Пам’ятники Козятина. Частина 1. Пам’ятник-кочівник

Пам’ятники Козятина. Частина 1. Пам’ятник-кочівник
Фото з архівів газети
  • Ми починаємо серію публікацій, в яких будемо розповідати про пам’ятники у Козятині — коли і за яких обставин вони виникли, що символізують.
  • Нині знайомимо вас із монументом, що стоїть у східній частині міста.

Ми нарахували у місті понад десять пам’ятників. Розташовані вони у різних мікрорайонах Козятина — на Талимонівці, біля вокзалу, у центрі, на ПРБ, біля училища. Встановлені вони також у різні часи — деякі з них ще радянської епохи, деякі з’явилися не так давно, тридцять, двадцять чи навіть кілька років тому.

Почнемо з обеліска у Талимонівському яру. Його відкрили у 2012 році. До цього цей  обеліск стояв у зовсім іншому місці та увіковічнював зовсім іншу подію. Та про все по порядку.

Що символізує?

Як ми вже згадували, пам’ятник, про який розповідаємо, розташований на Талимонівці, неподалік Міського цвинтаря. Раніше на цьому місці було військове стрільбище. Обеліск пов’язаний з трагічною подією в історії Козятина, що трапилася в часи Другої світової війни.

Відео дня

У 1942 році німецькі війська, під окупацією яких на той момент перебувало місто, декілька разів розстрілювали мирних жителів та військових. Серед них були євреї, цигани, партизани, солдати червоної армії та матроси. Місцем для розправи обрали Талимонівський яр. Саме сюди зганяли людей і вбивали.

Вже після війни в яру знайшли тіла розстріляних. Точна цифра жертв невідома, адже у різних джерелах наводять різні дані. У документах, що зберігаються в Державному архіві Вінницької області, вказано, що у Козятинському районі число мирних жителів, розстріляних німцями, становить 706. Зі спогадів Юрія Машевського, які ми знайшли у книзі «Наша історія», йдеться про те, що кількість розстріляних була понад 8 тисяч. На пам’ятному камені, що раніше стояв у Талимонівському яру, було написано, що кількість жертв — 9 тисяч.

На сайті Музею історії міста є список громадян, розстріляних німцями в Талимонівському яру. У ньому 185 прізвищ. І він далеко не повний, про що свідчить акт обстеження братських могил, складений Козятинським виконкомом у 1945 році, де йдеться про те, що знайдено 724 жертви, а встановлено особу лише 183. Є у цьому списку зовсім малі діти, яким було по два-три роки і навіть рік.

Історія виникнення

Вже після війни, у 1950 році на місці розстрілу встановили пам’ятну стелу у формі каменя, на якій табличка з написом «Тут поховано 9000 мирних мешканців міста Козятина, які загинули від рук німецько-фашистських загарбників. Вічна пам’ять жертвам фашизму».

У 2011 році у Талимонівському яру встановили також пам’ятний хрест. Через рік замість каменя і хреста тут з’явився обеліск, який стоїть і досі. Минулого року його дещо модернізували — вмонтували нові меморіальні дошки.

У 2017-му на Талимонівці відкрили ще один пам’ятник у формі єврейського надгробку. Ініціатором встановлення виступив Микола Маліновський, фінансову підтримку надав Міжнародний благодійний фонд «Християни за Ізраїль. Україна». Цей пам’ятник встановили у пам’ять про єврейських громадян, яких жорстоко вбили у часи німецької окупації.

►Світлина з сайту Музею історії міста

Перше життя Талимонівського монумента

Повернімося до обеліска, який встановили у Талимонівському яру. Його життя 2012 рік поділив на «до» і «після». Адже насправді цей пам’ятник значно старіший. Точніше сказати, наразі це найстаріший пам’ятник, який є у Козятині. Розповідаємо про його минуле.

Козятинчани неодмінно пригадають, що ще десять років тому на вулиці Пилипа Орлика поруч із зупинкою, яка тоді ще називалася «Універмаг», стояв пам’ятник «50 років Жовтню».

►Фото з архівів газети

Його встановили у 1967 році і приурочили до 50-ої річниці від дня Жовтневого перевороту, у результаті якого владу в Санкт-Петербурзі, тодішній столиці Росії, захопили більшовики на чолі з Леніним.

Гранітний обеліск простояв на своєму місці 45 років, допоки його не демонтували. Та насправді пам’ятник нікуди не подівся. Цей обеліск, це і є той самий пам’ятний знак, що нині стоїть у Талимонівському яру. Відтак монумент змінив не лише свою адресу, а й сенс.

►Фото з архівів газети

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up