Починається відправка на військову службу

Починається відправка на військову службу

Стровики на війну не йдуть

В Україні стартує призов на строкову службу в армію. З кожним роком виконати план по набору солдатів-строковиків стає все складніше. Але, як запевнив козятинський військовий комісар Микола Янчук, наш військкомат план майже виконав.

Відомо, що призов цього року триватиме з жовтня до грудня. Набиратимуть військовослужбовців для комплектування військ (сил) Національної гвардії і Державної прикордонної служби України, рознарядки в які збільшилися. Кількість новобранців буде залежати від числа тих, що покинули ряди контрактників.

— Заходи з призову почалися ще в серпні, а з жовтня по грудень, це вже відправки, коли скомплектовані команди, — розповів у ексклюзивному інтерв’ю газеті “RIA-Козятин” Микола Іванович.

Відео дня

— Чи будуть “облави” призовників по гуртожитках, по місцю роботи, домашній адресі?

— А колись в Козятині було щось подібне? У Козятині такого немає і не буде.

— Чи існує на сьогодні і чи вам відомо про дідовщину в армії та дезертирство?

— У нас це називається на “дезертирство”, а “самовільне залишення частини — СЗЧ. Таке поняття є, воно існує по всій Україні. Це є проблема не тільки Збройних сил України, це є соціальна проблема. Вона почалась ще з 2014 р. і тягнеться до сьогоднішнього дня. А про дідовщину не можу нічого коментувати, тому що я не командир військової частини. Я відповідаю від моменту призову до моменту поставки хлопця у військову частину. Далі за нього несе відповідальність згідно з законодавством командир військової частини.

— Строковики йдуть в ООС, колишню АТО?

— До мене, як військкома, кінцева мета, чи плани, чи операції (звісно, я розуміюся в цих питаннях), не стосуються. Цим займаються зовсім інші посадові особи. Я хочу сказати, що строковики, які призиваються на сьогоднішній день в армію, в ООС не підуть. Це є офіційна інформація. Є маленьке виключення: якщо вони туди самі не захотять. Я категорично проти того, категорично. Акцентую на цьому увагу, щоб солдати строкової служби, які сьогодні призиваються, незалежно від їхнього віку (чи йому 20 років, чи 27) не йшли в АТО. Тому що є рішення президента, є його чітко визначена позиція, що солдати строкової служби не йдуть.

— Якщо призовник не прийде до воєнкомату за повісткою, то він буде платити штраф?

— Питання дуже складне. Воєнкомат, це державна структура. Ми підпорядковані законодавчій базі. Є закон, там чітко все визначено, але ви зрозумійте мене правильно, воєнкомат і я особисто не проводимо призов. Я його не проводжу. Я є органом обліковим. А призов проводять і відповідають за нього адміністрація і міський голова. Тому питання оповіщення, повісток — це не військкомату проблема. Це проблема голови призовної комісії. Яким являється по району заступник голови РДА Булавський та керуючий справами виконкому Заїчко по місту. Вони організовують роботу призовної комісії. Я є членом цієї комісії. Туди ще входять лікар, представник поліції, представник освіти. Так говорить закон! Штраф буде, але який - вирішує комісія.

— Є така інформація, що штраф у розмірі 120 грн, за повторну відмову — 250 грн і наступного разу настає кримінальна відповідальність на термін до 3 років. Це все прописано у відповідній постанові?

— Так. Є головних три документи. Найголовніший закон - це закон про військовий обов'язок та військову службу. Наступний — постанова №352. І третій, це Указ Президента.

— Які ваші побажання призовникам?

— У мене є не побажання. Я не можу нічого бажати. Я вимагаю. Є наказ про те, що всі згідно з законодавством, громадяни України, які досягли призовного віку, які втратили право на відстрочку, зобов'язані з'явитися до військових комісаріатів за місцем постійного, або тимчасового проживання. З вищою освітою служитимуть рік. Без вищої освіти - 1,5 року.

Коли не йдуть в армію

Закон встановлює виключення особам, які:

— є єдиними годувальниками сім'ї або опікунами осіб, які не можуть працювати, наприклад, дітей або інвалідів;

— утримують двох і більше дітей, які не досягли трирічного віку;

— у кого є вагітна дружина;

— виховують дітей, що мають інвалідність, або є чоловіками жінок, віднесених до категорії інвалідів;

— мають встановлений медичний діагноз, який дозволяє отримати відстрочку від призову на рік, або ж відразу видати припис про списання в запас;

— пройшли армійську службу в іншій країні;

— навчаються в аспірантурі або інтернатурі на денному навчанні.

— входять в деякі категорії педагогічних і медичних працівників, службовців церкви, резервістів і поліцейських;

— у кого на військовій службі загинув рідний брат або сестра;

— підозрювані в здійсненні протиправних дій (на термін розслідування).

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up