Плату за газ розділяють на дві платіжки

Плату за газ розділяють на дві платіжки
Платежі за доставку розраховані на цілий рік. У «Вінницягаз» радять платити за декілька місяців одним платежем, щоб споживачі зекономили на комісії у банку

Як абонплата. Січневий рахунок за газ надішлють у двох платіжках. Нацрегулятор виділив плату за розподіл з загального тарифу, яку даватимуть в окремій квитанції. Газовики розповіли, за якою формулою рахуватимуть цю плату та який її орієнтовний розмір

 

Наприкінці 2019 року Нацрегулятор вирішив виділити плату за розподіл газу з загального тарифу. І з січня козятинчани почнуть отримувати дві платіжки за газ: окремо за блакитне паливо і за його розподіл (далі — доставка).

— Це є наступним етапом у реформуванні ринку газу, що стартував у 2015 році. З того часу «Вінницягаз» не продає газ, а доставляє його до споживачів і обслуговує мережі. Продажем займається «Вінницягаз збут», — каже речниця «Вінницягазу» Лариса Логінова. — Тариф за доставку газу не є новим. Споживачі його платили у складі загальної ціни на газ. Крім того, люди вже мають типові договори на розподіл та постачання газу, які є окремими документами.

Вінницькі газовики повідомляють, що нова ціна доставки буде розраховуватися індивідуально для кожного споживача (bit.ly/386rkEo). Нацрегулятор затвердив і формулу, за якою рахуватимуть плату розподілу газу. У неї входять:

Відео дня

А щоб вирахувати щомісячну плату за доставку, множимо обсяг спожитого газу на ціну доставки, а потім ділимо на 12 місяців. 

Отож, якщо споживач, в якого є тільки газова плита та колонка, споживає 200 кубів газу на рік, то його щомісячна плата за доставку буде наступною: 

(200 куб. м Х 1,068)/ 12 міс. = 17,80 гривні.

Якщо козятинчанин має індивідуальне опалення і спожив 2000 кубометрів за рік, то його щомісячна плата за доставку складатиме: (2000 куб. м Х 1,068 гривні)/12 місяців = 178 гривень.

І попри те, що плата за розподіл не є новою, нова схема все ж відрізняється від старої:

— Раніше плата за розподіл була динамічною і збільшувалася, якщо зростало споживання газу. Тепер вона розподілена по місяцях рівними частинами, — каже Лариса Логінова. — Така форма розрахунків сприятиме тому, що «Вінницягаз» буде мати рівномірне надходження коштів протягом року, що дозволить вчасно ремонтувати і обслуговувати мережі. До того ж, ми одразу будемо отримувати плату за надані послуги, а не чекати, поки постачальник газу виділить нашу частку з загальної суми оплати.

За словами речниці «Вінницягазу», січневі квитанції за газ передадуть споживачам вже незабаром. Також у найближчий час завершать розробку додаткової форми для оплати розподілу газу і в електронному кабінеті, на сайті vn.104.ua. 

А ще радить платити одним платежем за декілька місяців.

— Попередньо рахували, що споживачі, в яких є тільки газова плита, платитимуть 14-15 гривень на місяць за доставку. Комісія у банку за проведення платежу складає стільки ж. Тому, щоб зекономити, пропонуємо споживачам оплатити доставку газу за квартал або півроку, — каже Логінова.

А якщо сплатите одразу за рік, то отримаєте перерахунок платіжки в сторону збільшення: з 1 липня 2020 року у «Вінницягаз» тариф за розподіл зростає до 1,308 гривні за м³.

Платіть, навіть якщо не споживаєте

Нова схема оплати означає, що платити за газ цього року доведеться у будь-якому випадку: незалежно від того, чи буде газ за фактом споживатися, чи ні. Бо тариф на розподіл визначили фактичним споживанням за минулий рік — з 30 вересня 2018-го до 1 жовтня 2019 року.

Платитимуть з врахуванням минулого року і споживачі з газовими лічильниками. А ті люди, які в минулому мали нульове споживання чи тільки під’єдналися до мереж, отримають розрахунок за плановими показниками. Для прикладу, якщо сім’я у багатоповерхівці використовує газ тільки для приготування їжі, то планове споживання газу складає 54 кубометри у рік із розрахунку на одну особу. А взагалі, таких груп споживання законодавець прописав 17. Вони визначені у Кодексі газорозподільних систем у «Переліку груп споживання» (bit.ly/35TvhKZ).

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергей Попик

    Тариф на доставку повинен передбачати наявність доставки.Якщо раніше  тариф на доставку входив в загальний таиф, значить людина вже заплатила за доставку. Як можна брати з людини кошти за не наданий товар чи послуги якщо газ за фактом споживатися не буде?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up