Почалася “петрівка-голодування”

Почалася “петрівка-голодування”

У християн східного обряду 4 червня розпочався Петрів піст, який закінчиться святом апостолів Петра і Павла — 12 липня. Усього він буде тривати 38 днів. Петрів піст встановлений на згадку про святих апостолів Петра і Павла, які постили, готуючи себе для проповіді Євангелія.

У народі Петрів піст звали просто «петрівки» або «петрівка-голодування». Це пояснюється тим, що на початку літа від минулого врожаю вже мало залишалося продуктів, а до нового ще далеко. Його ще називають Апостольським постом — апостоли завжди готували себе до служби постом і молитвою.

Петрів піст не такий суворий, як Великий піст. Дозволяється вживати вино у вихідні, але потрібно утримуватися від м'ясної і молочної їжі, а по середах і п'ятницях — також від риби. Рекомендується вживати в їжу продукти рослинного походження, каші, гриби.

Відео дня

Також не варто допускати переїдання.

Приступаючи до такого, не найсуворішого посту, потрібно порадитися зі своїм духівником, а якщо у вас є які-небудь хронічні захворювання — з вашим сімейним лікарем.

Якщо ви не зможете дотримуватися дієти протягом посту, то спробуйте обмежити себе хоча б в елементарному — відмовитися на час від  телевізора, соціальних мереж, інтернету. Менше споживайте кави та чаю. Теж — користь для душі.

Календар харчування

У понеділок можна їсти гарячу їжу без олії. У вівторок, четвер і суботу дозволяється будь-яка пісна їжа з рослинною олією, а також риба. У середу і п'ятницю потрібно дотримуватися суворого посту (сухоїдіння). Рекомендується вживати в їжу тільки воду і хліб.

Що не можна робити

Крім того, в піст накладаються обмеження не тільки на їжу. Якщо хочете провести обряд вінчання, то варто почекати закінчення посту. Також в цей час варто утримуватися від близькості. Не можна хрестити дітей і давати гроші в борг, стригтися, гадати. Не можна злитися і заздрити, сваритись і ображати.

Що потрібно робити

Петрів піст — період очищення як тіла, так і душі. Обов’язково потрібно посповідатись і причаститись, ходити в церкву частіше. Вдома — більше молитись і читати Святе Письмо.  

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд 15:14 Вибираємо кросівки для щоденного носіння: на що треба зважати (Новини компаній) 13:03 Лелеки повернулися, а їхньої домівка немає — зруйнували 12:40 "Укрзалізниця" відкриває нове сполучення до курортного Трускавця (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up