Оксана Деревіцька з Титусівки для розмноження троянд робить «парники» з пляшок

Оксана Деревіцька з Титусівки для розмноження троянд робить «парники» з пляшок
Жінка розмножує троянди в травні-червні і цілий рік чекає, поки приживуться

Оксана Деревіцька з села Титусівка має в колекції понад 100 кущів троянд. Жінка розповіла про свої секрети розмноження троянди із стебла і що потрібно, аби троянди прижилися на квітнику 

 

– Колись мені подарували букет троянд, квіти перецвіли, я вийняла стебла, спробувала їх посадити,  — розповідає Оксана Деревіцька. – Деякі троянди прижилися. З власного досвіду, найкраще розмножувати троянди в травні - на початку червня, коли вони вперше перецвітають. Можна пізніше, але в липні і серпні живці важче приживаються. 

Жінка розповіла, що відраховує на стеблі троянди три бруньки. Під третьою брунькою зрізає навскіс. Виходить живець довжиною - 1-1,5 сантиметра.

– Далі вмокаю живець у стимулятор росту «корневін», можна вмокати у мед чи в листя алое, – радить пані Оксана. – Беру перегній, кладу в ямку, ще додаю пісок, чи попіл. Садити живці потрібно на глибину півтора–два сантиметри. Далі поливаю і накриваю пластиковою пляшкою. 

Відео дня

Господиня переконує, що під пластиковою пляшкою живці ніби в парнику. Жінка зазвичай використовує пляшки ємністю до 5 літрів. Зрізає верх і таким чином кожну пересаджену троянду накриває ними.  

– Буває вони під пляшкою можуть цвісти, але перший рік потрібно не давати зацвісти. Потрібно обірвати бутон, – радить господиня. – Поливаю час від часу, дивлюся по погоді, щоб було не дуже волого і разом із цим не дуже сухо. Уже наступного року, в квітні знімаю пластикову пляшку, щоб троянда звикла до природного середовища, до холоду. Не всі, звісно, приживаютья. Усе залежить від погодних умов. У мене бувало з 20 посаджених живців вкорінилося десять. 

На квітнику в господині квітують троянди різних сортів: чайно-гібридні, в'юнкі троянди, штамбові троянди, грунтопокривні, різних  кольорів. Деякі дуже ефектні і переливаються в кілька кольорів на пелюстках. 

– Живцями під пластиковою пляшкою можна розмножувати практично всі види троянд, окрім штамбових, – зазначає Оксана Деревіцька. – Штамбові троянди прививають на шипшину. Усі інші більше витривалі. Гарно приживаються чайно-гібридні сорти, дрібноквіткові низькорослі. Вони не високі, 50-60 см, а на одному стеблі цілий букет квітів. Загалом у мене в колекції понад 100 кущів троянд і більшу частину я розмножила живцями. Щороку поповнюю колекцію, замовляю нові сорти та кольори. Роблю з пелюсток троянд лікер. Я брала пелюстки з сортів англійської троянди з чайно-гібридних сортів, проварювала, проціджувала додавала лимонну кислоту. Два роки давала настоятись і потім усією родиною смакували трояндовим лікером. Дуже смачний, насичений червоним кольором.

Господиня каже, що любить доглядати за квітами. У травні і червні потрібно обробити від тлі та грибкових захворювань, кожну троянду обійти, але потім ціле літо милується їх цвітінням. 

Нагадаємо:

Мріяла мати власний Едемський сад: козятинчанка вирощує екзотику
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (19)
  • Artur Edu

    Навіщо так мучитись? Що ви з цим крім лікеру робите? Продаєте?
  • Олеся Карайкоза

    Трудяшка,квіти це теж великий труд.
  • Оксана Семко

    Молодчинка
  • Валентина Кравчук

    Умнічка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up