Нове життя для одиноких мам: репортаж з центру матері і дитини

Нове життя для одиноких мам: репортаж з центру матері і дитини
Мами тут різного віку - але всі вони потребують однаково підтримки
  • Ми завітали у Козятинський обласний соціальний центр матері та дитини. Тут проживають жінки з різних районів нашої області. Вони пережили різні форми насилля - фізичне, економічне і психологічне. Зараз навчаються по-новому облаштовувати свій родинний затишок і ростити дітей

Фасад будівлі прикрашений емблемою центру – мати з дитиною у віночку зі слів «захистимо дитину, допоможемо сім'ї, підтримаємо молодь» та банерами на основі фотографій підопічних, що проживали в центрі зі своїми дітьми, що ілюструють, які саме права має дитина. Будівля двоповерхова. У закладі цілодобово працює черговий адміністратор. На першому поверсі розміщений медичний кабінет та кімната, де зберігаються дитячі візочки. Нині в центрі проживають 26 підопічних (десять матерів та 16 дітей). Більшість з жінок поступили сюди з дітьми, частина – на значному терміні вагітності.

Народила через дві години

Наймолодшій мамі, яка зараз проживає у центрі, лише 15 років. З її слів - вітчим та мати часто чинили на неї тиск. Приїздили сюди, але не тому, що цікавились долею доньки, а вимагали паспорт, щоб оформити кредит і забирати в неї соціальні виплати на дитину. Дівчина до центру поступила о десятій ранку, а о 12 вона вже народила малюка. Тут навчають  молоду маму, як уникати психологічного тиску, чому не можна терпіти фізичне насилля від рідних, пояснюють, як його уникати. Зараз дівчина дистанційно закінчує навчання у школі, доглядає за малюком, фахівці допомагають їй.

Відео дня

З усіма матусями працює психолог, а ще вони вчаться опановувати нову професію 

У центрі матері та дитини працює психолог, соціальний педагог, вчитель-реабілітолог.

Від дитини відмовився

Заходимо в одну з двох кімнат на першому поверсі. У кімнаті -  ліжко для мами, дитяче ліжко, шафа для одягу, тумбочка, холодильник, стіл для занять - охайно та прибрано.  41-річна мама на руках заспокоює маленького Владика. 

 – Я сама родом із Закарпаття. Там залишилися мої брати та сестри. Батька я ніколи не бачила. Коли мама померла, я приїхала у Вінницьку область в Мурованокуриловецький район, влаштувалась на роботу на ферму, працювала на полі, збирала буряк, – розповідає Ірина Кіндратець, мешканка центру матері і дитини. – Освіти в мене не було, мама рано померла і я мусила сама на хліб заробляти. Потім познайомилася з чоловіком. Він відразу не зізнався, що одружений. Я від нього завагітніла. Він змушував зробити аборт, від дитини відмовився і від мене відцурався. 

Ірина і Владик: Ірина в 41 рік наважилась народжувати і зараз дуже щаслива

Жінка розповіла, що має в селі стареньку хатинку. Працівники соціальної служби переконала її приїхати в центр матері і дитини, поки в хатині не допоможуть  зробити ремонт. Тут вона народила хлопчика.

– Це моя перша за все життя вагітність і перші родини. Кажуть в такому віці вже пізно народжувати, але я щаслива, бо пологи пройшли вдало, - розповіла Ірина.

Навчають азам професії

На другому поверсі також проживають мами з дітьми. Є поруч кухня, де створена атмосфера домашнього затишку. Заходимо в кімнату, де проживає мама трьох діток. Найменшій – півроку. Дівчина сама родом із Київської області. Два рази намагалась побудувати родинне життя, двічі нічого не вийшло.

– Мої батьки рано померли. У мене є сестра, вона інколи, чим може - допоможе. Я приїхала у Вінницьку область до чоловіка. Він спершу був добрим, а потім після другої вагітності покинув мене. Знайшов інше місце роботи, мене вигнав, – розповідає дівчина. Запитую: «Ображав вас чоловік?»

 Дівчина стримує паузу, потім в очах заіскрилися сльози. Вона не хотіла при дітях згадували всі ті подробиці нещасливого сімейного життя. Вдруге спробувала побудувати родинне гніздечко. Але знову помилилась. Її недавній співмешканець покинув її відразу, як дізнався, що дівчина вагітна. 

– Коли я завагітніла, моїх синів забрали в інтернат. Хлопець відвернувся. Мене направили у центр матері та дитини. Тут все добре, хочу опанувати професію, ростити дітей, - розповідає багатодітна мама.

 До речі, в Козятинському центрі матері та дитини жінки можуть опанувати кілька професій. Є тут міні-кабінет перукаря, де можна навчитися з нуля робити зачіски. Є також швейні машинки, навчають кулінарії та кондитерській справі. Кожній матусі  надають безкоштовну юридичну консультацію, допомагають придбати та оформити на себе та дітей житло.

«Приніс дитині пляшку»

Деякі жінки не один рік потерпали від фізичного насилля чоловіка. Навіть звикли до думки, що це нормально. 

– У нас були випадки, коли соціальні працівники, чи голови села таємно забирали маму, щоб чоловік не знав, де вона. Проте завжди знаходилися «добрі люди» і видавали цю інформацію. Якось приїздив тут один такий чоловік, вимагав побачити дружину. Вона  відмовилась виходити до нього на зустріч. Він виліз на дах, погрожував побити вікна, ми викликали поліцію. Він почав говорити, що приїхав із добрих намірів передати дітям пакет з подарунками. Коли мама розгорнула той пакет, а в ньому – пляшка горілки  і два коржики, – розповідає Валентина Живчик, керівник центру матері і дитини. 

У центрі матері і дитини жінки самі готують їжу собі та дітям. Також  тут навчають, як планувати бюджет, як витрачати, як заробляти кошти.

– Наша мета – захистити права дитини, навчити маму добре виконувати свої материнські обов'язки, з надією дивитися в майбутнє, маючи активну життєву позицію. Шанс кардинально покращити своє життя в центрі матері та дитини отримує кожен підопічний, - підсумовує Валентина Живчик.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ксюшка Шиманівська

    Де знаходиться цей центр.? Допомогу приймаєте?( Одяг,взуття)

    Юлия Стейскал reply Ксюшка Шиманівська

    Можно ли передать туда вещи для мамочек ? Детские вещи ? Постельное белье?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up