Олександр Печалін про нові можливості підприємців

Олександр Печалін про нові можливості підприємців

Голова спілки підприємців “Стіна”, голова ради підприємців при Вінницькій обласній державній адміністрації Олександр Печалін дав ексклюзивне інтерв’ю газеті “RIA-Козятин”.

— 26 липня відбулася визначна подія для міста Козятина та району — призначили бізнес-омбудсмена. Це Тетяна Лозінська. Ми її привітали і будемо раді співпраці. Сама установа створена для допомоги підприємцям регіону. Це такий потужний інструмент, який надасть змогу зменшити місцеві податки та збори. За умови, що будуть брати участь у процесі затвердження представники вашого бізнесу. Ми сподіваємося, що Тетяна Вікторівна - людина, яка зможе цю функцію виконати дуже ефективно.

— За рахунок чого фінансується структура?

— Сама структура незалежна від органів влади. Вона створена безпосередньо підприємцями, радою підприємців. Бізнес-обмудсмен відповідає та підзвітний тільки підприємцям, які входять до цієї ради. Структура фінансується за рахунок донорських коштів і надходжень від підприємців та спілок Вінницької області.

Відео дня

— Якщо говорити  про органи влади, які підконтрольні омбудсмену, це органи виконавчої влади, МНС, прокуратура, СБУ, поліція?

— Так. І контролюючі органи в тому числі. Тому що установа бізнес-омбудсмена плідно співпрацює з державною регуляторною службою. А ця служба зараз отримала дуже значні повноваження нагляду і контролю. Наприклад, якщо у підприємця планується позапланова перевірка, то даний захід будь-яка контролююча служба повинна затвердити разом з ДРС. Тобто вони відправляють свій запит на Державну регуляторну службу у Київ, де засідає комісія. Вона на 70 відсотків складається з представників громадських об’єднань. Результатом комісії на даний момент є тільки середній процент - 20% - які стверджує комісія — надає дозвіл на позапланову перевірку. Тобто 80% такий дозвіл не отримують. Тому ми закликаємо підприємців, яких перевіряють, щоб вони тримали зв’язок з бізнес-омбудсменом і з Державною регуляторною Службою. Щоб мати доступ до інформації, що стосується заходів державного нагляду і контролю.

— Тобто основним силовим інструментом вказаної організації являється юриспруденція?

— Основним силовим інструментом являються повноваження. Підписана угода між облдержадміністрацією та обласною радою з радою підприємців. Саме, усвідомлюючи нагальну потребу упорядкування взаємовідносин бізнесу та влади, сприяння зниженню рівня корупції та запобігання недобросовісній (нечесній) поведінці стосовно підприємництва у Вінницькій області, підписаний цей меморандум. Зокрема він зобов’язує сторони забезпечити максимальне сприяння діяльності бізнес-омбудсмена. По-друге, у Вінниці створений такий експертний пункт, який закриває дуже багато позицій. Наприклад, на великому підприємстві працюють люди, які обізнані у екологічній безпеці, у безпеці держпромнагляду, охороні праці, МНС тощо. Усі ті фахівці у нас є і дуже високо рівня. Вони практики і, як правило, мають певний стаж роботи у державних органах контролю. Вони відразу орієнтуються, яким чином рухатися підприємцю. Якщо звернутися до адвоката, він буде шукати певні інструкції, певні нормативні матеріали. Після чого він може зробити певний висновок. А наші люди в цьому орієнтуються миттєво. Тобто, вони вже сталі фахівці в цій справі і мають юридичний досвід. Відбирали ми цих спеціалістів-експертів з урахуванням обов’язкового досвіду їх роботи в органах державного нагляду-контролю. Якщо взяти по ієрархії, то це перша лінія. Наприклад, податкова поліція. У нас експертом працює перший екс-заступник цієї структури, який знає, як робити і яким чином можна захиститися від певних дій. Така ж ситуація і по всіх інших службах.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up