Плата за доставку газу може збільшитися

Плата за доставку газу може збільшитися
Фото з архівів газети
  • Коли стало відомо, що вартість блакитного палива у грудні залишиться на рівні листопада, всі видихнули з полегшенням.
  • Але недовго пораділи споживачі, бо хоч вартість одного кубометру газу поки не зросла, за його доставку до домівки, можливо, доведеться платити ще більше.
  • На скільки планують підняти плату «за трубу» — читайте у нашому матеріалі.

Вже майже рік ми отримуємо за газ дві платіжки. В одній — нарахування за спожиті кубометри блакитного палива, в іншій — плата за його доставку. У народі тариф на доставку газу охрестили «платою за трубу» і таке нововведення викликало негативну реакцію більшої частини суспільства. Люди не розуміли, чому їх змушують платити «за трубу», бо раніше такого не було. Тож спершу газовій компанії довелося пояснювати, що таке та плата за доставку газу, чому її не було і чому з’явилася.

Час йшов, всі потихеньку звикли до того, що приходить дві платіжки і що за спожиті кубометри треба платити одній компанії, а за доставку газу — іншій. Аж тут на людей чекало нововведення № 2 — скасування пільгової ціни на газ для побутових споживачів. Бо ж прості люди весь час платили за блакитне паливо меншу ціну, ніж підприємства. Вартість газу для побутових та юридичних споживачів вирішили зрівняти. Відтак кожна компанія-постачальник почала виставляти свою ціну. Затамувавши подих, люди чекали, яку плату за куб запропонує «Вінницягаз Збут».

Щомісяця ціна переглядалася і ближче до початку опалювального сезону вартість блакитного палива почала повзти вгору. Поки що ціна за кубометр зупинилася на позначці 8,85 гривень. Саме таку плату виставив «Вінницягаз Збут» у листопаді і в грудні її вирішив не змінювати.

Відео дня

І якщо ціна за спожите блакитне паливо змінювалася щомісяця, то «за трубу», чи, правильніше, за доставку треба було стабільно платити одну й ту ж суму протягом року. Адже плата за доставку розраховується окремо для кожного споживача і залежить від того, скільки кубометрів газу ви спалили протягом 12 місяців від кінця вересня одного року до початку жовтня наступного. Це називається терміном «газовий рік».

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, яку чимало з нас знає за абревіатурою НКРЕКП, визначила для «Вінницягаз» тариф на доставку блакитного палива у розмірі 1 гривня 16 копійок. Тож ту кількість кубів, яку ви спалили за газовий рік, множили на 1,16, а потім ділили на 12 місяців і так визначали, скільки ви щомісяця маєте сплачувати за доставку. Але тариф на доставку можуть підняти.

НКРЕКП 25 листопада зібралася на чергове засідання, де обговорювала нові тарифи на доставку для низки регіональних облгазів, які діятимуть з 1 січня 2021 року. Спершу нашого «Вінницягаз» у переліку не було, тож ми вирішили, що нема чого хвилюватися. Та вже за два тижні, 9 грудня комісія зібралася на засідання знову. І в переліку компаній, де можуть ввести новий тариф, опинилася «Вінницягаз».

Як повідомляє консультаційний центр для населення «ГазПравда», тариф на розподіл газу для нас може зрости на 1 гривню. Якщо це станеться, він становитиме 2 гривні 17 копійок. А це значить, що у січні 2021 року суми у ваших платіжках за доставку газу можуть зрости майже вдвічі.

Але без паніки. Поки що нові тарифи не ввели. НКРЕКП лише схвалила проект постанови про нові тарифи. За процедурою, після оприлюднення інформації про зміну тарифу на сайті національної комісії, протягом 10 днів можна письмово подавати свої пропозиції і зауваження. Потім має відбутися громадське обговорення і лише після цього НКРЕКП прийме остаточне рішення — піднімати тарифи на доставку, чи ні. Тож чи зросте тариф «за газову трубу» — побачимо згодом.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Альона Маковіцька

    Людини 5 років немає, там ніхто не живе і не користуються газом... Неодноразово зверталися у газконтору! А щомісяця за траспортировку приходить платіжка... От цікаво по чому вони її розрахували... 5 років ніхто не користувався, навіть на перед було проплачено... Приїхала служба по газу, зірвала з воріт замок і запломбувала... Не правомірні дії на приватизованій власності , звісно акт ніхто у руки не дав... Коли припиниться це беззаконня?!

    Михаил Погребняк reply Альона Маковіцька

    ніколи.😎   http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z1388-15       2 мілліарда доларів в рік де ще брати?У 2019 році, за даними АТ «Укртрансгаз», використання природного газу в Україні у порівнянні з 2018 роком зменшилось на 7% — з 32,3 млрд куб. м до 29,8 млрд куб. помнож на два і...😜

  • Михаил Погребняк

    лохотрон
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up