Ольга Шостак: «Не могла й подумати, що ця справа так захопить мене»

Ольга Шостак: «Не могла й подумати, що ця справа так захопить мене»
  • Людина справи. Ольга Шостак – майстриня кондитерського мистецтва. Її знають не тільки у нас, на Козятинщині, але й у всій Україні. Адже вона проводить майстер-класи у багатьох містах.
  • Як їй вдається так майстерно поєднувати роботу та родину? Чи кожен може займатися кондитерським мистецтвом? 

- Каратин прийшов для всіх неочікувано. Як він вплинуло на ваш бізнес, який поточний стан справ у вас сьогодні?

– Карантин вніс корективи не тільки в мої плани, але і в плани багатьох людей. Дуже багато різних подій було заплановано, адже я займаюся не тільки випічкою на замовлення, але й проведенням майстер-класів. Раніше я їздила по всій Україні, а нині мої уроки проходять переважно в західному регіоні. З нового року планується графік на перше півріччя. До всієї цієї історії з карантином я їздила, проводила майстер-класи: в березні до Хмельницького, далі Тернопіль, а після я відразу поїхала до Коломиї. Всі заплановані заходи відбулися і тут, через декілька днів, вводять карантин. Призупиняється все сполучення, що, звісно, стало зупинкою не лише в моїх робочих справах, але і в житті багатьох людей. 

Мусила перебудувати свій графік, перенести все на інші дати. Під час карантину задумалася про відеоуроки і вже зняла два відеозаняття, щоб можна було кожному доступно показати, як виробляти кондитерські вироби.

Відео дня

Після поступового ослаблення карантину, я почала відновлювати графік, бо люди чекали і багато хто надіявся, що заплановані події все-таки відбудуться. І з 1 червня почався рух, нині на рахунку вже 6 проведених коуч-сесій з кондитерського мистецтва (географія майстер-класів – вся Україна). 

Я розробила дуже цікаву нову програму. Ніколи не стою на місці, постійно генерую нові ідеї, технології, нові рецептури. Люблю дивувати своїх замовників та учнів.

– Як вплинула пандемія на старі методи роботи? Чи щось змінилося?

– Змінилося, звичайно. Я не була прихильницею великих груп на майстер-класах. І тому, що зараз карантин послаблено, але ще не відмінено, то на моїх зустрічах всі учасники і я, перш за все, дотримуються загальноприйнятих норм та правил – обробка рук, мої організатори роблять вологе прибирання з рідинами для дезінфекції. Всі працюють в рукавичках та масках. Якщо це в Козятині, то кількість людей обмежена – максимум 3 людини. На виїзді – 4-5. Великого скупчення людей не потрібно. Ми дбаємо про здоров’я учасників та своїх рідних.

– Чи може до вас прийти людина без досвіду, яка просто прагне навчитися випікати такі кулінарні шедеври?

– Я завжди кажу, що рада бачити у себе на майстер-класі усіх людей. Головне – бажання і гарний настрій. Коли людина хоче навчитися, то вона буде сприймати інформацію якнайкраще. А ще потрібно вірити в себе. Я люблю навчати початківців більше, ніж професіоналів: дуже важко перевчати когось після іншого майстра. Приходять до мене й кондитери зі знаннями за додатковим досвідом.

– Сьогодні вид вашої діяльності, це не тільки майстер-класи, але і випічка на замовлення, онлайн курси, а що ще?

– Випічка на замовлення не тільки тортів, але і різних смаколиків. Сьогодні популярності набирають кенді-бари. Коли на святкування людина замовляє до торту святкового ще різні солодощі. Зараз працюю в цьому напрямку. Ще відеоуроки, коли був час, знімала відео. До душі мені більше проведення практичних занять, коли є нагода бачити людину, «поставити» її руку, щоб вона вміла гарно вирівняти торт, зробити кремові квіти. Краще практичні уроки, а не відео.

– Кенді-бари – дорого. Розвієте такий стереотип?

– Завжди кількість розраховується залежно від гостей свята. Клієнт може замовити кожної позиції, наприклад, для кожної людини. Дехто замовляє просто певну кількість певних тістечок. Все залежить від фінансової спроможності. Хтось хоче замовити на дві тисячі смаколиків, а хтось на десять. Велику роль відіграє фінансова сторона, особливо зараз.

– Знаю, що кілька років тому у вас було бажання відкрити свою кондитерську-студію. Як нині справи в цьому напрямку?

– Поки що це все в планах. Наш Козятин – місто провінційне. І щоб відкрити у нас саме ту кав’ярню, про яку я мріяла, потрібно інвестувати дуже багато коштів. На даний момент ця мрія не скасована.

У мене вже є макет студії. Планую приміщення з двох частин, де в першій частині буде випічка і проведення майстер-класів, а інша частина – затишна кав’ярня з літньою терасою.

Я не могла б подумати, що моя справа так мене захопить і принесе такі досягнення. Я вважаю, що для мене це досягнення. Це була колосальна праця. І є. Я вірила в себе, знала, що мені це рано чи пізно знадобиться. Колись у мене були мрії, які зараз стали реальністю. 

Спочатку для мене було складно проводити майстер-класи – аудиторія не сприймала нових майстрів. І три роки тому, в 2017 році – був справжній прорив, коли я мала насичений графік, що нині я думаю, а як я все встигала? Працювала на державній роботі, кожні вихідні у мене був майстер-клас в іншому місті. Я об’їздила майже всю Україну … у мене навіть валізи ламалися. Аж три. Я не досягла ще тих вершин в кондитерській майстерності, як видатні кондитери, але прагну до цього. 

Під час карантину я була запрошена як спікер в онлайн-марафон, який об'єднав 10 МК кращих кондитерів. Це був подарунок для всіх кондитерів. Це був безкоштовний, щоденний марафон в Instagram. Дуже мені сподобалось, я готувала надзвичайно смачний десерт – Львівський сирник. Досі отримую багато відгуків від людей, мовляв, ось ми готували за вашим рецептом. Це дуже приємно. Скоро знову плануємо подібний захід.

– Де можна знайти інформацію про ці безкоштовні події?

– Всю інформацію можна з легкістю відшукати на моїй сторінці в соціальній мережі Facebook. Це для того, щоб чимось зайняти людей, відволікти у ці смутні часи, коли у людей немає коштів, коли вони вдома зможуть щось приготувати.

– Як кондитерська справа з’явилася у вашому житті?

– Взагалі, я не кондитер за фахом, а фахівець з соціальної роботи. Після закінчення університету я працювала чотири з половиною роки і паралельно почала випікати на замовлення і проводити навчання. Було важко поєднувати. Я дивуюся своїй витримці.

– Ви просто хотіли…

– Я хотіла, але мені і потрібно було. Тому що син навчався тоді в медичному університеті. Це дорого і я мусила ставити своїх дітей на ноги. Я працювала заради своєї родини, дітей. Потім зрозуміла, що потрібно мені займатися чимось одним. Весь час свій присвятила майстер-класам. Спочатку відвідувала майстер-класи, бо не було достатньо знань, адже кондитерська майстерність дуже динамічно і бурхливо розвивається. Була у відомих кондитерів. Мій гуру, наставник – знаний кондитер в Україні Олена Чупріна. Вона дала мені цей поштовх, дала сили повірити в себе, в те, що я не тільки зможу випікати, але і вчити людей.

– Зараз багато хто переходить на адресну доставку додому чи у кафе. Ви не думали про це?

– Я працювала з двома закладами в Козятині. Але на даний момент є певні розбіжності. Найкраще працювати на себе. А адресну доставку завжди можна замовити. У мене навіть є послуга – доставка кенді-барів та тортів «під ключ». Це доставка і розкладка кенді-барів – весілля, свята тощо. Це моє бачення, як професіонала і я знаю, як і де, яке тістечко буде мати вигляд.

– Від справ кондитерських до ваших вподобань. Що любите читати, дивитися і слухати?

– Я читаю книги по професії – Ектора Хіменеса-Браво, львівської майстрині Дар’ї Цвик тощо. А щодо музики – я працювала в музичній школі 15 років, а старші діти мої – піаністи. Люблю класику, обожнюю Шопена. Люблю гарну музику. Відкриваю нові, сучасні імена. Є одна моя улюблена пісня, вона моя, Мурата Насирова «Я это ты, ты это я». Музика завжди зі мною і навіть в моїх дітях, що навчалися в музичній школі по класу фортепіано. На 25 років син попросив подарувати йому цей інструмент для гри, хоча за фахом лікар-хірург.

А про фільми – люблю класику – «Іронія долі», «Дівчата», «Службовий роман», хоча часу на телевізор майже не залишається. До слова, в період карантину почав випікати мій старший син Назар, радує своєю випічкою кохану дружину. Тепер рідні жартують, що скоро мене пережене. Напевно, йому передалися мої гени. Хоча всі мої діти вміють та люблять готувати різні солодощі.

Андрій Мордюк

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд 15:14 Вибираємо кросівки для щоденного носіння: на що треба зважати (Новини компаній) 13:03 Лелеки повернулися, а їхньої домівка немає — зруйнували 12:40 "Укрзалізниця" відкриває нове сполучення до курортного Трускавця (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up