«Подайте, іменем губернатора прошу». Як аферисти збирають гроші з бізнесменів

«Подайте, іменем губернатора прошу». Як аферисти збирають гроші з бізнесменів
  • Дзвонять підприємцям «за дорученням губернатора Валерія Коровія» і просять гроші на оздоровлення дітей.
  • Про таку схему «розводу» розповів вінничанин Олексій Вартаньян у Фейсбуку, щоб попередити людей.
  • В поліції і в ОДА теж кажуть: з такими проханнями можуть дзвонити тільки аферисти.
     

Аферистів багато, і вони вигадують нові схеми за актуальністю. Останнім часом – підкріплюють свої прохання кимось іменитим. Почали з поліцейських, потім «задіяли» податкових чинів, а тепер ось взялися використовувати ім’я голови обласної державної адміністрації.

Про те, як у нього хотіли випросити на гроші «за дорученням» губернатора Валерія Коровія, написав у Фейсбуку вінничанин Олексій Вартаньян:

«Щойно подзвонили мені з вінницької ОДА за дорученням Валерія Вікторовича Коровія і попросили надати фінансову допомогу на оздоровлення дітей нашої області. Жіночка представилась Оленою Гордієнко і сказала, що діє вона за особистим проханням Валерія Вікторовича (тел. 093-855-89-29). Дуже просила перерахувати кошти сьогодні до кінця дня, бо діткам вже треба від'їжджати, але коштів не вистачає».

Відео дня

Олексій розповів, що після цієї розмови він отримав листа на електронну пошту. Перепитував у співрозмовниці, чому е-мейл не з пошти ОДА, а від благодійного фонду.  

«Вона навіть трішечки обурилась – тож від ОДА, це буде корупція, тому від благодійної організації, але лист подяки буду отримувати а облдержадміністрації за підписом Коровія!, – розповідає вінничанин. – Щоб довго не говорити, скажу лише одне: в секретаріаті Валерія Вікторовича мені сказали, що, звичайно, ніхто ці кошти не збирає, таких аферистів зараз дуже багато. Дзвонять від імені керівників ОДА і просять перерахувати кошти. Їх телефони відомі, але всі вони знаходяться у Л-ДНР…

Можливо у вінницькій ОДА варто на сайті розмістити данні усіх шахраїв, які працюють від їх імені? Це змусить їх міняти всі свої реквізити після кожної афери, щоб їх не вирахували. Хоч який "геморой" їм завдати. І де-не-де вони будуть проколюватись».

Щоб підприємці, в яких так само проситимуть з іменем губернатора, не повелися на шахрайство, Олексій Вартаньян оприлюднив отриманий лист-прохання і реквізити благодійного фонду.

«Листа мені надіслали з [email protected] від імені Благодійного Фонду "Громада України", – розказує вінничанин. – Можливо, сам фонд і не знає, що працюють від його імені. Але реквізити банку реальні, хоча сам банк "ПУМБ" мене теж насторожив». 

Редакція телефонувала на номер, з якого вели переговори з Олексієм Вартаньяном. Замість поговорити з Оленою Гордієнко, почула: «абонент не може прийняти дзвінок».  

Дзвонимо в ОДА. Речниця Валерія Коровія Світлана Василюк одразу зрозуміла, про що мова, коли журналіст RIA зателефонувала до неї з питанням про збір грошей на оздоровлення дітей.

– Ніяких доручень нікому голова не дає. Це можуть бути тільки шахраї, і цими людьми вже займається служба безпеки, – сказала вона. – Це все підстава, і нехай на такі речі ніхто не ведеться.
 

«Це таке ж шахрайство, як дзвінки від імені поліції»

У обласній поліції сказали, що мають одне звернення від людини про прохання дати гроші на оздоровленні дітей від імені губернатора. Кримінального провадження не відкрили, тому що збитків від афери у заявника не було – людина не заплатила гроші.

– Ситуацію моніторили і можемо сказати, що такого роду дзвінки зазвичай надходять з місць позбавлення волі, що заходяться на не підконтрольній території, – говорить прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник. – Це один зі варіантів телефонного шахрайства. Спочатку були дзвінки «ваш син в поліції», а тепер от «губернатор просить». Дзвінки «за дорученням» можуть надходити від імені різних посадових осіб у різних структурах. Був період, коли телефонували, називаючи посадовців податкової. Це все, як свідчить практика, телефонують ув’язнені. 

Наталія ГОНЧАРУК
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up