Підтримай громадську ініціативу #500 дерев для Козятина

Підтримай громадську ініціативу #500 дерев для Козятина
Головний садівник національного ботанічного саду імені Гришка Василь Остапюк допоміг відібрати сорти декоративних рослин
  • Озеленення. У Козятині та поза його межами організувалася команда, яка хоче перетворити наше місто на маленьку квітучу перлину Поділля.
  • Ініціатором та координатором став козятинчанин Сергій Сиваківський. Отож, запускаємо флешмоб #500дерев по збору коштів для втілення даного проекту 

►Сергій Сиваківський зібрав команду, аби зробити наше місто квітучим

«Головне — бажання і кошти на його втілення знайдуться». Під таким гаслом розпочав корисну справу для Козятина Сергій Сиваківський. Запасся терпінням, багажем контактів та підтримкою колег і знайомих, зібрав команду та почав втілювати акцію «500 дерев» для нашого міста. Разом вирішили, що Козятин було б непогано засадити фруктовими деревам. Також місто може прославитись бузковими алеями, декоративними деревами. Можна висадити алею малинового бузку імені Богдана Хмельницького з обох сторін дороги на Довженка (на відрізку, де вирубали верби попід залізницю. Або алею білого бузку імені Лесі Українки. Патріотично буде красуватись Алея загиблих Героїв з бузку жовтого та блакитного відтінків на Куликівській. Це був би певний символізм — позаду загиблих дерев зростає нове покоління. 

Відео дня

Робили все оперативно

Ініціативу Сергія підтримали і міські громадські організації, і міська влада, і на роботі в Києві.

— Якось я на роботі розповів про те, як можна зробити Козятин кращим і мої колеги з керівництвом, які це слухали, сказали: «Тож давай, починай, ми допоможемо твоєму місту», — розповідає Сергій. —  У нас в компанії молодий колектив, традиційно заведено все робити оперативно. Того ж дня отримав повідомлення від Вадима Рожука, що М.А.К готовий підтримати всі ініціативи по місту. Через декілька днів зустрілись, обговорили і приступили до втілення плану.

Роботи з втілення задуманого розпочали з об’їзду міста та шкіл. Далі вирішити створити з Гугл карти паперову план-карту в масштабі 20 метрів, на яку нанесли місця, де потрібно посадити чи оновити дерева. Узагальнили і отримали цифру 470 дерев і дали назву акції — «500 дерев». У допомозі з вибором саджанців вирішили звернутись до «Національного ботанічного саду ім. Гришка». Там провели інвентаризацію фондів та відібрали сортові групи декоративних рослин. Не оминули і наших місцевих знавців з озеленення.

— Наталія та Володимир Столітні погодились нам допомогти, — продовжує Сергій. — Відкрили накопичувальний рахунок для закупівлі саджанців та засобів для їх укорінення та утримання вологи. 

На даний момент колектив компанії, де працює Сергій, зібрав і перерахував кошти на закупівлю 140 саджанців фруктових дерев через магазин «Зелений дім», для шкіл міста та села Козятин. Розпочато передачу школам сертифікатів на їх отримання.

Обіцяють купити саджанці

У свою чергу Вадим Рожук від М.А.К організовує збір коштів серед прихильників «Активу Козятина», підприємців. Пообіцяв закупити для міста у Національного Ботанічного саду 40 саджанців бузку біло-рожевого кольору сорту «Красуня», 30 штук «Катальпи Чудової» та 15 «Гінкго-Білоба».

До акції озеленення позитивно поставилась і міська рада в особі мера Олександра Пузиря. Він підтримує громадську ініціативу, як по закупівлі саджанців, так і по видаленню декількох десятків загиблих та старих дерев. А також бере на себе зобов’язання, за підтримки міста та підприємців, закупити 50 саджанців бузку малинового кольору сорту «Богдан Хмельницький», 50 саджанців бузку білого кольору сорту «Леся Українка», 30 саджанців бузку темно-бузкового кольору сорту «Людвіг Шпет», 30 саджанців «Французького, їстівного каштана».

— Погодьтесь, якщо вдасться створити по місту бузкові алеї та затишні зелені вулиці, то щовесни гарні відгуки про місто жителів та гостей міста нам гарантовано, — каже Сергій. — Тому ми звертаємось за підтримкою акції «500 дерев»  до керівництва підприємств, організацій, підприємців, небайдужих громадян .Давайте разом перетворимо наше місто на маленьку перлину Поділля, для нас, для наших дітей та нащадків. На підтримку акції «500 дерев для нашого міста» також оголошуємо челендж #500дерев.  Долучайтесь до захисту довкілля, допоможіть створити місто-сад.   

Як стати учасником акції

#500дерев — це три простих кроки. Можна поповнити спеціальний накопичувальний  рахунок магазину «Зелений Дім» на закупівлю саджанців. Реквізити для благодійних внесків Р/р 26003060755975 ПриватБанк м. Козятин Код 2479004246 МФО 302689 СПД Наталія Столітня.

Також можна написати про акцію або зробити репост в соцмережах з хештегом #500дерев. 

– Маємо також готові рахунки на оплату ботанічному саду чи магазину «Зелений Дім». Їх можна оплатити самим або з партнерами по бізнесу. Потім передати квитанцію і отримати вдячність та розуміння, що вніс свою лепту в гарну справу (звертатись можна за контактами [email protected] 098 105 30 30).  На зібрані кошти будуть закуплені саджанці, вони перезимують в питомниках, а навесні ми заберемо їх і висадимо у визначених місцях, — каже Сергій. — Про всі грошові надходження ми будемо звітувати в соцмережах та в пресі. Також внесемо у грунт при посадці укорінювач і вологоутримувач, щоб допомогти рослинам закріпитись. Сподіваємось зібрати до вже перерахованих коштів додатково 72500 гривень на закупівлю понад 330 саджанців в Ботанічному саду. Та орієнтовно 25000 гривень на засоби для внесення при посадці та поливі. І наостанок хочу звернутись до всіх — земляки, ми занадто багато витрачаємо часу на суперечки. Тож давайте на прикладі людей, які долучились до цієї справи, забудемо про це, об'єднаємось і зробимо наш Козятин квітучим!

 

2. Козятин можна засадити бузковими алеями різних сотрів

3.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up