Помилуватися картинами Водокачки можна у музеї

Помилуватися картинами Водокачки можна у музеї
  • У Музеї історії міста відкрили виставку живописних полотен, на яких відтворені краєвиди однієї з улюблених зон відпочинку козятинчан — Водокачки.
  • Її приурочили до Дня художника, який традиційно відзначають у другу неділю жовтня.
  • Що цікавого можна побачити на картинах

Костел, що видніється з-за дерев, місток і верба, мальовничий берег та хати, рибалка, що в суцільній тиші закинув вудочку й чекає кльову, смарагдового кольору дерева обабіч стежки — такою різною предстала наша Водокачка на полотнах художників із Козятина, Вінниці, Жмеринки, Бердичева та Черкас. Це — картини, які майстри пензля створили під час пленеру «Водокачка-Арт», що улітку відбувся у нашому місті. Шістнадцять робіт нині прикрашають виставкову залу Музею історії міста, де облаштували виставку. На усіх, окрім однієї, зображена Водокачка. Ще одне полотно присвячене перлині нашого міста — вокзалу.

Виставку приурочили до Дня художника, який цьогоріч ми будемо відзначати 10 жовтня. На відкриття запросили відомих козятинських митців, які брали участь у пленері.

Відео дня

— Творчість, яка представлена тут, вона з однієї місцини, але ви бачите, всі роботи різні, — каже Наталія Баштова, науковий співробітник Музею історії міста. — Кожен художник показав своє бачення, свою майстерність. Роботи виконаі в різних техніках. А звідки ж взялася ідея цього пленеру? Тетяна Куліш, уродженка нашого міста, художниця, графік, дизайнер, художник по текстилю. Найулюбленіша її техніка малювання — це акварель. Одного чудового літнього дня вона сказала: «От якби провести пленер». І це ідея менш ніж за місяць втілилася в життя.

Художників у Козятині чимало, серед них як аматори, так і ті, що мають професійну освіту. Це і Віктор Кльоц, який пише неймовірно красиві пейзажі, і Олександр Данилевич, який навчився малювати сам і перші свої картини створював на звичайних простирадлах. І це далеко не повний перелік прізвищ. Проте своєї мистецької галереї у Козятині до цього часу немає. Саме це і спонукало Тетяну Куліш започаткувати проект «Водокачка-Арт». Тож наша талановита землячка зібрала своїх друзів-художників із різних міст України, митців Козятина і організувала пленер.

— Першою мене підтримала Наталія Баштова, — розповідає Тетяна Куліш. — Ми пішли просто в кафе, обговорили це все, пішли на Водокачку, пофотографували місця, де можливо провести плеер. Потім з цією ідеєю ми пішли до Тетяни Римші, вона дала добро. І Світлана Рибінська нас підтримала. Вона взагалі сказала, що ідея чудова.

Своїми враженнями від пленеру поділився також один із учасників, Віктор Кльоц. Водокачка на його полотні виглядає настільки реалістично, що здається, наче дивишся на фотографію, а не на картину.

— Для Козятина це захід був дуже цікавий, але народ наш не дуже відгукується на такі заходи, — каже Віктор Кльоц. — Навіть для мене він цікавий, тому що практично я не їздив на пленери, сам над собою працював. Тетяна Куліш великий внесок зробила в цю роботу. Тому що, як на мене, це дуже важко взятися, закрутити, це треба побігати, витратити свій час. Бо я чесно скажу, не дуже люблю займатися таким. Ще на зорі, згадаємо Дубенкова, перша виставка була в РБК. Він тоді зініціював і в холі в нас було семеро художників, які виставили роботи і більш-менш народ трішки йшов. А потім воно все померло. Тоді в Козятині не було де виставляти роботи. Кожен варився в своєму соку: хто вдома, хто друзям дарував.

На завершення художників, яких запросили на відкриття виставки, привітали з прийдешнім святом секретар міської ради Тетяна Римша і начальник відділу культури Світлана Рибінська.

Відвідати виставку і помилуватися роботами художників можна до 8 листопада. Музей розташований за адресою: вулиця Грушевського, 15. Працює у будні з 9 до 18 години. Вихідні дні: субота, неділя.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up