«Поки йде війна, перейменування не на часі. Поговоримо після перемоги»

«Поки йде війна, перейменування не на часі. Поговоримо після перемоги»
Мешканці вулиці Олега Кошового проти перейменування вулиць
  • Актуально. Перейменування вулиць, пов’язане з декомунізацією та дерусифікацією, викликало великий резонанс у Козятинській громаді.
  • Ми побували на зібранні громади вулиць 8-го Березня та Олега Кошового, знаємо позицію людей вулиць Ватутіна та Суворова, послухали думку козятинчан на Залізничному

Ідея перейменування вулиць виникла не в Козятинській міській раді. Верховною Радою був прийнятий закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Текст закону передали до Інституту пам’яті, а ті відправили текст закону з пропозиціями на місця.

Український інститут національної пам’яті підтримує перейменування, які пов’язані з державою-агресором і комуністичним тоталітарним режимом, та водночас закликає причетних осіб на місцях не допустити знищення пам’яті про значущі для країни історичні постаті й події. І ця важлива зміна не може відбуватися поза консультаціями з експертами та діалогом із громадою — наголосили в Інституті пам’яті.

У Козятинській громаді з цього приводу була створена комісія з перейменування вулиць. Вона склала список перейменування 64 вулиць. Щоб дізнатися думку громади, міська рада звернулася по допомогу до голів квартальних комітетів (до речі, нелегітимних). Якось так виходить, що міська рада дає громаді зрозуміти, що вона може обійтися без послуг квартальних комітетів. Але коли міській раді потрібен зв’язок із громадою, без квартальних комітетів обійтися не можуть. Отже, голів квартальних комітетів запросили до міської ради та попросили, щоб вони провели опитування серед громади. Голови квартальних комітетів, озброївшись законом про декомунізацію, папером та ручкою, пішли по своїх дільницях опитувати людей. Ходили з хати в хату, з двору в двір. Те, що вислухали голови квартальних комітетів на свою адресу, залишаємо за дужками. Якщо сказати в цілому — то гаряча була дискусія.

Відео дня

 Вулиця Кошового

Вулицю Олега Кошового ми пройшли з головами квартальних комітетів. Нас запросили через те, що в деяких людей стільки накипіло, що вони не вибирають слів. З нами, щоправда, опитування проходило в мирному діалозі.

Переважна більшість мешканців висловились категорично проти перейменування вулиці. Такі кажуть, що Олег Кошовий — лише персонаж Фадєєва. Ніби в дійсності Кошовий — це звичайний українець, який перебував в організації «Молода гвардія» і був розстріляний німцями за те, що пограбував авто фашистів з різдвяними подарунками.

Була думка, що Кошовий — це взагалі не реальний герой, назву вулиці треба змінювати, тільки робити це зараз не на часі.

— У нас дійсно багато є справжніх героїв. Краще б вулицю до пуття довели, який рік самотужки її ремонтуємо, — казали люди.   

Біля одного з будинків розгорілася ціла дискусія. Там людей цікавило, хто буде платити за зміну назви вулиці в документах?

— Моя сестра стикнулася з такою проблемою, коли змінювали вулицю леніна на Героїв Майдану, — каже пані Марія. — За теорією, це не мало складати великих проблем, а на практиці моя сестра добре по установах побігала. 

— Ми категорично проти і по тій причині, що ми до назви вулиці звикли, — казали люди.

— У мене до вулиці Кошового свій інтерес, я на цій вулиці народився, — каже ще один мешканець, що вигулював песика. 

Ще в одній компанії багатоквартирного будинку висловили спільну думку, що не треба поспішати.

— Йде війна, ми зараз повинні думати, як нашій армії допомогти, — казали люди. — Після перемоги будемо переіменовувати вулиці. 

Так ми від хати до хати, від будинку до будинку пройшли вулицю Кошового. Почули різні думки. Але всі сходились на тому, що перейменування вулиць під час військових дій у державі не на часі. Є багато важливіших і невирішених проблем. 

Ватутіна і Суворова

На посьолку, на вулицях Ватутіна та Суворова голови квартальних комітетів робили опитування самі і знову ж, з їхніх слів, на них став литися бруд, як кажуть, не за адресою. На вулиці Суворова їм сказали, що вони не мають права збирати підписи тому, що квартальні комітети як представники влади на місцях, не наділені повнотою влади, а тому є не легітимними. Самі мешканці вулиці Суворова, які прийшли на зібрання з приводу перейменування вулиць, проголосували, щоб міська рада повернула не легітимним головам квартальних комітетів печатки. Чи має таке голосування юридичну силу — важко сказати. Скоріше то нагадування владі, що вона сама чинить неправомірно.

Залізничне

На Залізничному люди кажуть, перейменування вулиць не на часі. 

— Як називати вулиці іменами Героїв, поки йде війна, і ми не знаємо, скільки їх може бути? Дай Боже, щоб втрат більше не було, а що якщо вони будуть? Треба дочекатися перемоги, —  кажуть у громаді Залізничного.

Щодо голів квартальних комітетів, то свою думку висловила депутат міської ради Наталія Щербатюк. 

— Ми на нашому виборчому окрузі з обранням голови квартального комітету все зробили за процедурою, і по цей день голови квартального комітету на Залізничному немає. Залізничне — це не Козятин, тут живуть люди, про яких в центрі міста мало хто знає. Їм потрібно давати довідки і писати людям характеристики. Їх пишу я як депутат міської ради, а повинен цим займатися голова квартального комітету. 

Ще ми у Наталії Щербатюк запитали, чи знає вона думку громади щодо перейменування вулиць? 

— Ми збиралися з цього питання, — каже депутат. — Громада висловилась, що поки  йде війна, це не на часі. 

►Збір мешканців вулиці 8-го березня з приводу перейменування вулиць

8 Березня у селі Козятин

У селі Козятині невідомі особи 2-го серпня близько 10-ї ранку рознесли по домівках папірці, де значилось, що вулиця 8–го Березня переіменовується. 

На 11-у годину близько 20 осіб із громади прийшли, щоб поспілкуватися з цього приводу з кимось від влади. Тільки, як виявилось, зустріч призначили, але від влади нікого не було. Постояли люди, поговорили між собою, що вони думають про перейменування. 

 — Я ще такого не бачив. Наша вулиця спочатку мала назву 8-го марта. В роки незалежності її змінили на 8-го Березня. Восьмого березня свято жінок України, свято солідарності всіх жінок планети за свої права і ніякого комуністичного минулого тут немає, — каже Віктор Рудь

Почекала громада хвилин 20 представника від влади та зателефонували до старостинського округу.

На іншій стороні мобільного зв’язку людей повідомили, що перейменування вулиць не в їхній компетенції і тому не в силах щось змінити — вулиця підлягає перейменуванню. 

— Це питання вже розглядала комісія і воно вже так буде, — сказали у старостинському окрузі. 

Почувши таку відповідь, представники громади вирішили йти на прийом до міського голови зі зверненням і підписами мешканців вулиці, що вони проти перейменування.

Читайте по темі:

«Є такі вулиці, з якими ми перегинаємо палицю»

Хочуть перейменувати більше півсотні вулиць у Козятині

Скільки коштує перейменувати вулицю?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (29)
  • Читач69

    якшо це не на часі, то чим іншим ви так зайняті? в Козятині як завжди все всім ні до чого, точніш похеру, мені здається тут мешканці були б навіть проти перейменування щоб вулиця ім.пукіна називалася, бо це ж документи тра міняти, а всі ж дуже зайняті війною, волонтерством і тд і тп
  • Lifecell User

    На часі: бути єдиними, гуртуватися, а не роз'єднуватися,

    Якщо в заборону символів " того" режиму є перейменування вулиць- значить перейменувати!

    Краще взяти узагальнюючі назви:

    Щаслива, Зоряна...

    Наші Герої всі достойні, щоб назвати їхнем іменем вулиці, але дійсно щоб не було :

    А хто достойніший.

    Кожен, кожен , хто став на захист - достойний.

    А те, що люди деякі проти, то звичайно зрозуміло , що вони думають тільки про себе та ті митарства, які можуть зустрітися їм в зв'язку з перейменуванням вулиць.

    Так- це маленька жертва, а наші чоловіки не жертвують?

    Потрібно робити те, що можливо на данний час.
  • Надія Кравчук

    Люди,ви про що,все комуністичне,русофопське геть викинути з нашої історії,і з вулиць,в нас є герої ,і своя історія,і ніхто нас не посилав збирати підписи,,в нас це була ініціатива людей.Не спикулюйте на політиці ,не шукайте підтекстах, включайтеся,не будьте байдужі,бо вона вбиває.Я не адвокат Єрмолаєвої,але насправді ми з нею не зустрічались і ніякої настанови вона нам не давала,просто дехто не зрозумів і проявив свою ініціативу,за що і поплатився.А вулиці ,з прокомуністичним дужком  змінити,і хай це прийде з низу,але я бачу що нашим людям какая разніца.
  • Марина Швабская

    Зараз не той час,щоб займатись перейменуванням вулиць,в країні війна.Абсурд!!!

    Читач78 reply Марина Швабская

    пососала, шмара?

    Bew Qurnix reply Марина Швабская

    коли кацапи оточили Маріуполь,вони демонтували дорожні знаки "МАРІУПОЛЬ",а на їх місці одразу ж,не чекаючи вказівок і не питаючи людей, встановили свій,"МАРИУПОЛЬ".

    Війна якраз і йде за відокремлення від совка грьобаного і росії,отямитесь вже,малороси...

    *Швабская,перейменуйтесь,куку)))

keyboard_arrow_up