Події року, які нас вразили

Події року, які нас вразили
  • За 12 місяців 2020 року трапилося багато.
  • Були речі, які змусили нас порадіти і пишатися нашими земляками, були такі, які нас засмутили, чи викликали обурення

Порятунок чоловіка

На початку лютого трапилася подія, про яку розповідали на загальнонаціональних каналах. Владислав Бржезіцький та Максим Спєсівцев, тоді ще учні 11 класу школи № 1, врятували чоловіка, який впав у Водокачку.

Ввечері 5 лютого Юрій повертався додому. Йшов берегом Водокачки. У руках тримав парасольку. Вона впала. Чоловік нагнувся, щоб її підняти, і впав у водойму. Сам вибратися на берег не зміг.

Відео дня

Повз проходили двоє хлопців-одинадцятикласників. Влад та Максим опинилися у правильний час у правильному місці, бо саме завдяки їм життя Юрія врятоване. Побачивши у Водокачці чоловіка, хлопці викликали рятувальників. І, не гаючи часу, кинулися діставати Юрія з води. Для цього довелося самим заходити у річку, бо тіло чоловіка скувало холодом і він був не в змозі навіть вхопитися за палицю, яку йому подали хлопці.

До приїзду рятувальників Влад із Максимом вже витягнули чоловіка з води. Юрія поклали до районної лікарні.

Витягнув підлітка з води

Другий героїчний вчинок цьогоріч вчинив козятинчанин Вадим Трембовецький. Він врятував підлітка, що ледь не потонув у ставку на Талимонівці. Вадим почув крики про допомогу. Товариш хлопця, що тонув, кричав «Допоможіть, він тоне!» Підліток намагався сам витягнути друга зі ставка, та не зміг.

Вадим одразу ж кинувся у воду. Почав швидко плисти. Він встиг в останню секунду — руки й голова хлопця вже були під товщею води. Чоловік схопив підлітка за руку і разом зі своїми друзями витягнув його зі ставка.

15-річний хлопець добряче наковтався води. Серцебиття було дуже слабким. Викликали швидку. Медики, які приїхали на виклик, привели юнака до тями.

Пандемія

Наприкінці лютого новиною № 1 усіх видань, радіо та телеканалів став коронавірус. На початку березня в Україні зафіксували перший випадок захворювання на COVID-19. Вже 12 березня оголосили загальнонаціональний карантин. Того ж дня трапилася подія, яка налякала усіх козятинчан — до центарльної районної лікарні госпіталізували чоловіка із симптомами коронавірусу. Чоловік, який приїхав з Німеччини, звернувся до лікарів зі скаргою на утруднене дихання. Його поклали до лікарні з підозрою на коронавірус. Новина швидко розійшлася в мережі Інтернет. Пізніше головний лікар Центральної районної лікарні Олександр Кравчук спростував інформацію про те, що у чоловіка може бути коронавірус. Попри це, козятинчани неабияк злякалися — побігли купувати маски та антисептики, пакетами скуповували гречку, макарони та інші харчі.

Коронавірус дістався Козятина аж за місяць — 8 квітня. Саме тоді зареєстрували перший випадок. Нині на Козятинщині вже понад півтори тисячі хворих. Будемо сподіватися, що у 2021 році пандемія нас покине.

Людська небайдужість

Цього року козятинчани зібрали кошти на операцію для дівчинки у рекордно короткий термін — всього за два дні. Допомога була потрібна нашій землячці, юній Олі Бальшанек. Дівчинці зненацька стало зле. Коли звернулися в лікарню, виявилося, що в дитини гематома головного мозку. Звідки вона взялася — батьки й гадки не мали. Адже перед цим Оля навіть не падала і не вдарялася головою.

Спершу дівчинка лежала у Вінницькій обласній дитячій лікарні. Потім її відправили у Київ до інституту нейрохірургії. Там почалася підготовка до операції. Лікарі повідомили, що коштуватиме вона орієнтовно 200 тисяч гривень.

Через нашу газету батьки Олі Бальшанек звернулися до козятинчан з проханням допомоги. Люди швидко відгукнулися. Вже за два дні необхідна сума була зібрана і дівчинці врятували життя.

Ліквідація району

Уже кілька місяців Козятинщина входить до Хмільницького району. Новина про те, що Козятинського району не буде, боляче вразила козятинчан.

Уперше про можливу ліквідацію району заговорили ще у 2019. Тоді Міністерство розвитку громад та територій запропонувало нову модель поділу Вінниччини, де 27 районів мали б скоротитися до трьох — Вінницького, Ладижинського та Могилів-Подільського. Неодноразово цей план переглядався, тож у козятинчан ще жевріла надія, що у нас не заберуть статус районного центру. Проте навесні 2020 року Мінрегіон визначився, що районів таки буде п’ять, а Калинівку з Козятином треба приєднати до Хмільницького.

До центральних органів влади неодноразово зверталася наша Міська рада з проханням переглянути поділ на райони. Але не допомогло — Кабінет міністрів все-таки відніс Козятин до Хмільницького району. Обурення людей не вщухає досі.

Смерть Висоцького

На початку серпня перестало битися серце Михайла Висоцького. Він був міським головою Козятина протягом 2006–2010 років. Прощання з колишнім очільником нашого міста організували 10 серпня у Міському будинку культури. Попри карантин, на площі Героїв Майдану зібралося чимало людей, щоб провести Михайла Висоцького в останню путь. Тут були не лише козятинчани, а й гості міста.

Коли центральною вулицею рушила похоронна процесія, усі локомотиви Дирекції залізничних перевезень (ДН-2) дали гудок, який тривав протягом п’яти хвилин. Поховали екс-очільника Козятина на міському кладовищі.

До того, як стати міським головою, Михайло Висоцький працював на залізниці. За час його керування громадою в житті міста трапилися вагомі зміни. За його сприяння зробили ремонт на стадіоні «Локомотив» та у міському сквері, який ми досі називаємо Пушкінським парком. Поремонтували фасад першої школи. Відкрили обласний центр матері та дитини. У 2016 році за внесок у розвиток міста Михайла Висоцького нагородили нагрудним знаком «За заслуги перед громадою».

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:29 Вручили державні нагороди родинам загиблих військових Козятинської громади photo_camera 15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up