Погоріли електроприлади. Чи насправді в усьому винен вітер?

Погоріли електроприлади. Чи насправді в усьому винен вітер?

Шукаємо вихід. У селі Кордишівка люди сиділи без електроенергії 5 діб. Але, за словами місцевих жителів, в більшості будинків електропостачання полагодили на другий день після урагану. У чому ж була справа?

Ліквідації обривів в електромережі після ураганного вітру, який вирував в районі два дні минулого тижня, люди іноді чекали кілька днів. У минулому номері (№11) нашої газети ми розповідали про жителів вулиці Винниченка, яким довелося провести без електрики 4 дні, поки не приїхали ремонтники.

Але в Кордишівці в більшій частині села електропостачання відновили відразу після негоди. Лише на декількох вулицях люди не мали струму понад 5 днів. Для деяких селян  все це обернулося стресом і збитками.
— Я зателефонувала на гарячу лінію Вінницяобленерго, — розповіла  мешканка села Галина Глечик. — Залишила заявку, що в нас немає світла. На другий день світло з’явилося, але дуже яскраве. Я почекала 10 хвилин, почала вмикати електроприлади. Нічого підозрілого не помітила. Але за кілька секунд в мене спалахнув інкубатор, задиміла зарядка, згоріла хлібопічка та витяжка, вибухнула лампочка. Я вимкнула світло і ті прилади, що залишилися. Світло потім вимкнули знову. Стрес, який я пережила, важко описати. Проте я це так не залишила — на другий день поїхала в РЕМ, залишила заяву про відшкодування завданих збитків. До мене відразу поставилися несерйозно, мовляв, вам ніхто нічого не компенсує, в усьому винен вітер.

Відео дня

Що сказали в РЕМі

Погоріли електроприлади також у інших мешканців села. Тим часом ремонтні бригади з Козятинського РЕМу довго не могли знайти причини, чому йде висока напруга і як відновити електропостачання усім жителям вулиць.
— Ми обривали гарячу лінію, наші заявки повторно розглядали, — продовжила Галина. — Діти сиділи в темряві, боялися спати. Продукти в холодильнику почали псуватися. Два дні нам просто казали — «чекайте, їде бригада». Приїхали одні о 17.00, походили, зрізали ліхтар і далі поїхали, а світло від того так і не з’явилося. Наступного дня нарешті подали електроенергію, але напруга була 270-280. Знову ледь не погоріли прилади. Таке враження, що в РЕМі працюють некомпетентні люди, а якісь з великої дороги, а все списують на негоду.

Деякі жителі приїхали з дітьми до керівника Козятинських електромереж (ЕМ) вимагати пояснення, а також компенсувати всі збитки. На місці його не застали.
Нам вдалося поспілкуватися з директором Козятинських ЕМ.  
— Були сильні пориви вітру, пошкодили ряд електромереж, — сказав директор Ігор Мульський. — Наші працівники протягом всього тижня відновлювали електропостачання. На даний момент всі споживачі мають електроенергію. Щодо погорілих приладів ми будемо кожний випадок розбирати. Однозначно, що негативні наслідки в мережах спричинила погода. Якщо б мені сказали, що 6 березня згоріло обладнання, тоді — це зовсім не штатна ситуація, а коли мова йде про відновлення струму після негоди — то в такому випадку компенсації не буде. Усім ми надамо відповідь, когось вона задовольнить, когось ні. Сильні пориви вітру ламали дерева, пошкоджували електричні проводи. Дерева - основна причина масового знеструмлення в нашому районі. Є план по розчистці дерев, але в нас є ще охоронні мережі.

Що радить юрист

У юридичній практиці є випадки, коли люди стягували компенсації із енергетичних компаній за погорілу техніку. Але не у випадках, пов’язаних з погодою.
— У першу чергу потрібно скласти акт обстеження пошкоджених приладів та електромереж, — пояснив юрист Андрій Григоренко.  — Для складення акту обов’язково залучити представників енергопостачальної компанії або ж обслуговуючу компанію Доречно буде залучити свідків, які підтвердять зафіксовані результати обстеження. Крім того, потрібно довести, що перепад напруги не був спричинений погодними явищами чи стихійними лихами. Це можна підтвердити, наприклад, довідкою, отриманою в Українському гідрометеорологічному центрі. Далі потрібно встановити вартість ремонту пошкодженої техніки. Далі потрібно написати заяву до енергетичної компанії, з якою у вас укладений договір. Протягом тижня чекати відповіді, якщо її немає, або вона вас не задовольнила — подавати позов до суду. Проте, якщо енергетична компанія доведе, що саме через погодні умови була висока напруга, в такому випадку відсудити відшкодування не можливо.
Але, за словами юриста, енергетична компанія зобов’язується забезпечувати надійне постачання електричної енергії згідно з умовами ліцензій та договором. І якщо в договорі спеціально не обумовлено такі обставини, як погодні явища, то цілком можливо, що вимоги споживача залишаться його особистою справою.

Леся Кесарчук

Нагадаємо, що Згорів трансформатор, суха трава та кілька споруд
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up