Парк, площа і стадіон — що хочуть там зробити

Парк, площа і стадіон — що хочуть там зробити
  • Торік у парку почали ремонтувати доріжки, а на площі взагалі мала початися реконструкція, але на заваді стала повномасштабна війна.
  • Чи планують щось ще міняти у міському сквері, що буде з площею і які у влади плани стосовно зони відпочинку на Водокачці — розповідаємо нашим читачам

Площа, сквер та острів на Водокачці — це три основних локації у центральній частині міста, де звикли відпочивати козятинчани. Втім вони не у найкращому стані. На площі досі маємо порепаний асфальт і дірку на тому місці, де колись стояв пам’ятник Леніну. Стара огорожа навколо стадіону продовжує сипатися, бо торік замінили лише її частину біля центрального входу. А парк за стадіоном зовсім не чіпали ,напевно ще з часів Радянського Союзу, якщо не враховувати, що там періодично ріжуть дерева та кущі. Міський сквер — це теж окрема історія. Чого вартує лише територія біля клітки, яка перетворюється на суцільне болото, щойно тануть сніги.

Минулого року у парку в центрі міста почалися позитивні зрушення. Вперше за всі 15 років, відколи у сквері частково провели реконструкцію, там взялися ремонтувати покриття на алеях. Та позаяк роботи стартували незадовго до початку зими, коли випав сніг, довелося перенести ремонт на 2023 рік. Коли він завершиться, під ногами у козятинчан, які ходять через міський сквер, більше не будуть калюжі, бруд і залишки асфальту. Та алеї — це не єдине, що планують змінити в парку.

Хочуть розібрати «клітку»

Торік ми вже розповідали, що волонтери зібрали кошти і закупили обладнання для інклюзивного дитячого майданчика, де будуть гойдалки й каруселі з елементами інклюзії та інтерактивні ігрові панелі. Майданчик планують поставити у парку, наразі триває збір коштів на покриття та монтаж. Якщо вдасться закрити збір, нова локація з’явиться у парку вже цього року.

Відео дня

А ще у сквері хочуть розібрати стару-добру «клітку», де на початку 2000-них проводили дискотеки. Планують зняти огорожу, а саму сцену залишити. Про це розповіла міський голова Тетяна Єрмолаєва під час пресконференції 16 січня.

— Цього року ми багато заходів проводили у сквері, через те, що там завжди є тінь, — каже очільниця громади. — Це дуже зручно і ми їх проводили фактично на сходах біля «Укргазбанку». Обрали таку локацію і вона спрацювала. Але хочеться чогось іншого, через це ми розглядаємо ту сцену, яка є в сквері, вона вже готова. Ми маємо її прибрати і зробити там якісний звук.

Якщо стару сітчасту огорожу розберуть, нову на її місці ставити не планують. Але покриття перед сценою поміняти хочуть.

— Там може бути як плитка, так і бетон, — продовжує Тетяна Єрмолаєва. — І там дерево, його теж не можна чіпати. Навколо нього можна побудувати велику круглу лавку і це знову буде тінь, там можна буде влітку спокійно сидіти. Дуже гарне місце. Це центр, туди всі сходяться, мами прогулюються і старші люди.

Може бути новорічна ялинка

Це не єдине, що може змінитися в міському сквері. Не виключено, що до ялинки на новорічно-різдвяні свята козятинчани ходитимуть саме у парк.

— Як на мене, то в центрі скверу хотілося б посадити ялинку, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — Вона буде не така велика, але якщо вона не велика в об’ємі, можна зробити багато вогнів і вона буде зовсім інша. Тому що наші ялинки на площі настільки величезні в об’ємі, що коли ми починаємо рахувати, скільки буде коштувати їх прикрасити, то трошки лякаємося. Цього року ми не прикрашали ялинку. Ті іграшки, які ми використовували попередні роки, були дуже зношені. Настільки, що нам було соромно прикрашати ними, а нове купувати — це зараз трішки не на часі. Ялинка не обов’язково має бути 18 метрів висотою, вона ж може бути висотою і 6 метрів, тим паче, вона швидко росте.

За словами Тетяни Єрмолаєвої, сквер більше розглядають як дитячу локацію, оскільки тут гуляє багато мам із дітьми.

Суть площі зміниться

Ще одна зона відпочинку — площа Героїв Майдану. Впродовж останніх років там замінили лавки, ліхтарі та урни, демонтували пам’ятник Леніну та висадили ялинки вздовж вулиці Героїв Майдану. Втім кардинальних змін на цій локації досі так і не відбулося.

Торік збиралися нарешті дати старт реконструкції площі, адже проєкт замовили ще у 2021-му. Проте повномасштабне вторгнення стало на заваді. Нагадаємо, у центрі площі хотіли зробити фонтани, які б’ють з-під землі, навколо водограїв планували встановити лавочки по колу, а з лівого боку від будинку культури, навпроти того місця, де сьогодні стенди з інформацією про Державний Гімн, Прапор та Герб, мали поставити літню сцену з глядацькими місцями.

Від ідеї реконструювати площу не відмовилися, втім реалії, в яких ми перебуваємо зараз, внесуть свої корективи.

— Проєкт площі є, але ми його будемо коригувати через те, що вартість змінюється, йому вже другий рік, — каже Тетяна Єрмолаєва. — Крім того, потрібно вносити зміни, тому що зараз ми площу використовуємо як місце для прощання з Героями. Є громади, де поховання здебільшого робиться із церков або соборів, але у нас немає в центрі такої української церкви, з якої ми могли б робити поховання. Через це історично склалося, що почали ховати з площі. І площа енергетично вже має інший фундамент. Це площа більше про пам’ять, про шану.

Тож від літньої сцени, яка мала стояти ліворуч від будинку культури, вирішили відмовитися. Оновлені ескізи проєкту реконструкції обіцяють показати громаді.

— Як на мене, на площі має бути дуже багато зелені, — продовжує очільниця громади. — Ми маємо використати всі дерева і під ними поставити лавки по колу, тому що влітку коли ти приходиш на площу, єдине місце, де є тінь — під ялинкою. На решті території ти як на сковорідці розпеченій. У проєкті, який ми представляли, так і передбачалося, щоб були круглі лавки під погнутими деревами. Вони трохи підчистяться і кронуються, щоб мали форму. Але ті дерева унікальні, вони старі, погнуті, декоративні, такого немає ніде.

Стадіон бачать як локацію для молоді

Третя зона відпочинку — острів на Водокачці. Якщо у тій частині, де розташований стадіон, ще були хоч якісь позитивні зрушення (частково замінили глядацькі сидіння, поставили футбольний та волейбольний майданчики, а також завдяки зусиллям громадської організації встановили майданчик із гойдалками та тренажерами), то там, де колись давно був парк Першотравневий, роками нічого не міняли. Що казати, якщо верба, яка обвалилася років з чотири тому і, на щастя, шубовснула у воду, а не на стежку, досі лежить у Водокачці. Періодично її підточують бобри.

— Ми дуже хочемо мати парк на стадіоні, але зараз на нього немає ніяких дозволів взагалі, — каже козятинський міський голова. — Але це не означає, що не треба кронувати там дерева. Нам треба повитягувати з води усі дерева, які попадали, позрізати всю поросль. У книжці з урбаністики я прочитала, що 90 відсотків скверу чи парку — це алеї. Як тільки є алеї — у тебе вже є ансамбль всього парку. Звісно, хотілося б по всьому периметру стадіона, по великому периметру зробити бетонну доріжку.

Очільниця громади каже, що стадіон здебільшого розглядають як локацію для молоді. Хоча туди приходять і люди старшого покоління, і мами з дітьми.

— Усі проєктанти, які до нас приїжджають, коли потрапляють на наш стадіон, просто шоковані такою локацією і плюсами, які там є, — додає Єрмолаєва. — Стадіон ми теж розглядаємо як проєкт. Фактично якби там було щось таке побудоване, то ти туди можеш потрапити зранку і звідти вийти ввечері. Хтось гуляє, хтось займається спортом, хтось на дитячому майданчику. Якісь поставити локації фаст-фуду, швидкого харчування і туди можна прийти вдень і ввечері тільки піти звідти додому.

Та коли це все має бути — поки що достеменно невідомо.

 

Читайте також:

«Дельфін» закриють? Що буде з басейном у Козятині

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • Галина Вакуленчик

    Можна зробити стелу для загиблих воїнів на площі де в радянські часи була дошка пошани там і місця більше і краще для людей подивитись а то наших ГЕРОЇВ стіснили  що не можна квіти положити
  • Наталі Ткачук

    Нічого не зміниться з таким мером як в нас (Єрмолаєва) Вона світла не може людям дати. А на даний момент Вона точно не планує нічого міняти. Гроші їй в карман капають, і воно задоволене.
  • Петро Савчук

    Геннадий Ткачук
  • Козятин Вело

    По факту дерева позрізають і все

keyboard_arrow_up