Поки лісовози в дорозі, для обігріву дітей зрізали дерево-пам’ятник

Поки лісовози в дорозі, для обігріву дітей зрізали дерево-пам’ятник
Кажуть, що з лози погані дрова за те дим красивий наче туман

В середу, 10 листопада на гарячу лінію газети «RIA Козятин» надійшло повідомлення, що біля будинку відпочинку локомотивних бригад зрізають дерева, які були захистом приміщення  від променів сонця у літню спеку.

Коли ми приїхали справу вже було зроблено. Скільки дров нарізали з стовбура і гілок лози. Поки лісовози ще досі в дорозі, садочки та школи потрібно чимось обігрівати. В цьому плані ми не будемо дорікати міській раді, що погано підготувалися до опалювального сезону. Так склалися обставини і Козятин не єдине місто, де є проблеми з теплом.

Це була красуня якою всі пишалися

Відео дня

Ми коли приїхали на місце події звернули увагу на пеньок від зрізаної верби. Він в різних місцях складав у радіусі від півтора метра до метра вісімдесят. А це могло означати, що це найстаріше у нашому місті дерево, яке прожило близько чи більше 100 років не знаючи хвороб.

Ось тут нам пригадалася найстаріша верба в Україні, яка доживає свого віка біля будинку № 2 вулиці 1 Травня в селі Малинівка, що на Чернігівщині. Тій вербі близько 200 років, висота на вигляд до 20 метрів і обхват стовбура 7 з половиною метрів. Тож наша верба могла в якомусь там 2080 році стати чемпіоном України серед породи вербових. Тільки вже не стане, її зрізали під корінь. 

— У мене в самої серце кров’ю обливається, — каже козятинчанка Настя, яка прийшла зібрати невеличких опилків. 

За її словами стовбур дерева був настільки широким, що його зрізали клинами. Настя за власної ініціативи розставила руки і наклонилася до пенька від верби і каже:

— Мій розмах рук 154 см, то й стовбур був такої товщини. Я була присутня коли завідувач будинку відпочинку локомотивних бригад благала чоловіків з пилками, щоб вони залишили від землі півтора-2 метри стовбура. Це наша красуня ми жартома називаємо нашу лозу нареченою. Не послухали зрізали під корінь, така у них вказівка була.

Завідувач будинку відпочинку локомотивних бригад спростувала сказане Настею. Стосовно зрізаного дерева, то вона 3 роки добивалася щоб дерева зрізали, як аварійні. Каже, що  вже раз підрізали. Так вона так швидко розрослася, що стала аварійною. Особливо гілкі ламалися під час обледеніння дерев.

— Дрова від зрізаних колод ми забрали в своє користування. Замість верб і клена сохостія ми плануємо посадити фруктовий сад, — сказала завідувач.

В четвер новий дзвінок на гарячу лінію. Повідомили, що зрізають дерева біля будинку зв’язку ШЧ.

Коли ми приїхали, чоловіки в каптурах з написом УЗ виносили на дорогу гілля від варварськи кронованих дерев. Запитуємо хлопців чия вказівка.

— Чия чия, як то ви не знаєте, що це вказівка міської ради, — обурюються чоловіки — Приїхали зранку двоє представників міської ради накамандували, а ми до 3-ої години дня розгрібаємо. 

— А колоди «Чисте місто» вже забрали?

— Тільки на причіп закинули, зараз з воріт трактор буде виїжджати побачите, — сказали залізничники.

Дерева, хоч таке кронування дійсно варварство, але вони те четвертування переживуть і не засохнуть. Якщо ті колоди для обігріву дітей, то для них же нічого не шкода.

А з вербою таки дали маху. Садок тільки планують посадити, а верби вже немає. Тож наступні покоління вербу довгожителя не побачать

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анна Шарун

    Хто буде наказаний за таке????Чому всі мовчать невже не можна зняти нашу мершу з її посади за те як вона куруе????
  • Читач23

    Нехай би грамотєї з міськради повирізали спочатку свої власні дерева, якщо їм так діточок "жалко" Варвари!
  • Читач23

    Літо проспівали, що вони думали не буде зими
    Найгірша влада за всі роки
    А ви бачили новий асфальт? Ганьба. Я навіть не знаю, було краще чи стало

keyboard_arrow_up