі, задачки на одну дію. Зараз теж таке є, але вже в першому класі вони вчать, що таке крива і ламана. Я не пам’ятаю, щоб у нас таке було. Здається, ми це проходили аж у п’ятому.

Можна навіть гратися

На думку Анни, легше тим дітям, які пішли до школи підготовленими: ходили до репетиторів чи відвідували «Дошколярик». Даниїл перед школою займався з мамою вдома. Вчили літери спершу по порядку, потім вроздріб. Та коли у книжці з’явилися прописні, хлопчик почав трохи плутатись. Попри це, Даня дуже швидко звик до школи.

Відео дня

— Не можу сказати, що йому було важко адаптуватися, бо діток він всіх знав, — продовжує мама першокласника. — Там весело, граються, ніхто нічого не змушує робити. Якщо дитина захотіла до туалету, вона може встати і піти. Якщо захотіла гратися — у них є ящик з іграшками і гратися їм не забороняють. У нас такого не було. Ми сиділи тихесенько і слухали. Нам треба було переписувати і ми боялися зробити помилку.

На думку Анни, саме завдяки цьому дітям і подобається ходити до школи. Вони не бояться, що отримають погану оцінку чи зауваження. Саме такий підхід полегшує сприйняття навчального матеріалу. А ще дітям замість оцінок ставлять смайлики, що їх неабияк мотивує.

— Коли дитині кажуть, що в неї смайлик, який посміхається, це стільки радості, — розповідає Анна Немирівська. — У неї одразу з’являється стимул щось робити. Це класно, бо дитина радіє, що в неї щось виходить. Якщо у першому класі все добре і влітку ти з нею займаєшся, то в другому класі не буде жодних проблем.

Якісний ремонт і харчування

Новий ремонт — ще один з плюсів. Кожен учень має індивідуальну парту з правильним нахилом. За словами Анни, щодня вчителька змінює обстановку в класі: ставить парти то по колу, то в ряд і пересаджує дітей. Усе це робиться для того, щоб їм не було нудно.

— І ще у них з’явилася нова «фішка» — на парті клейонка з різними малюнками, — каже Анна. — Дитині це цікаво. Бо це вже не звичайна парта, а якийсь герой, якого вона любить. Ще у кожного учня є бокси. Це — маленькі прозорі шафки, схожі на шухлядки. Вони всі підписані і на кожній — наліпка з малюнком. Дитина там залишає свої речі.

Змінилося і харчування. Даня каже, що тричі на тиждень їм дають фрукти. Годують дуже ситно.

Єдине, що викликає у мами купу запитань, так це те, яким чином діти від ігрової форми перейдуть до серйозного навчання?

— Якщо дитина грається 1 і 2 клас, — каже Анна, — цікаво, що буде в 3–4. Бо після четвертого класу в них атестація. Зараз учні думають, що школа — це гра. Але цифри і букви — це не гра. Сподіваюсь, що завдяки новій програмі їм все даватиметься легше. Моїй дитині подобається. Я готова розвиватися разом зі своїм сином.

«Я готова розвиватися разом зі своїм сином». Анна Немирівська каже, що система навчання зазнала суттєвих змін

Поради батькам

Анна Немирівська радить усім батькам майбутніх першокласників водити дітей на «Дошколярик» чи до репетитора. Звісно, за умови, що фінанси дозволяють. Якщо ні, то спільними зусиллями займатися вдома: щовечора разом з дитиною читати казки про букви і цифри. Просити допомоги в бабусь та дідусів.

— Тим дітям, які нічого не роблять вдома, дуже важко і психологічно, і фізично, — каже Аня. — Але якщо дитина ще до початку навчання вміє рахувати до ста, знає абетку і вміє по складах читати, їй у школі буде набагато легше. Бо вона буде повторювати цифри і букви, які вже знає. Треба розвивати пам’ять.

А коли почнеться школа, радить дослухатися до порад учителя і йти йому на зустріч. Адже з класом, у якому може бути 30 чи навіть більше дітей, працювати складно. Кожному потрібно приділити увагу. Але урок триває не настільки довго.

— Нам вчителька порекомендувала кожен день по 15 хвилин читати по рядку, — додає Анна Немирівська. — Два рази прочитали, він розповідає, про що прочитав. Потім відпочинок і знову читаємо. Так дитина більше запам’ятовує і їй не набридає.

Чому відсутня думка вчителя та директора

Газета RIA зверталася за коментарем про зміни в навчанні до адміністрації школи, в якій навчається герой нашої публікації. Журналістка хотіла розпитати, що змінилося, чи легко було вчителеві, який довгий час працював за старою системою, переналаштуватися на новий лад. Проте міська рада заборонила адміністрації школи спілкуватися з пресою.

У відділі у справах преси та інформації нам порадили написати інформаційний запит. Це і зробили, аби дізнатися як про нові стандарти освіти, так і про витрати на облаштування нових класів для першокласників 2019/2020 років.

Читайте також: 

Олена Удвуд

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up