Овочі дорожчають, тож саме час вчитися вирощувати розсаду

Овочі дорожчають, тож саме час вчитися вирощувати розсаду
Насіння болгарських перців проростає довго. Тому його сіють на розсаду у другій половині лютого
  • Городні справи. Ціни на городину на ринку за минулий сезон настільки підскочили, що багато наших земляків захочуть цього літа мати свої овочі.
  • Можливо, хтось вже й купив насіння, залишилось тільки його посіяти на розсаду.
  • Як це правильно зробити розповіли городники зі стажем

Щоб рослини виросли здоровими і овочі добре вродили, їм потрібно багато світла, тепло та поживні речовини.  

— Буде підкормка у вигляді органічних добрив, тоді й буде на вашому столі щедрий урожай, — каже пані Валентина, яка знається на вирощуванні овочів. — Щодо строків висадки розсади в грунт, то тут рецептів немає. У нашій місцевості заморозки можуть бути до 3-ї декади травня і навіть пізніше. Тут треба виходити з того, щоб нічна температура не була меншою від +10 градусів. Коли буде менше, а ще за умови декількох холодних ночей, то теплолюбні помідори, баклажани, болгарський перець чи бамія прихворіють. Погано й коли розсада переростає, — продовжує пані Валентина. — Тому потрібно визначити, коли під розсаду висівати насіння.

Відео дня

Коли і як сіяти насіння

— Як правило, насіння треба сіяти за 55-60 днів до висаджування розсади у відкритий грунт, — розповідає овочівниця зі стажем. — Сходить насіння досить швидко – через 5-10 днів після посіву. Тому середній термін витримування розсади на підвіконні (від появи сходів) становить від 45 до 60 днів. Виходить, що природа сама підказує, що насіння треба висівати після весняного рівнодення, яке припадає на 20 березня — сказала пані Валентина.

Про те, як саме сіяти насіння на розсаду розповіла пані Вікторія. 

— Я беру насіння у продавців, які не торгують насінням сумнівного походження. Раджу початківцям куплене насіння пророщувати. Для цього треба взяти мілку посудину, а на неї покласти вологу паперову серветку. На неї розкласти насіння. Коли насіння проросте, його можна розкласти по стаканчиках із землею. Для розсади добре купити земельку в «Зеленому домі». Але якщо ви плануєте мати під розсадою до двохсот стаканчиків, то це відобразиться в додаткових витратах, — розповідає жінка. — В цих стаканчиках  рослини будуть рости до висадки у відкритий грунт. Стаканчики за розміром мають бути такі, щоб не було тісно кореневій системі рослини. Кількість стаканчиків залежить від того, скільки є освітленого місця на ваших підвіконнях.

Сонця для рослин має бути в достатній кількості, тоді рослини менше будуть тягнутися до світла. Коли рослина в стаканчику одна, їй легше дожити на підвіконні навіть до цвітіння. 

— Насіння на розсаду перцю болгарського можна висівати в другій половині лютого, — каже пані Вікторія. — Перець, посіяний пізніше, не встигне вирости, бо він довше за інші культури проростає.

Чим підживлюють розсаду

Ще одним фактором для здорової розсади є підживлення рослин. 

 — Основними елементами, які необхідні для росту і розвитку рослини, є азот, фосфор і калій. Молоду розсаду добре підгодовувати сумішшю з більшою кількістю солей азоту, — каже агроном Андрій. — Але ж ми не хочемо, щоб на наших столах були овочі з нітратами, тому краще підгодовувати їх органічними добривами, — сказав він і розповів, як приготувати органічні добрива в домашніх умовах.

 — З найпопулярніших компонентів підгодівлі для розсади томатів і перцю — пташиний послід. Використовуйте його на найперших етапах формування розсади. Послід потрібно змішати з водою в пропорції 1:2 (2 частини води і 1 посліду) та залишити для бродіння на 2–3 дні. Щоб отримати бажану підкормку, треба отриманий концентрат розвести у воді в пропорції 1:10. 

Ближче до періоду висадки у відкритий ґрунт розсаді необхідні фосфор і калій. Цих елементів багато в солом’яному або деревному попелі. Народний засіб готується так: протягом доби треба настоювати суміш попелу з теплою водою за пропорцією 1 столова ложка золи на 2 літри води. Після цього процідіть настій і використовуйте його для забезпечення гарного цвітіння і плодоношення рослин.

Брак калію в рослинах порушує засвоєння азоту і часто проявляється втратою пружності і млявістю рослин. Щоб цього уникнути і виростити міцну розсаду перцю чи помідорів, приготуйте настій, який давно став популярним народним засобом. 

У трилітровий бутель, наповнений водою, помістіть шкірку трьох бананів і настоюйте три дні. За цей час калій із бананових шкурок перебереться у воду, перетворивши її в повноцінну підкормку.

Наостанок пан Андрій нагадав, що ідеально вирощеній розсаді помідорів можуть завдати непоправної шкоди шпаки. Виростити розсаду — то одне, її ще треба вберегти від птахів.

У продавців насіннєвих точок ми запитали, чи збільшився попит на насіннєву продукцію у цьому році?

— Так, — каже продавчиня Ірина. — Купуючи насіння, люди навіть жартують, що в цьому році овочеві грядки будуть засаджувати й ті, в кого раніше не було такого бажання.

Читайте також:

До -15. Дві найближчі ночі в Україні будуть найхолоднішими

На «ура» розходились курячі лапки, а на рекордну цибулю люди тільки хитають головою

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up