Покійну 16-річну Лєру Мамчур із Жежелева оперував лікар Калінчук: справа на контролі в прокуратури

Покійну 16-річну Лєру Мамчур із Жежелева оперував лікар Калінчук: справа на контролі в прокуратури
Фото взято із сторінки у ФБ Вісник Козятинщини
  • Минулої суботи жежелівчани усім селом провели в останню дорогу свою юну землячку Валерію Мамчур
  • Про це повідомляє газета «Вісник Козятинщини» 

Про скандал у дитячій обласній: про звільнення онколога Калінчука, списування ліків і дитячі смерті на початку тижня повідомляли наші колеги, журналісти «20 хвилин Вінниця».

Починаючи з 4 серпня, Вінниця стоїть на вухах через звільнення завідувача онкогематологічного відділення дитячої обласної Олександра Калінчука. Вдячні пацієнти влаштували флешмоб #ПовернітьСаничаДітям. А головний лікар дитячої обласної каже, що не звільняв лікаря, він звільнив керівника. Тут і про списання ліків на 200 тисяч гривень, і про дитячі смерті...

У статті йшлася мова і про те, що лікаря Калінчука звинувачують у смерті 16-річної Лєри Мамчур.

Відео дня


 

Ось що писали на сайті 20 хвилин:

« За 70 км від Вінниці жила собі дівчинка Лера Мамчур. Їй 2 серпня виповнилося 16 років. Зустріла свій день народження дівчинка в реанімації, а 7 серпня померла. Рідні дівчинки до останнього не вірили, що від гастриту чи панкреатиту (лікарі ще визначалися з діагнозом) можна померти. За словами мами дівчинки Ольги Мамчур, приїхали вони з донечкою до обласної дитячої лікарні 15 червня. Протягом трьох днів лікарі не могли визначитися, що з дитиною робити. А 19 червня Лері зробили операцію з видалення жовчного.

— Олександр Калінчук робив операцію, нам його порадили як гарного лікаря, сказали, в його руках ви в безпеці, — говорить мама дівчинки. — Дитині шість годин виймали жовчний. А причина була не в ньому.

Тому 14 липня Калінчук і ще один лікар повезли Леру в “Пироговку” на ендоскопію. Їй ставили кишку в рота, пустили через стравохід і пробували проштовхнути камінчик, який застряг в жовчній протоці, тому що він пошкодив протоку і жовч потрапляла в черевну порожнину.

За словами рідних дівчинки, в “Пироговку” Лера пішла своїми ножками, її нудило, їй було погано, але.

— У них тоді знову щось не вийшло, нам ніхто нічого не казав, лікарі бігали, але запевняли, що все буде добре. А 21 липня Лері зробили третю операцію, її розрізали від грудей до животика, а після операції не зашили до кінця, — каже мама дівчинки. — Постійно щось там шукали всередині, і давали сильні знеболювальні. — О третій ранку мені телефонує Оля, каже, зараз Леру будуть реанімувати, — розповідає бабуся дівчинки Людмила. — Ми швидко поїхали до Вінниці. І хоча карантин і до лікарні так просто не зайдеш, нас всіх пропустили в реанімацію на шостий поверх дитячої обласної.

За словами рідних дівчинки, на коридорі перед реанімацію стояли 15 озброєних чоловіків, в чорному спецодязі, в балаклавах.

— Ми до кінця не розуміли, що наша дитина помирає, і ще навіть пожартували: «Хлопці, ви кого тут стріляти збираєтесь?» — розповідає бабуся Лєри. — Вже потім думали, що вони напевне боялись, аби ми не влаштували погром в лікарні. Рідні дівчинки кажуть, що до останнього дихання Лери мовчали, сподівались, що їх омине. Мовчали про те, що за два місяці, поки вони лежали в лікарні, на їх очах винесли трьох пацієнтів Калінчука. Мовчали, що у відділенні матусі хворих дітей не занадто гарної думки про колишнього завідувача. Про те, що останні тижні він ховався від них. — На розтині нам показали, що зробили з нашої дитиною, і хто зробив, — кажуть рідні Лєри Марчук. — Хай горять вони у пеклі.

Дівчинку поховали в суботу, 8 серпня, а 11 серпня рідні Лери були у Вінниці, де написали три заяви на Олександра Калінчука: в МОЗ, обласним депутатам і в поліцію. Головний лікар Василь Паненко розповів, що він вивчив всю історію хвороби дитини.

— Діагноз був поставлений неправильно, видаляти жовчний не було потреби, — говорить Василь Паненко. — Вже 10 липня МРТ в “Пироговці” показало перитоніт, але відповідних дій лікарі не зробили. Я подав заяву на департамент, щоб провели медичну експертизу цієї справи. До речі, саме про цю дитину робив допис головний лікар у Фейсбуці. Від цієї дівчинки він виходив о пів на третю ночі, і саме про цей випадок писали, наче ним потім будуть маніпулювати в справі проти Олександра Калінчука.»


Свою позицію у мережі Фейсбук озвучив і сам лікар Олександр Калінчук, назвавши звинувачення у неналежному лікуванні пацієнтки – спекулюванням на здоров’ї важкохворої дитини.
Ситуація зі звільненням О. Калінчука викликала суспільний резонанс. У соцмережах на його захист стали батьки, чиїх дітей врятував, колеги, частина з яких навіть зважилася звільнитися, та волонтерка Юлія Дякун, яка допомагає збирати кошти на лікування дітей. В ситуацію втрутився очільник області Сергій Борзов. 10 серпня він провів зустріч з лікарем, після якої стало відомо, що той переїжджає працювати в інше місто, але по вихідних буде консультувати пацієнтів з Вінниці.
Чи є недбальство лікарів причиною смерті юної Валерії Мамчур, мають розібратися відповідні органи. 

Тим часом, прокуратурою області взято на контроль розслідування у кримінальному провадженні щодо неналежного виконання професійних обов’язків медичними працівниками однієї із лікарень Вінниці, що призвело до смерті шістнадцятирічної дівчини.

“За даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України – невиконання чи неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому”, — інформує пресслужба прокуратури Вінницької області.

Досудове розслідування триває.

Крім того, Вінницькою місцевою прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.191 КК України – привласнення, розтрата майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, за фактом порушень, пов’язаних із обліком, списанням та використанням медикаментів та виробів медичного призначення закуплених державою для лікування дітей.

Досудове розслідування триває, проводяться слідчі дії.

Довідково: ч.2 ст.140 КК України – Неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником, – карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up