Отруйного карася продали у магазині. У Вінниці рятують батька з сином

Отруйного карася продали у магазині. У Вінниці рятують батька з сином
  • Вадим Шевчук з Липовецького району разом з батьком опинився на лікарняному ліжку з гострим токсико-інфекційним захворюванням на ботулізм

  • На «гарячій» лінії Мінохорони здоров’я повідомили: «В Україні вакцини нема, шукайте за кордоном…»

  • На пошук сироватки лікарі дали п’ять діб

В’ялений карась, якого з’їли батько й син Шевчуки з Липовецького району, виявився отруєним збудником ботулізму. Рятівну сироватку лікарі порадили шукати за кордоном. В Україні її нема. Уточнили: часу у них п’ять діб, інакше…

Батько Віктор Володимирович (62 роки) перебував у вкрай важкому стані. Дружина Тамара каже, що в чоловіка навіть не стало сил розмовляти, найбільше їх злякали судоми тіла… У сина Вадима (31 рік) захворювання протікало у легшій формі. Все одно температура доходила до 39 градусів. Незважаючи на це, Вадим вирішив зателефонувати на «гарячу» лінію Мінохорони здоров’я (МОЗ). Думав, допоможуть.

— Сироватки проти ботулізму у нас справді нема, — таку відповідь почув у телефонній слухавці. Найбільше вразив спокійний тон у голосі чиновника.

Відео дня

— Тут людина помирає, а їй радять шукати ліки за кордоном. Для чого тоді нам таке міністерство? — говорить чоловік.   

Одна рибинка на двох

Вадим проживає у Києві. Коли їхав у гості до батьків, серед інших гостинців, купив в’яленого карася. Спеціально для цього заїхав у мега-маркет у селі Гатне Києво-Святошинського району. Каже, особисто йому така риба  не смакує. Батькові подобається.

— У той день ми їли мамим свіженький суп із зеленню з домашньої грядки, — розповідає Вадим. — А потім посмакували карасиком. Кажу, посмакували, бо скільки того одного карасика на нас двох. Ні пива, ні горілки не вживали, бо я взагалі спиртні напої ігнорую.

Першим відчув недомагання син. Вадим одразу вдався до промивання шлунку й кишківника, випив сорбенти. Каже, під час блювоти, явно відчувався запах риби. Батько не став цього робити. Сподівався, що все минеться. Тим більше, він спочатку майже не відчував симптомів. Однак, зрештою, обидва опинилися на лікарняному ліжку у Липовецькій районній лікарні. Там встановили діагноз ботулізм. Стан пацієнтів не покращувався і їх доправили до обласної лікарні імені Пирогова. В обох була висока температура, недомагання, нудота, інші симптоми. Батько перебував у вкрай важкому стані. Тому обох пацієнтів поклали у реанімаційне відділення. Старшого Шевчука лікарям вдалося, як кажуть в народі, витягнути з того світу. Чи допомогла протиботулінічна сироватка, лікарі не можуть ствердно відповісти. Її вводили уже на шостий день від початку отруєння. Раніше рідним пацієнтів не вдалося придбати. Ефективність дії такого препарату досягається протягом перших п’яти діб від початку захворювання.

 

Сироватку доставили на п’яту добу

— Для мене був справжній шок, коли почула, що у нас є п’ять діб на пошук сироватки, — розповідає дружина Вадима пані Ольга. — Якраз перед тим по телебаченню показали сюжет, що одна людина померла від ботулізму. Причиною також стала в’ялена риба. Причому, Вадим купував її у тій само мережі, що й чоловік, який помер.

За словами співрозмовниці, сироватку вони знайшли в Росії. Каже, там в аптеках препарат не продається. Його замовляють спеціалізовані лікарняні заклади. У Вінниці їх попередили, що сироватка у жодному разі не має бути з простроченим терміном дії. Тому просили знайомих, щоб дістали безпосередньо у виробника. Завод знаходиться в іншій області. Час спливав швидко. Доставити сироватку до Вінниці вдалося тільки на п’яту добу після отруєння. У Шевчуків ще залишилася вакцина. Не всю ввели. При необхідності можуть поділитися з тими, у кого виникне потреба. Уточнюють, що термін дії препарату два роки.

Шевчуки кажуть, що будуть звертатися до суду, позиватися до дирекції маркету. Вони витратили значну суму на лікування. Але зараз для них найважливіше – поставити на ноги батька.

Небезпека для життя ще не минула

Завідувач відділенням реанімації обласної лікарні імені Пирогова, доктор медичних наук, професор Олександр Дацюк:

— Ботулізм настільки страшна токсична отрута, що може викликати зупинку серця. Сироватка основний лікувальний засіб боротьби з причиною хвороби, все інше — замісна терапія. Одного з пацієнтів, молодшого за віком, уже виписали. Йому допомогло те, що вчасно надав собі першу допомогу. Сироватку також вводили, як і його батькові, але в значній мірі уже для профілактики.

Сподіваємося на позитивний ефект лікування старшого чоловіка. Динаміка поліпшення його стану уже фіксується: з’являються дихальні рухи, періодично відключаємо від дихального апарата, не потребує лікувального сну, він у контакті. Сам факт, що не погіршується стан здоров’я, це вже добре і надія на одужання. Однак небезпека для життя ще не минула.

 Як проявляються симптому захворювання?

Як пояснюють медики, збудник ботулізму може бути у консервах, м’ясних, рибних, домашнього чи фабричного приготування, в яких закінчився термін дії, а також у в’яленій рибі. Його симптоми - погіршується мова, функція зору, контактність, з’являється хриплість голосі, відчувається слабкість у м’язах, виникає параліч тіла, стає важко дихати, ковтати.  

 

Довідка

За даними МОЗ, у 2016 році в Україні від захворювання на ботулізм померло дев’ять людей. Загалом зареєстровано 96 випадків харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з кількістю потерпілих 115 осіб, у тому числі 10 дітей. Захворювання, пов'язані з вживанням: м’ясних консервів та інших виробів з м’яса – у 57 хворих, риби в’яленої, копченої та консервованої - у 50, овочів консервованих у – 6, невідомий продукт у – 2 хворих

Віктор СКРИПНИК

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up