Пеня за борги у платіжках. Як бути субсидіантам?

Пеня за борги у платіжках. Як бути субсидіантам?
Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • З початку місяця набули чинності зміни у Законі «Про житлово-комунальні послуги».
  • Відтепер за несвоєчасну сплату комунальних нараховуватиметься пеня.
  • Чи стосується це одержувачів субсидій?

Козятинчанка Олена Ростовська отримує субсидію вже більше десяти років. У своїй однокімнатній квартирі користується електроопаленням. Якби не субсидія, взимку доводилося б мерзнути, бо заробітної плати не вистачило б на оплату рахунків за світло.

Каже, нова система монетизації має свої переваги. Адже якщо економити, залишок коштів людина може витратити на власні потреби. Але монетизація — це ще й перевірка совісті людей.

— Раніше кошти потрапляли одразу на рахунки фірм-постачальників, — каже Олена. — Тепер той, хто отримує субсидію, мусить сам за себе заплати з грошей, які приходять йому на рахунок. У деяких є спокуса витратити ці кошти на щось інше. Наприклад, не дай Бог, хтось захворів. Є готівка і людина, звісно, плюне на комуналку і купить ліки. Раніше частина перераховувалась на водопостачання, газопостачання і електромережу, а тепер все приходить тобі на рахунок.

Відео дня

Олена Ростовська

Проте Олену монетизація цілком влаштовує. Єдина різниця в тому, що тепер потрібно оплачувати комуналку власноруч. За словами жінки, субсидія приходить їй на рахунок у середині місяця. Тому, щоб не перейматися про те, що не вчасно заплатила, вона витрачає на оплату комунальних свою заробітну плату, а кошти за субсидію використовує для власних потреб.

— Я знаю, що мені ці гроші все одно повернуть, — каже Олена Ростовська. — Першу виплату я ще в касі отримала. Потім мені пояснили працівники «Ощадбанку», що отримати картку зручніше, бо монетизація триватиме й надалі. Я надала код і паспорт, і мені відкрили рахунок за 20 хвилин. Тому я отримую гроші через банкомат і мені не треба стояти в чергах.

Одержувачі субсидій мали вчасно платити за комірне ще до прийняття змін до Закону «Про житлово-комунальні послуги». Адже злісному неплатникові могли відмовити у наданні допомоги. Тепер у них з’явився додатковий стимул: з першого травня почнуть нараховувати пеню за протермінування виплат. Щодня на 0,01 % буде зростати сума боргу.

Тобто, якщо маєте борг у розмірі 1000 гривень, то щодня вам буде нараховуватися 10 копійок пені. Якщо держава затримала виплати субсидій чи роботодавець невчасно виплатив заробітну плату і ви маєте документи, які це підтверджують, пеню сплачувати не доведеться.

— У травні взагалі мало хто має субсидію, — каже заступник начальника відділу соціальної допомоги Олена Черняк. — Бо там беруться зовсім інші тарифи й інший розхід газу чи електрики. Швидше за все, на не опалювальний сезон у нас буде не багато отримувачів субсидії. У кого заборгованість, ми взагалі субсидію не призначаємо. Якщо нам приходить звітність з управління газового господарства, чи з РЕМу, ми субсидію не призначаємо, поки не погашена заборгованість. Пеня йде по організаціях. Але жодної постанови з цього приводу нам ще не надходило.

Інфографіка Громадського

Про субсидії на літо

За словами заступника начальника відділу соціальної допомоги Олени Черняк, з нового року до управління надійшло 284 звернення на отримання субсидій. Станом на 1 квітня було 466 призначень, оскільки 182 сім’ї звернулися за субсидіями ще до жовтня 2018 року. Поки точно не відомо, яка кількість звернень для отримання субсидії на літній період, тому що досі приймають заявки.

У травні субсидію на новий період перепризначать автоматично. Повторно із документами треба звертатися лише тим, чиї справи розглядала Комісія, хто орендує житло, переселенцям та тим, у кого з жовтня 2018-го відбулися зміни у складі сім’ї.

Також нову заяву та декларацію мають подати ті сім’ї, яким субсидію призначили не на зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб. Новий пакет документів мають подати ті сім’ї, де є непрацюючі особи працездатного віку, в яких або відсутні доходи взагалі, або менші мінімальної зарплати.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі: https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up