Олександр Бонюк: «Меду цьогоріч вдвічі менше»

Олександр Бонюк: «Меду цьогоріч вдвічі менше»
Пасічник Олександр Бонюк зараз займається підготовкою бджіл до зими
  • Бджільництво. Цей сезон для бджіл був дуже важким. Пасічники зуміли зібрати значно менше меду, ніж торік. Про проблеми у галузі бджільництва та загалом про секрети цього ремесла поспілкувалися з пасічником у п’ятому поколінні Олександром Бонюком

Пасічник Олександр Бонюк з ранньої весни та до осені мандрує разом зі своєю пасікою на колесах. Зараз він прилаштувався неподалік від полів, де посіяна гречка. Всі вулики змайстрував власноруч. 

З сумом показує сліди посеред гречаного поля:

— Вперше за своє життя я зіткнувся з неприємністю, коли поля обробили отрутохімікатами посеред білого дня. Багато бджілок загинуло прямо на полі. Серце стиснулось від побаченої картини. Разом з іншими пасічниками зібрав підписи, щоб зафіксувати цей злочин. Адже в цій ситуації можна було знайти компромісне рішення. Наприклад, обробляти поле, коли вечоріє і бджоли повертаються до вуликів, — говорить Олександр.

Відео дня

Бджоли запилюють поля, без них гарних врожаїв годі чекати. Пасічник задається питанням, чому не всі фермери це розуміють, і як тоді відродити культуру бджільництва?

Став пасічником після служби

Олександр Бонюк — пасічник у п’ятому поколінні. За професією — військовий. Родова любов до бджільництва визріла у серці чоловіка після того, як вийшов на пенсію. 

— Пригадую, коли мені було 10 років, батько почав мене навчати: дав потримати димаря і рамку, —  говорить Олександр Бонюк. — Тоді мене вперше вкусила бджола — це було моє так зване посвячення у пасічники. Після смерті батька я вирішив продовжити цю родову справу. 

Пан Олександр полюбляє споглядати за бджолами, вивчати їх.

— У кожної бджоли є свій період життя, вона може проходити багато професій. Коли народжується, то доглядає маленьких дітей. Є бджілки вартові, санітари, є льотна бджола, що збирає нектар. Недаремно, кажуть, що бджоли божі комахи — від них одна лише користь. Навіть, коли бджола помирає, з її тіла роблю настої на спирту, — розказує Бонюк.

Зараз на пасіці йому допомагає чотирирічний онук та внучка Вероніка. Сподівається, що родинне ремесло продовжить хтось з онуків і в них так само з’явиться любов до бджілок.

Мед і медовуха  — найкращі мої ліки

Цього сезону Олександру, як і іншим пасічникам, вдалося зібрати вдвічі менше меду, ніж минулого року. Тож ціна на мед зростає. 

— Мед може зберігатися 150 років. Найкраще його тримати у скляній тарі, або ж у дерев’яних бочках. Він весь кристалізується. В рідкому вигляді може зберігатися лиш мед з акації, це еталон меду. В нашій місцевості чистий акацієвий мед практично неможливо зібрати. Такий мед я збирав у Черкаській області, де є цілі ліси, висаджені акацією. Такий мед рідкий і втричі дорожчий, ніж звичайний, — розказує Олександр.

Про мед чоловік може говорити годинами. Ділиться своїми спостереженнями, що бджоли допомагають зняти увесь негатив з людини. 

— Всі мої діди, попри голод, війни, мале міцне здоров’я, адже були пасічниками, —  говорить Олександр Бонюк. — Бджоли забирають негативні думки, зміцнюють нервову систему. Відколи маю пасіку, до лікарів звертаюсь максимум для того, щоб зуб підлікувати. Ще добре в лікувальних цілях пити медовуху. Але треба дотримуватися одного правила — бджіл потрібно любити та працювати біля них із радістю.

Також Олександр Бонюк радить вживати вранці мед розведений з теплою водою та соком лимона. А коли болить горло — жувати прополіс. Це все зміцнює імунітет. Чоловік також радить усім ретельно приглядатися до меду, яким торгують на ринку, адже зараз багато фальсифікату. На його думку, найкраще купувати солодкий нектар у перевірених бджолярів.

Леся Кесарчук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up