Подякувати юній козятинчанці приїхали самі військові

Подякувати юній козятинчанці приїхали самі військові
  • До Дня захисників і захисниць компанія 104.ua запустила проєкт, в рамках якого юні художники з різних куточків України малювали малюнки для військових.
  • Однією з учасниць стала наша землячка Дарина Кравчук.
  • Її робота була серед тих, які набрали найбільше вподобань інтернет-користувачів

Даші Кравчук чотирнадцять років. Нині вона у випускному художньому класі Дитячої музичної школи.

— Малювати Даша почала з початкової школи, — каже Світлана, мама дівчинки. — Але Даша у мене ще закінчила клас фортепіано. Захотіла піти ще на малювання, я погодилася. У неї дуже гарно виходило.

— Я побачила в інтернеті красиві роботи художників-класиків і мені захотілося спробувати, чи вийде у мене малювати, чи ні, — розповідає Даша. — Ще у мене була однокласниця, вона вже перейшла до іншого класу, але вона також дуже красиво малювала і це мене ще більше спонукало спробувати самій.

Відео дня

Даша почала з того, що дивилася в інтернеті відеоуроки. Згодом стала шукати картинки і перемальовувала їх простими олівцями та гуашшю. Тож до художньої школи прийшла вже з певним багажем знань. І коли показала свої малюнки педагогу, її одразу зарахували не до першого, а до п'ятого класу.

— Зараз Даша робить випускні роботи, — розповідає Інга Загайкевич, викладач живопису. — Цього року вона вже закінчує художній клас. Думаю, якщо вона продовжить займатися малюванням, її чекає велике майбутнє. Даша дуже талановита дівчинка. І водночас дуже скромна. Їй все вдається. Батьки її підтримують. Усі завдання, які перед нею ставлять, вона виконує. У неї просто немає слова «не можу». Вона може все. У нас у художній школі взагалі дуже багато талановитих дітей. Багато моїх випускників вступили за кордон, працюють у різних компаніях.

Допомагає висловити думки

Даша каже, що займатися з викладачем значно легше, ніж самій. Тому що вчитель може вказати на помилку, пояснити, як треба правильно зробити і показати, як помилку виправити.

— Чому тобі подобається малювати? — запитуємо Дашу.

— Це як музика, допомагає висловити думки, але не звуками, а на папері фарбами, — відповідає дівчинка. — Свої емоції і почуття висловити словами доволі важко, а от малюванням чи музикою набагато легше.

На уроках живопису Даша разом з іншими учнями працює здебільшого гуашшю, втім якщо хтось хоче спробувати акварель чи інші матеріали, такі як, наприклад, пастель, викладач залюбки допоможе і все пояснить.

— Найбільше мені подобається гуаш, тому що аквареллю, якщо ти намалювала, наприклад, відблиск і випадково його замалювала, треба викидати роботу і заново перемальовувати, — пояснює Даша. — Треба бути дуже уважним. Ще в акварелі треба багато води, її треба постійно розбавляти. Якщо хочеш зробити темніший колір, треба брати більше фарби, ніж води, а якщо світліший — то більше води. Є ще біла акварель, але вона тільки для того, щоб трохи підмішувати, а так вона зовсім ні на що не впливає. А гуашшю можна зробити більше відтінків. Якщо ти в чомусь помилився чи намалював не той відтінок, це можна дуже легко виправити і не потрібно все малювати з самого початку. Масляними фарбами я ще не пробувала, але наскільки чула, ними набагато легше і приємніше малювати.

Даша обожнює пейзажі і натюрморти. Дівчинка любить природу і їй дуже подобається малювати ліс та квіти. А в натюрморті найбільше їй до вподоби те, що можна передати об’ємність зображення і показати предмет не просто як плоску фігуру, а об’ємну річ, яку можна потримати в руках.

— Найважче мені дається малювати людей, — продовжує художниця. — Потрібно передати пропорції і зробити так, щоб малюнок не здавався нудним, щоб відчувалося життя. Ми вже пробували малювати фігури людей. І ще ми малюємо гіпсові голови простими олівцями. Це дуже складно. Гіпсові голови малюють як випускну роботу.

«Ніякі перешкоди перемозі не завадять»

На початку листопада Даша перемогла у всеукраїнському конкурсі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Етюдний вернісаж». Наша землячка стала лауреатом першої премії у номінації «Живопис».

— На цьому конкурсі відібрали роботи з усієї України і їх дивилися українські художники-майстри, — розповідає дівчинка. — Я відправила свій малюнок «Осінь» гуашшю — міст над річкою. Композицію придумала не я, а змалювала з фотографії.

У школі Даша часто малює малюнки для військових. Коли дізналася, що до Дня захисників і захисниць газова компанія збирає малюнки дітей, щоб передати бійцям, вирішила долучитися. Картину гуашшю написала за один день і назвала свою роботу «Ніякі перешкоди перемозі не завадять». У центрі композиції — дівчина, яка тримає в руках палаючу шаблю. Довге волосся розвіває вітер. А під ногами в неї не земля, а танк, який теж оповитий вогнем.

Роботи учасників проєкту «Війна очима дітей» опублікували у Фейсбук. Малюнок Даші був одним із трьох, які набрали найбільше лайків. Вручити подарунок і подякувати дівчинці за роботу приїхали самі військові. Даша каже, для неї це було дуже неочікувано. Коли почали розмовляти, виявилося, що один із захисників теж захоплюється живописом.

— Це дуже красиво, мені дуже сподобалося, — ділиться враженнями про картини воїна юна художниця. — Одна з робіт, яку мені показали — це копія картини. Там зображене море і маяк. Ще було два натюрморти і портрет дочки.

Військові подякували Даші за старання і побажали не зупинятися на досягнутому та розвивати свій талант.

 

Читайте також:

Козятинська солістка Діана Бондарець на «Лиманських зорях» посіла почесне друге місце

Айтішник, який працює з іноземними компаніями, і тренерка з чирлідингу ділилися досвідом

Паломники із Білої Церкви завітали на екскурсію «Музею Хліба» у Білопіллі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up