Пологи після реформи. За що треба платити?

Пологи після реформи. За що треба платити?
Нещодавно в пологовому відділенні зробили сучасний ремонт

Медреформа. З 1 квітня держава виділила близько 2 млрд гривень на реалізацію проекту безкоштовних пологів. Як  реалізується даний проект у Козятинській ЦРЛ та чи можуть жінки розраховувати, що держава компенсує всі витрати, пов’язані з народженням дитини

З квітня стартував другий етап медичної реформи. Національна служба здоров’я України обіцяє виділяти на кожні пологи фіксовану суму — більше 8 тисяч гривень. Але чи стосується це кожного випадку і чи сходяться ціни, що на папері, з  реальними витратами? З такими питаннями ми звернулися до головного лікаря Козятинської ЦРЛ Олександра Кравчука.

— Козятинська центральна районна лікарня отримала статус опорної. В її функцію входить надання екстреної невідкладної медичної допомоги і одним із пакетів є надання медичної допомоги при пологах та новонародженим. Договором, який укладений з НЗСУ, передбачено компенсацію за кожні пологи фіксовану суму — 8 139 грн. Кошти виділяються за фактом проведених робіт. Цієї суми цілком вистачає, коли ми говоримо про фізіологічні пологи без ускладнень. Коли мова заходить про ускладнення, то сума може значно зрости.

Відео дня

За словами головлікаря, сьогодні тарифи, які б передбачали ускладнення, не розроблені. Олександр Кравчук розповів, що  є ряд проблем, які доводиться вирішувати. Зокрема, проведення тендерних процедур, що стосуються закупівлі медикаментів на проведення пологів. 

— Адже лікарня при наданні пацієнту медичних послуг має гарантувати не тільки якісну роботу медперсоналу, а й наявність медичних виробів, витратних матеріалів і лікарських засобів, передбачених Національним переліком основних лікарських засобів, — пояснює головлікар.

Заступник головного лікаря з дитинства та пологової допомоги Надія Станіславчук розповіла, що буває так, що дитина народжується з патологіями і потребує лікування на наступному третинному рівні. Пані Надія каже, що укладений договір з Вінницькою обласною дитячою клінічною лікарнею і це дає змогу своєчасно викликати бригаду, щоб безпечно транспортувати дитину і надати необхідну допомогу. 

— Існує Національний перелік медикаментів, куди входять препарати, які ми можемо призначити. Але є такі медикаменти, які для лікування є в протоколах, але вони не зайшли в Нацперелік. Тільки в такому випадку ми можемо рекомендувати придбати даний препарат,  – говорить Надія Станіславчук.

Засоби особистої гігієни не входять у Нацперелік. Тому породіллі змушені їх купувати. Пані Надія розповіла, що в зв’язку з COVID пологове відділення певний час не працювало і доводилось викликати швидку допомогу, щоб доправити жінок у Вінницьке чи Хмільницьке пологове відділення. Але таких випадків було лише два.

— Зараз ми маємо сучасне пологове відділення. Нещодавно був зроблений капітальний ремонт. У нас є автономна операційна зала, де можемо проводити кесарів розтин без підняття жінок до загальної операційної. Також обладнана сучасна палата для надання необхідної первинної допомоги новонародженим. Більшість палат у пологовому — одномісні з окремим санвузлом та душовою кабіною. Все пологове на індивідуальному опаленні, тому відділення цілодобово забезпечене теплою водою.

За рік народжується близько 400 немовлят. У цьому році вже народилося 153 дитини. 

Породіллі: «Реально безкоштовно»

— Нещодавно у мене народилася донечка Поліна, — розповідає Віталіна Хуторна, мешканка Козятина. – Пологи пройшли без ускладнень, тому особливих додаткових витрат не було. Довелось лише докупити один медичний препарат, якого не було в Нацпереліку. Також купували засоби особистої гігієни, речі для малюка, воду.

Молода мама каже, що ніхто ніяких додаткових коштів у них не вимагав.

Олександра два тижні тому стала мамою.

— Народжувала з черговою бригадою, перебувала в загальній післяпологовій палаті. Реально безкоштовно, ніяких оплат не було, окрім подяки  лікарю за власною волею. Ніхто нічого не просив і ні на що не натякав, – каже Олександра.

Що потрібно брати з собою до пологового будинку?

Жінці на пологи слід брати до лікарні тільки речі індивідуального користування та речі для малюка. Проте держава також надає для малюка спецнабір для новонародженого. Жодних благодійних внесків та пакетів з медикаментами не потрібно. Варто також зауважити, що відтепер породілля жодним чином не прив’язана до місця реєстрації проживання та до наявності чи відсутності декларації з вибору лікаря ПМД (первинної медичної допомоги). 

За що платить держава, а за що доведеться сплатити самостійно?

У фіксовану вартість входить пакет послуг, включаючи складні ситуації та кесарів розтин. Зокрема:

Послуги за цим пакетом надаються винятково в умовах стаціонару. 

До тарифу також включена заробітна плата, харчування та робота господарської частини.

Проте заплатити самостійно доведеться породіллі у разі, якщо вона забажає скористатися послугами підвищеного сервісу — це може бути палата підвищеного комфорту, покращене харчування тощо. В такому випадку слід розраховувати на додаткову суму у розмірі 2-3 тис. грн. Послуги додаткового сервісу сплачуються офіційно, через касу лікарні.

Тетяна Гринюк

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up