Побиття 6-річного Вані: що кажуть мачуха з батьком та в якому стані хлопчик

Побиття 6-річного Вані: що кажуть мачуха з батьком та в якому стані хлопчик
  • Івану шість років. Він пережив жорстоке побиття. Слідство вважає, що познущатися над дитиною могли мачуха чи батько.
  • Поки соцслужби думають, як реагувати на ситуацію, хлопчик змушений спілкуватися з поліцейськими у лікарні.
     

Затримали тільки мачуху

Першою про Ваню написала користувачка facebook «Ксюша Андреевна» (невдовзі пост було видалено), через який у соцмережах піднявся галас: почали з’являтися чисельні публікації в ЗМІ, де йшлося про жорстоке побиття. 

Знімок екрану

Пізніше правоохоронці відзвітували про відкриття кримінального провадження за фактом побиття дитини.

Відео дня

«Характер ушкоджень, отриманих хлопчиком, свідчить про те, що він постраждав від насильницьких дій дорослих. Дитина проживає з рідним батьком та його співмешканкою», — писала прес-служба поліції.

Слідчі почали розслідувати справу за статтею 127 Кримінального кодексу — катування. Однією з перших версій було те, що травми хлопчику наніс його батько. Втім, невдовзі полісмени затримали жінку, з якою мешкав чоловік.

— Їй оголосять підозру та оберуть міру запобіжного заходу, — говорить прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник. — Ми не відкидаємо можливу причетність батька до побиття. Але докази, які наразі вдалося зібрати, дають підстави затримати тільки жінку.

Олійник говорить, що затримана своєї провини не визнає. І стверджує, що її та Ваню побив батько хлопчика.

— Якщо вона напише заяву, що на неї підняв руку чоловік, ми будемо реагувати, — каже прес-офіцер.

 

«Хто тебе бив?»

Ми зустрілися з Русланом, батьком побитого Івана, у дитячій обласній лікарні.

Він знаходиться поряд із хлопчиком. Чоловік розповів свою версію подій. — Я віз дитину у лікарню, — пояснює Руслан, як вони з сином опинилися в електричці.

— Люди викликали поліцію та зняли нас із поїзда. Питаємо, як Ваня отримав травми.

— Він взагалі живе у своєї бабусі у Липовецькому районі. До мене він приїхав тільки на канікули, — каже Руслан. — Я вирішив поїхати туди, щоб взяти для сина деякі речі. Повернувся ввечері. Зателефонував співмешканці (так називає її чоловік, — авт.), щоб вийшла зустріла мене, бо сумки не міг донести. Заходимо в хату: у дитини вся ліва сторона обличчя синя. Я до малого, питаю: «Хто тебе бив?». Він мовчить. Відвів його в іншу кімнату, тоді він сказав, що це мама. 

Батько Вані Руслан

Руслан зізнається, що розізлився на жінку. Вдарив її. Та хлопчика, каже, не чіпав. — Було таке, що я раніше міг паском йому дати, — розповідає він. — Але так, щоб по-звірячому бити…

Також чоловік розповів про те, що рідну мати Івана два роки тому позбавили батьківських прав. Тоді хлопчика забрали у Хмельницький, а рік тому Руслан привіз його у Вінницьку область. Де рідна мама Вані знаходиться зараз, батько не знає. Але чув він соцпрацівників, що вона у в’язниці. — Соціальна служба нами сильно не цікавилася, — говорить Руслан. — Тепер після цього випадку прийшли перевіряти холодильник. До цього ніякої допомоги ми від них не отримували.

Хотів дістати котика?

На момент підготовки цього матеріалу, жінку на ім’я Людмила, з якою жив Руслан, уже затримали. Тому поспілкуватися з нею не вдалося.

Але колеги з видання «Вінниця. інфо» раніше зробили публікацію з її коментарем. Жінка була у синцях. Казала, що Руслан і раніше простягав руки до неї та малого. До того ж, має судимість. Втім, журналістам RIA чоловік сказав, що в місцях позбавлення волі ніколи не був.

«Ми познайомилися з ним через інтернет, «Вконтакте». Казав, що служив в АТО. У липні приїхав до нас у село, тоді й почали жити разом. Питав, чи я не проти, що він візьме свою дитину. Ваню він бив, але не часто», — розповіла 26-річна мачуха.

Говорить, що Руслан їхав від батьків електричкою. Подзвонив, щоб зустріла його, але не брала із собою малого, щоб той не мерз. Стверджує, що ображав жінку. «Коли ми прийшли зі станції додому, у Вані вже було трохи червоне на обличчі. Він казав, що хотів дістати котика і впав на дошку біля груби, де сушилися капці», — розповідає Людмила. «Руслан почав на мене кричати: «Шо ти, проститутка, зробила». Бив мене ногами по нирках. А потім — і малого».

Людмила розповідає, що зранку в дитини почалися набряки. Говорить, що Руслан заборонив їхати в лікарню, а тільки дозволив купити в аптеці мазь, щоб замастити червоне. «А в поліції розказав, що то я всьо зробила. Бо в нього вже є судимість, ще один суд перенесли на березень. Того я написала на нього заяву», — каже жінка.

Що з Ванею зараз?


Іван з методисткою Оленою Вдовиченко

Дитячий нейрохірург Володимир Волощук розповів нам, як проходить лікування побитого хлопчика. — Дитина надійшла до нас із черепно-мозковою травмою. Після неврологічного обстеження, комп’ютерної томографії, показів до хірургічного втручання не було, — каже лікар.

— Стан хлопчика покращився, наближений до задовільного. Він знаходиться разом із батьком у нашому стаціонарі.
Володимир Волощук

Волощук зауважує, що на момент надходження до лікарні, загрози життю Івана не було. Але симптоми вказували на можливий крововилив у головний мозок.

— Він насторожено спілкується з лікарями, — каже нейрохірург. — Але на контакт йде.


Педагог-методист обласної лікарні Олена Вдовиченко прокоментувала психологічний стан хлопчика. Вона каже, що за цих кілька днів Івана оточує велика кількість чужих людей. З ним постійно спілкуються поліцейські, це викликає стрес.

— Тільки зараз він почав розкриватися і з нього потроху можна витягнути інформацію, — каже Вдовиченко. — Розповідає щось тільки тим людям, яким довіряє. Хлопчик розвивається відповідно до свого віку. Вміє рахувати, знає кольори, домашніх тваринок.

Питаємо про те, як реагує на батька та його нову жінку.

— Зразу замовкає, зникає настрій, дитина закривається, — каже Олена. — Однаково реагує й на батька, і на мачуху.

Кіло цукру і десять цибулин

Начальниця служби в справах дітей Козятинської райдержадміністрації Євгенія Вітко каже, що Ваня навчається у першому класі Самгородоцької спецшколи. У цього проблеми із зором. До цієї школи він надійшов за направленням Липовецької райдержадміністрації.

— Раніше разом із сестричкою цей хлопчик був влаштований до спеціалізованого будинку дитини в Хмельницькому, — говорить Євгенія Вітко.

— Рідну маму за рішенням суду позбавили батьківських прав відносно обох дітей. Дітей передали батьку на виховання. Керівниця служби в справах дітей каже, посилаючись на слова мачухи, що Іван справді жив у Липовці з бабусею. — Там і менша сестричка, — каже службовиця. — А хлопчик був тут на нашому контролі з 1 вересня 2018 року. Ніяких повідомлень про загрозу безпеці дитині нам не надходило.

На зимові канікули адміністрація школи віддала хлопчика батькові. Тоді і трапився цей випадок. Євгенія Вітко говорить, що буде прийматися рішення щодо позбавлення Руслана батьківських прав. — Ми обстежили умови проживання, — каже вона.

— З їжі там було тільки близько кіло цукру, літр смальцю, десять картоплин і десять цибулин. Пічне опалення, під час обстеження дров не було. Іграшки відсутні. Службовиця каже, що готується розпорядження про негайне вилучення дитини. І висновок про доцільність позбавлення батьківських прав. — Потім будемо влаштовувати їй сімейну форму виховання, — каже вона. — Це може бути, наприклад, прийомна родина. Зараз діємо тільки по хлопчику, бо на нашій території дівчинки немає. Нею буде займатися Липовецька служба в справах дітей.

«Малий класний, тихе мишеня»

Вінницький активіст, керівник благодійного фонду Руслан Мушинський увечері 28 січня на своїй facebook-сторінці написав, що зустрічався з батьком Івана.

У телефонній розмові з журналістом також розповів про те, що говорив і з дитиною.

— Малий класний, тихе мишеня, — описує свої враження Мушинський. — Коли його взяв на руки, то захотів побачити, як він ганяє м’яча по траві. Подарую йому м’яч, коли Івана випишуть із лікарні. Руслан Мушинський дивується, чому соціальні служби не попередили такий інцидент, що стався з дитиною.

— Чому вони працюють тільки, коли вже щось трапилося? — дивується Руслан.

— Чому раніше не звертали увагу на родину, яку вважають неблагополучною? А тепер будуть робити вигляд, що займаються активною діяльністю.

МИКИТА ПАНАСЕНКО
 

Читайте по темі

У знущанні над 6-річною дитиною підозрюють мачуху (оновлено)
Голова села бачив дитину в синцях напередодні трагедії

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Сергей Древецкий

    А ребенок в казатине?

    Сергей Древецкий reply Сергей Древецкий

    А что-то нужно?

    Галина Заграй reply Сергей Древецкий

    В Вінниці в лікарні.
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:29 Вручили державні нагороди родинам загиблих військових Козятинської громади photo_camera 15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up