Пені за несплачені донарахування з газу не буде

Пені за несплачені донарахування з газу не буде
Активісти наполягали, аби газовики скасували коефіцієнти. Утім, у «Вінницягаз» кажуть, що мають всі підстави нараховувати додаткові куби газу і далі

Бонус до платіжок. Попри заборону Нацрегулятора, «Вінницягаз» нараховує додаткові кубометри вінничанам. Люди, які їх не сплачують, мають тисячі гривень боргу. За це відключати газ або накладати штраф газовики їм не будуть. Хоча і продовжують рахувати додаткові «заборгованості»

З жовтня 2018 року у рахунки вінничан стали робити донарахування за газ, застосовуючи коефіцієнти приведення до стандартних умов. Для прикладу, якщо людина спожила 100 кубометрів за місяць, їй могли вписати ще від 1 до 8 кубів.

У «Вінницягаз» пояснювали, що в законі України «Про ринок газу» від 2015 року прописана вимога приводити газ до стандартних умов: + 20 градусів за Цельсієм та 760 мм ртутного стовпа. Якщо реальна температура та тиск відрізняються від цих показників, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08.

Але громадські активісти з ГО Ліга «НІКА» вважають, що таку схему до побутових споживачів застосовувати незаконно. Це підтвердив Нацрегулятор, який оштрафував віницьких газовиків на 850 тисяч гривень та наказав перерахувати всім платіжки до 5 квітня 2019 року. Але вінницькі газовики продовжують нараховувати додаткові кубометри в платіжки.

Відео дня

— У мене особисто виникла заборгованість через ці донарахування — 2300 гривень. І з 1 червня «Вінницягаз» вже має право за новим законом нараховувати мені пеню. Знову ж таки, пеню на заборгованість, яку нарахували неправомірно, — сказала президентка коаліції ГО Ліга «Ніка» Юлія Грига.

Утім, речниця ПАТ «Вінницягаз» Лариса Логінова спростувала інформацію про нарахування пені через «коефіцієнти».

— Застосовувати пеню, штрафи чи припинення газопостачання за несплату цих донарахувань ми не будемо. Але ці нарахування ми здійснюємо, адже маємо всі підстави це робити, — сказала Логінова. — Є позиція НКРЕКП, яка забороняє ряду облгазів (серед них і «Вінницягаз» - авт.) застосовувати методику приведення до стандартних умов. Наразі справа знаходиться в суді, і рішення за судом. Ми вважаємо, що ми застосовуємо коефіцієнти приведення відповідно до чинного законодавства.

Протягом п’ятниці, 17 травня, газовики, активісти та посадовці обговорювали шляхи вирішення проблем. Активісти наполягали, що коефіцієнти мають бути скасовані, платіжки — перераховані. Представники «Вінницягаз» відмовилися від цього.

А ще говорили про відмови у встановленні індивідуальних лічильників при наявності загальнобудинкового і про відсутність компенсації витрат на самостійне придбання лічильника, про недосконалість нинішніх типових договорів з розподілу та постачання газу, про невизначеність балансового розмежування газових труб у багатоповерхівках тощо.

За результатами зустрічі створили три робочі групи, які розробляють дорожню карту вирішення визначених проблем. За підтримки київських експертів активісти проведуть два круглих столи в профільному комітеті Верховної Ради України на тему лічильників. А також громадські активісти у Вінниці домовилися поділитися досвідом з жителями інших областей про те, як боротися з облгазами. І на додаток до цього — незабаром зроблять «Платформу відкритості», де буде зібрана вся інформація щодо діяльності регіональних газових компаній.

Потрібне політичне рішення

Тетяна Бойко, експерт з ЖКГ громадської мережі «Опора»

— Практика приведення до стандартних умов для побутових споживачів передбачена українським законодавством тільки тоді, коли йде розрахунок в енергетичних одиницях. У нас на сьогодні, розрахунок за газ досі ведеться в кубометрах. Саме 20 облгазів Регіональної газової компанії (далі - РГК) нараховують ці коефіцієнти. Знаємо, що зараз розглядаються справи в судах, є рішення Регулятора, справи на розгляді у прокуратурі.

Питаємо, чи можливо, що «Вінницягаз», яка є частиною РГК, сама скасує застосування коефіцієнтів?

— Теоретично, можливості є і на місцевому рівні. Але оскільки це єдина група з 20 облгазів, то, мені здається, потрібне політичне рішення на вищому рівні.

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ

Читайте по темі:
Для кожної області України буде своя ціна на газ. Яка для Вінницької?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up