19 січня в Козятині: освячення води в церкві, купання на Водохреща та новація козятинчанки

19 січня в Козятині: освячення води в церкві, купання на Водохреща та новація козятинчанки
  • Традиція. Щороку, 19 січня християни східного обряду святкують Хрещення Господнє, або Богоявлення. Зазвичай в цей день у Козятині біля Водокачки відбуваються масові пірнання у водойму.
  • Перші пірнальники приходять на водойму задовго до світанку, не чекаючи освячення води. Як пройшло цьогорічне купання на Водокачці?

У цей день багато людей йдуть до церкви, щоб принести додому свяченої води. Ми за традицією пішли до храму Покрови пресвятої Богородиці 

Після освячення води отець Василь побажав усім здоров’я і для всіх козятинчан запропонував проспівати «могії літа». Віряни храму бажали заспівати многії літа настоятелю храму. Тоді отець Василь каже:«Якщо на те пішло, то давайте заспіваємо многїї літа нашому церковному хору».

Відео дня

Після служби ми запитали в святого отця, що робити з свяченою водою. —Богоявленською водою освячують храми, людські домівки, дають пити тяжкохворим для одужання. Саму воду можна зберігати протягом року до наступного Водохреща, – каже настоятель храму отець Василь.

Набравши свяченої водиці, ми поїхали на Водокачку. Адже до карантину козятинчани майже кожного року встановлювали рекорди кількості людей, що пірнали в ополонку.

Є в Козятині плавці, які не чекають ні світанку, ні освячення води. У небагатьох наших земляків бажання зануритись в крижану воду виникає спонтанно. Згадавши про Хрещення Господнє вони йдуть до ополонки, хто від бажання купатись, а хто і від столу. Це нам відомо з розповідей плавців, які проводили нічні купання в минулі роки.

В цьому році, за словами директора стадіону Сергія Стецюка, нічних купальців було шестеро. 

Після того, як священики воду у Водокачці освятили, в центрі нашої уваги потрапила медичний працівник Марина. Вона навіть просила не фотографувати її. В пані Марини ми приносимо вибачення, але не могли пристати на її прохання, адже вона була першою жінкою, яка при мінус семи занурилася в ополонку.

Пан Сергій з дітьми Вадимом та Алісою також вирішили випробувати себе крижаною купеллю. Четвертокласниця школи ліцею Аліса знає каже, що їй зовсім не страшно, коли біля неї поруч любий татусь. Так, тримаючи доньку на правій руці, вони обоє занурились у воду.

Якщо порівнювати цьогорічне Водохреща з минулим роком, то спостерігається прогрес. В цьому році встановили палатку для переодягання, що значно додало комфорту любителям зимового купання. Станом на  11.30 в ополонці Водокачки  побувало близько 130 любителів зимового купання. До рекорду 486, як було в 2019, ще далеко.

Але є у нас інші новації. І автором такого собі одиничного рекорду стала козятинчанка Юлія. Вона прийшла з чоловіком Олександром і пішла по менш екстремальному шляху.  Як мудра жінка вона вмилася на Водокачці свяченою водою і стала в цьому напрямку першою.

 

Козятинчани на Водохреща: підбірка фото-відео з соцмереж пірнання в ополонку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олександр Чайка

    Река иордан
  • Roman Rudenko

    Денис Белоус Ти зірка цієї статті))
  • Читач23

    Шановні віряни!

    Поясніть будьласка, чому церковний служитель, самий товстий з приходу?

    Вячеслав Гончарук reply Читач23

    А Ви думаєте, що у нього під ризою тільки майка. Як священик він не той про кого ви подумали

keyboard_arrow_up