Особливий день для особливих людей

Особливий день для особливих людей

В школі-інтернат-гімназії пройшли урочистості до Міжнародного дня людей з інвалідністю

Саме в третій день зими, 3 грудня 25 років тому на Генеральній Асамблеї ООН було проголошено такий захід. І від того дня це стало подією всесвітнього масштабу. Відзначення цієї дати спрямоване на посилення уваги до проблем людей з інвалідністю, захисту їх гідності, прав і самореалізація в суспільстві.

Є такі люди і в нашому Козятинському районі. Їх під дружні тривалі оплески привітали  організатори заходу та запрошені. Серед присутніх були голова Козятинського міськрайонного клубу людей з інвалідністю ”Повір у себе” Володимир Шульга, депутат попередніх скликань Козятинської міськради Олексій Франчук, завсектором молоді та спорту РДА Валерій Швець, психолог районного центру соцслужб сім’ї, дітей та молоді Юлія Поліщук, вчитель музики та художнього мистецтва школи-інтернат- гімназії Сергій Лещук, викладач фортепіано музшколи Ілона Галінська.

Представили лауреатів інва-спорту, яких було  на урочистостях 16 осіб. Прозвучав державний гімн  України. Замайорів жовто-блакитний прапор.

Відео дня

До присутніх з вітальним словом звернулися старші друзі, які наголошували на досягненнях спортсменів. Клуб “Повір у себе”, який функціонує вже десять років, не ставить завдання, щоб кожен участник став параолімпійським чемпіоном. Основне завдання цієї організації — реабілітація дітей після інвалідності.

Серед присутніх лауреатів інва-спорту, три спортсмени, на чиїх грудях не вміщуються медалі зі змагань різного рівня. Це Олександр Мельник,  який в греко-римській боротьбі та в дзюдо отримує нагороди в поєдинках з найсильнішими атлетами області серед звичайних спортсменів. Це триразовий чемпіон України серед учасників клубу “Повір у себе” Даніїл Годлевський. Це легкоатлет і спортсмен з пауерліфтінгу ( силове триборство) Олександр Плахотнюк.

Після привітань спортсменів з обмеженими можливостями нагородили грамотами від управління молоді та спорту Козятинської РДА та Клубу “Повір у себе”. Не забули й про солодощі.

До привітань долучилися артисти. Першою на сцену вийшла відома сиівачка нашого краю Віталіна Бальшанек. В її виконанні прозвучало дві пісні. Змінила її на сцені Даша Волошина. Вона виконала пісню одна та в дуеті з Аліною Шморгун. Ще одне музичне вітання подарував спортсменам депутат попередніх скликань Олексій Франчук. Співав він добре. Пісня у його виконанні що до артистичності, то він поступився знаній майстрині сцени, школярці з Миколаївки Віталіні, а що до вокалу то в багатьох знаних, мабуть, був би ще один привід залишити велику  сцену.

Після музичних вітань перейшли до спортивно-розважальних конкурсів. Їх в програмі було вісім. В кожному конкурсі було тільки два учасники. “Біг з кульками”(перемагає той, хто перший фінішує), “Перенести яйце на пательні” (замість яйця тенісний м’ячик, якого потрібно перенести тенісною ракеткою, щоб спортивний снаряд не звалився з ракетки), “Боксер з цукеркою” (перемагає той, хто швидше розгорне цукерку в рукавичках боксера і з’їсть). “Гривня на мезинці” (перемагає той, хто перший фінішує з монетою на нігті), “Вкуси яблуко” (перемагає, хто вкусить яблуко, прив’язане на нитці).

До речі, в цьому конкурсі була зафіксована бойова нічия. Тут організатори конкурсу не продумали, що меншим дітям потрібно було приготувати яблука менші за розміром.  А вони виявились втричі більші від розмірів рота учасників конкурсу. І яблуко не вдалось вкусити обом конкурсантам...

Наступні конкурси “Апельсин під щокою” (перемагає той, в кого апельсин не вилетить під час руху і хто швидше дістанеться фінішу), “Розкрути рулон туалетного паперу” (перемагає, хто їх перший розкрутить), “Влучний метальник” (перемагає винахідливий) (кручений поліетелен в кульку летить далі і прицільніше).

Не повідомляємо переможців, адже в дитячих спортивних забавах перемагає дружба. Але хочеться відзначити Дашу Войтову, яка перемогла в трьох конкурсах і Даніїла Годлевського, який фінішував два рази другим. З радощі чемпіон України Даніїл сказав: ”Я, мабуть, щасливий!” Як добре, що в семикласника така думка.

Після останнього конкурсу недавні суперники, а нині друзі, зібралися за святковим солодким столом, який накрили їм організатори урочистого заходу в шкільній їдальні. Це той випадок, коли діти не викинуті на узбіччя долі. І вони можуть сказати: “Слава Україні! Слава нації!”

Слава організаторам, спонсорам, меценатам. Слава всім, хто підтримує дітей, яким потрібна реалібітація.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up