Підступний діабет не спить

Підступний діабет не спить

Сімейний лікар Зоя Віталіївна Науменко-Чачашвілі працює в Комунальному підприємстві “Козятинський міський центр Первинної медико-санітарної допомоги Козятинської міської ради”, її кабінет №7 (номер моб. тел: 096-901-77-23). Сьогодні наше інтерв’ з нею про підступну хворобу з назвою “цукровий діабет” — ЦД.

— Скільки є на обліку по Україні людей, які хворіють на цукровий діабет?

— На цукровий діабет, згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, страждає 6-8% від популяції. В Україні це приблизно 2,5 млн осіб. Реально людей, які знають про свою хворобу — 1,5 млн.

— Чому так?

Відео дня

— Неточні дані про реальну кількість українців і статистичні дані, люди не звертаються за медичною допомогою.

— Як держава дбає про таких хворих?

— Цукровий діабет (ЦД) — це системне захворювання, яке виникає через абсолютну (тип 1) чи відносну (тип 2) недостатність інсуліну, яка спочатку викликає порушення вуглеводного обміну (стан хронічної гіперглікемії), а також усіх видів обміну речовин, чим спричиняє ураження всіх функціональних систем організму.

Про хворих держава турбується, і людям, які хворі 1 типом діабету, тобто, є інсулінозалежними, безкоштовно видає інсулін. Тому, що він є життєвонеобхідним.

Людям, що страждають 2 типом ЦД, які потребують таблетованих форм для лікування, згідно державних програм (реамбурсація Постанова №1303) ліки теж видаються за рецептом лікаря безкоштовно.

— Що потрібно знати про прояви хвороби? На що потрібно звернути увагу?

— Діагноз встановлюється при наявності підвищеного цукру крові. Тобто, щоб дізнатись є у вас діабет чи ні, обов’язково слід здати аналіз крові на цукор, краще натщесерце. В нормі він має бути 3,3-5,5 ммоль/л (цифри можуть незначно відрізнятись в різних лабораторіях, в залежності від реактивів, з якими вони працюють).

Якщо у людини є скарги на підвищену спрагу, надмірне виділення сечі, немотивований зуд шкіри, різку втрату або підйом ваги — слід здати аналіз крові.

Діагноз ЦД може бути підтвердженим визначенням глікованого гемоглобіну, який свідчить про рівень глюкози або компенсацію діабету протягом останніх 120 днів. Також є аналізи на С-пептид і інсулін крові, які підтверджують чи спростовують діагноз ЦД.

І як діяти, якщо виявили підвищення цукру?

— Лікар порадить, треба прийом на огляд. Слід звернутись до лікаря, щоб в залежності від стану здоров’я, він міг призначити лікування. Якщо є сумніви, діабет це чи інша патологія, слід зробити тест толерантності на глюкозу:

— тим, у кого є тимчасові порушення вуглеводного обміну (цукор в сечі, у вагітних, підвищення цукру в крові після їжі до 9,9 ммоль/л, реактивне зниження цукру крові);

— у кого є фактори ризику ЦД, а  саме спадкова схильність, надмірна вага, патологічні вагітність і пологи, викидні, багатоводдя, токсикози вагітних, маса новонароджених понад 4,0 кг; ураження периферичних судин, артеріальна гіпертензія, хронічні інфекції, дерматопатії, гіперліпідемія (підвищений холестерин крові), підвищена сечова кислота крові, ретиноматія (враження на очному дні), з невідомої причини;

— 20-24 тиждень вагітності.

Про те, як правильно проводити це обстеження розповість медичний персонал — треба звернутись у лікувальний заклад.

— Ваші побажання, як лікаря, козятинчанам?

— Дуже сподіваюсь, що ті, хто прочитавши цю інформацію, задасться питанням: “А який цукор крові у мене?“ Підуть і здадуть аналіз крові на глюкозу. Якщо він підвищений — зразу ж на прийом до лікаря, щоб правильно вибрати тактику лікування.

Латинське прислів’я каже: “Гарно діагностований — гарно пролікований”. Тож доброго Вам здоров’я. Турбуйтесь про себе, своє майбутнє — отож, бережіть здоров’я, адже правда — чим раніше виявити хворобу, тим простіше з нею боротись вам і лікарю. Тому дослухайтесь порад спеціаліста і слідуйте їм!

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up