В Козятині обрахували у магазині на 40 гривень. Коментує юрист

В Козятині обрахували у магазині на 40 гривень. Коментує юрист
  • Трапився випадок минулого четверга, 14 листопада.
  • Козятинчанці двічі порахували одні й ті ж продукти.
  • Розповідаємо, як довести свою правоту, якщо вас обрахували в магазині.

Станіслава Овчарук йшла до лікарні на процедури. Жінка має проблеми із суглобами і лікується на денному стаціонарі. Дорогою зайшла до одного з магазинів у центрі міста, бо треба було придбати деякі продукти.

— Я думаю так — зайду в магазин, куплю те, що мені дитині треба на ланч бокс і піду в лікарню, — розповідає Станіслава Овчарук. — Я зайшла, пройшла по залі по цій слизькій плитці. Трохи постояла в черзі до каси. І я вже ледве стою від болю. Я ці пакунки не можу тримати в руці. В мене болять суглоби. Касир бачить, вона допомагає знімати ці кульки з руки.

На касі Станіславі сказали, що вона має заплатити 152 гривні 80 копійок. Жінка дістала з гаманця кошти і розрахувалася. За її словами, чек їй не дали.

Відео дня

Коли вийшла з магазину на вулицю, закралися сумніви, що її могли обрахувати.

— Я при цьому освітленні в магазині без окулярів погано бачу, — продовжує козятинчанка. — Але я вийшла з магазина. Думаю, почекайте, 70 гривень ковбаска коштує, а що, три огірка і три банани коштують 80 гривень? Щось тут не те. Я вже відійшла далеченько. Думаю, та ні, такого бути не може. Як я на вулиці при денному освітленні дивлюся на ціни — дійсно, у мене огірки і банани коштують близько сорока гривень.

Жінка вирішила повернутися до магазину, аби вирішити цю ситуацію. Підійшла до касира запитати, чому з неї взяли на сорок гривень більше і попросити, аби їй повернули кошти.

— Я кажу: «Нехай пройшло 20 хвилин, дайте мені чек, він у вас в коробці повинен бути». Вони цей чек мені не дали. Директора магазина не було, вони не позвали. А зібрався охоронець і друга касир. Вона назвалася старшою і ще якийсь працівник, — розповідає козятинчанка.

Кошти Станіславі таки повернули. Проте, за словами жінки, зі сваркою.

— Вони мене публічно ще й принизили, образили, — каже жінка. — Вони мені, бачите, послугу зробили, що повернули мені мої законні гроші, які посміли з мене взяти. Тобто, ще мене зробили винною. Кошти вони повернули, але повернули з нервами. По-друге, з таким навантаженням, що я мала зекономити час і сили перед лікуванням, то я мало того, що час і сили витратила, то ще і нерви витратила.

Жінку цей випадок обурив. Вона каже, що у цьому магазині купує рідко і думає, що саме через це її обрахували.

— А розраховано на що? Ага, людина нова, а може, людина ще десь із села, не зверне уваги, значить можна, — додає Овчарук.

Що робити, якщо вас обрахували у магазині?

Як пояснив газеті «RIA» Олександр Шумський, співзасновник юридичної компанії «Центр правового консалтингу», відповідно до пункту 23 постанови Кабінету Міністрів України від 15.06.2006р. № 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення», касир зобов’язаний:

  • чітко назвати суму, що підлягає сплаті, а також суму, одержану від споживача, і покласти гроші окремо на видному місці;
  • оформити розрахунковий документ на повну суму покупки;
  • назвати споживачеві належну йому суму здачі та видати її разом з розрахунковим документом, при цьому паперові купюри і розмінну монету видати одночасно.

— Необхідно пам’ятати про послідовність вказаних дій, оскільки деякі касири, користуючись неуважністю покупців, можуть недодати або й взагалі не дати решти. Якщо ж покупця все таки обрахували, а касир цього не визнає, залишається єдина можливість повернути гроші — перевірити касу.

У кожному касовому апараті враховуються усі покупки і фіксується сума одержаних від покупців грошей. Якщо касир працював сумлінно, сума готівки у касі і сума, яка зафіксована у касовому апараті, повинні співпадати. Якщо грошей виявиться більше, ніж зафіксовано, це і є гроші покупця. Будьте уважні та завжди доводьте свою правоту, — каже Олександр Шумський.

Читайте також:

Базарна сметана перетворилася на жовто-пінну смердючу суміш

«Геть з магазину, насіння не може так скоро зійти!»

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up