Паліїв сухої трави під час військового стану можна прирівняти до диверсантів

Паліїв сухої трави під час військового стану можна прирівняти до диверсантів
  • Коли вся країна і громади нашого району в тому числі чим можуть допомагають ЗСУ, знаходяться люди, які палять суху траву. Їх не лякають ні високі штрафи, ні зневага до них суспільства.
  • Тільки зараз у нас військовий стан і це може бути розцінено, як допомога ворогу.

До нас звернулися мисливці та рибалки нашої громади та повідомили, що протягом 17, 19 та 20 березня були підпали сухої трави, які були приборкані вогнеборцями. Якщо на двох ділянках горіння МНСники нашої громади пожежу загасили швидко, то в сусідній сільській громаді вогнеборцям довелось показати професіоналізм в тушінні великої площі трави та торішніх бур’янів.

Єгері навіть запідозрили палія. Але однієї підозри, щоб винести обвинувачення людині, яка не була спіймана на гарячому, на цей раз виявилось замало. Рятівники пожежу потушили поїхали в місце дислокації. 

Мисливці кажуть

— Якщо палії думають, що війна все спише і за них забудуть – не забудуть. Просто зараз не на часі. Ми розуміємо, що МНСники протоколів не пишуть і розслідувань не ведуть, а поліції зараз є чим займатися. Після нашої перемоги ми повернемося до цього питання, – сказали мисливці.

Відео дня

Ми хотіли провести своє журналістське розслідування. Рятувальники нашої громади на гасіння трави на даний об’єкт не виїжджали. Польову пожежу в Катеринівці загасили силами вогнеборців місцевого ОТГ. У відділку поліції нашого міста нам повідомили, що за фактом навмисного підпалу сухої трави від МНСників згаданої громади інформації до них не поступало. Тож виходить, що рятівники сусідньої з нами ОТГ виконали свій професійний обов’язок і промовчали. Мабуть, подумали, що не на часі. 

Тож нам залишається нагадати, що за по­ру­шен­ня по­жеж­ної без­пе­ки в лі­сах гро­ма­дя­нам до­ве­деть­ся зап­ла­ти­ти від 1 530 грн до 4 590 грн, а по­са­до­вим осо­бам — від 4 590 грн до 15 300 грн. За ви­па­лю­ван­ня лу­ків, па­со­вищ, пар­ків та га­зо­нів у на­се­ле­них пун­ктах — мож­на от­ри­ма­ти штраф у роз­мі­рі від 3 060 гри­вень до 6 120 гри­вень. Ви­па­лю­ван­ня рос­линнос­ті на те­ри­то­рії за­по­від­ни­ків кош­ту­ва­ти­ме від 6 120 до 30 600 грн.

Мі­ні­маль­ний штраф за заб­руднен­ня по­віт­ря, яке ство­ри­ло не­без­пе­ку для жит­тя, під­ви­щи­ли у 20 ра­зів — з 1700 гри­вень до 30 600 гри­вень. За сло­ва­ми мі­ніс­тра юс­ти­ції Де­ни­са Ма­люсь­ки, роз­мір штра­фу за­ле­жа­ти­ме від мас­шта­бів шко­ди, зав­да­ної па­лі­єм. Штраф за заб­руднен­ня по­віт­ря нак­ла­да­ти­муть від­по­від­но до ек­спер­ти­зи ста­ну нав­ко­лишнього се­ре­до­ви­ща.

Шкодить і людям і тваринам

Єгері, мисливці, екологи та природозахисники нашого краю вже декілька днів б’ють тревогу щодо спалювання сухої трави. Екологи нагадують, що шкода від спалювання сухої трави різностороння і має негативні наслідки як для здоров’я людини, так і для природи. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняються близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил оксиди азоту, чадний газ, який сильно впливає на людей з хронічними вадами дихання, важкі метали та низка канцерогенних сполук.

Єгері, мисливці, природозахисники пояснюють, що в березні місяці в зайців з’являється виводок. Самки приводять зайчат у невеличкій ямці у  траві і  під час пожежі зайченята згоряють заживо.

На трав’яних згарищах не може звити гніздо фазан, а коли самка сидить на кладці то гніздо не покидає і згорає у вогні.

Палять скрізь: за добу підрозділи ДСНС області виїжджали на виклики майже двісті разів

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Світлана Маслова

    Це не люди це істоти горіти їм у пеклі падли

keyboard_arrow_up