Парк залізничників раніше називали «Капітанкою»

Парк залізничників раніше називали «Капітанкою»
У парку багато аварійних дерев

Наше минуле. Раніше парк залізничників і парком не був. Район вокзалу, трикутник між «Західним», «Шепетівським» парками та Луговою колією – все це мікрорайон «Капітанка». Чому його так називали, достеменно нам не відомо. Але з допомогою місцевих мешканців маємо дві версії і обидві мають право на життя

У дощову погоду на «Капітанці» чи в період танення снігу завжди було багато води. Вода знаходила собі місце, неквапливо через водні капіляри стікала в річку. Так було до того часу, коли частину «Капітанки» не засипали землею.

За першою версією, «Капітанка» — це колишній спортивний майданчик, який створили самі діти. Не стандартне футбольне поле з більш рівними штангами і кривими поперечинами на обох воротах. На «Капітанці» грали у футбол і ловили карасів, там взимку каталися на лижах і освідчувались в коханні. Мешканець ПРБ,  в якого пройшло дитинство в районі «Капітанки», розповів, яку він чув версію назви цього мікрорайону.

—  Якось в один із літніх днів на «Капітанці» проходив турнір між групами залізничного училища, і капітани команд пішли дивитися поле. Поле не тільки подивилися, а й перевірили. В училище відправили кур’єра капітанів. Коли гонець прийшов в училище, його запитали, а де капітани? «Капітани — там», - відповів той. Так і виникла «Капітамка». А вже потім перейменували на «Капітанку». Які там турніри тільки не проводили! Змагання серед груп училища. Школа на школу, клас на клас, вулиця на вулицю. Зимою там проводили змагання серед лижників. 

Відео дня

Перестали ходити паровози, не сипався зверху ізгар. Стало заростати поле травою. А пізніше його засипали, збудувавши на тому місці теплиці і матеріальні склади.

За другою версією, яку теж нам підказали місцеві жителі,  назва «Капітанка» пішла від того, що в тій місцевості було багато води. Її було так багато, що можна було плавати в ночвах. Люди старшого віку пам’ятають, що ночви — це така прямокутна балія. Господині в ній білизну прали, а діти в ночвах були умовними моряками. Плавали ще й на автомобільних камерах, чи човнах. Бракувало тільки капітана. Від того й пішла «Капітанка». Така версія також має право на життя.

► Природа тут чудова

У парку залізничників в кінці 60-их завжди було багатолюдно. Крім атракціонів і розваг функціонував спортзал «Локомотив».  На місці ринку «Привокзальний» був майданчик для гри в городки. 

Був у ті роки в дітей залізничників хороший покровитель в особі начальника дороги, нині покійного Петра Кривоноса. Не стало його – все почало руйнуватися. А іншого  Петра Кривоноса на той час не знайшлося.

На початку Незалежності за парком доглядали на рівні Козятинського «Відділення» теперішня Дирекція залізничних перевезень.

Тепер не можна сказати, що парк залізничників залишили напризволяще. В ньому вчасно обкошують траву. Прибирають з перевернутих нічними відпочивальниками сміттєвих баків сміття. Тільки цього мало для парку зі славною історією.

Що думають про парк самі залізничники, розповіли журналістам газети «RIA-Козятин» наші земляки слюсар з ремонту вагонів, який працює в Києві, Богдан, помічник електровоза Володимир, провідники пас. вагонів Вікторія та Анна.

Всі наші співрозмовники сказали, що парк залізничників, це була б чудова зона відпочинку, якщо прибрати від різного непотребу, штучний водойм, видалити аварійні дерева і прибрати сміття, яке кидають самі ж відпочиваючі, яких і відпочиваючими важко назвати. А Богдан ще додав:

— Якби поставити декілька дитячих майданчиків в парку, то парк залізничників знов оживе від дитячого галасу.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд 15:14 Вибираємо кросівки для щоденного носіння: на що треба зважати (Новини компаній) 13:03 Лелеки повернулися, а їхньої домівка немає — зруйнували 12:40 "Укрзалізниця" відкриває нове сполучення до курортного Трускавця (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up