Поминки на «смітнику»: як козятинський цвинтар закидають непотребом

Поминки на «смітнику»: як козятинський цвинтар закидають непотребом
У деяких місцях непотріб лежить просто на могилах
  • На міському цвинтарі Козятина - стихійне звалище. Купи з пляшок та старих вінків лежать навіть посередині кладовища
  • У дирекції цвинтаря нарікають, що сміття розкидають люди, які прибирають могили родичів. І додають — повсюди спостерігачів не поставиш
  • Яким чином можна вирішити цю ситуацію? Штрафом відвідувачам чи доганою комунальникам?

Сумлінність. На міському цвинтарі у Козятині стихійний смітник. Купи з непотребу лежать навіть посередині кладовища. У дирекції цвинтаря кажуть, що неможливо до кожної людини, хто прибирає могили, поставити спостерігачів. А як можна було б вирішити цю ситуацію?

На гарячу лінію газети «RIA-Козятин» звернулися мешканці нашого міста. Вони повідомили, що міське кладовище, яке люди похилого віку іноді називають «Киракеши», потопає в смітті.

Раніше було гірше

Зі сміттям на міському цвинтарі дійсно ситуація жахлива. Його купи є навіть в середині кладовища, що ми побачили минулої суботи, 27 квітня.

Відео дня

Тільки переважна більшість опитаних нами містян вважають, що більшою виною такого явища є байдужість людей, які прибирають за могилками.

— Для сміття вирили глибоку канаву. У ямі трохи сміття на дні, а перед нею велика купа непотребу, яка закриває саму канаву. Вирили яму після того, як скидали на купу сміття. Ще хочу сказати, що прощальному підгробнику на кладовищі не вистачає ремонту. Як-не-як, це шана людям, які йдуть від нас у світ інший, — сказала пані Ганна з Талимонівки.

П'ятдесятирічна Алла Лисак всім задоволена. Розказала, що раніше тут було ще гірше, ніж зараз:

— А тепер кущі частково вирубали, і автобусну зупинку поставили роки два тому.

Варто зазначити, що автобусна зупинка дійсно є. Тільки від дощу в ній не можна сховатися, адже покрівля має діри.

Едуард Буровський з дружиною Тамарою також вважають, що в засміченості кладовища більше винні люди, які прибирають могилки близьких, а потім кидають сміття, де попало.

Пан Володимир розповів, що в сусідній Польщі немає ніяких директорів кладовищ. Опікуються склепами прихожани костелу.

— Можливо, наші заробітчани щось привезуть з польської культури у наш побут. Адже у нас, як правило, директор цвинтаря армянин чи грузин, які кладовищем не займаються, — сказав Володимир.

І ми у своїй розповіді погоджуємося з думкою земляків. Таки є вина мешканців нашого міста і вихідців з Козятина в безладі на кладовищі. Тільки не треба забувати, що байдужих, безсоромних людей в нашому суспільстві мізерний відсоток. Якби процес збору сміттям кимось контролювався, то постійного смітника такого масштабу, мабуть, не було б.

Є питання до самої утилізації сміття. Як можна було спалювати цвинтарні відходи біля живих дерев? Чи в причетних до такого явища людей існує думка, якщо кладовище — то може гинути й природа. Це хибна думка. Ходять провідати своїх близьких живі. І їм хочеться дивитися на живу природу, а не на обгорілі стовбури засохлих дерев.

Немає контролю

Як розказав журналісту директор міського кладовища Павло Занюк, сміття біля дерев спалюють безсоромні люди.

— До кожного, хто прибирає на кладовищі, спостерігача не поставиш. Минулої п’ятниці (26 квітня - авт.) чоловік біля вагончика підпалив купу сміття. Посварилися на нього і він пішов прибирати могилу. Щодо сміття на цвинтарі, то кожен рік перед проводами в останню п’ятницю ми забираємо сміття з усього кладовища і вивозимо на відведений смітник, — каже Занюк.

Натомість, аби не було смітника по всьому кладовищу, козятинчанка Тетяна Волосенко пропонує поставити декілька великих сміттєвих контейнерів. А людей, хто буде розкидати сміття по цвинтарю, штрафувати.

«Контроль покласти на працівників кладовища, подібних до народних спостерігачів за порядком. Ніщо так не привчає до порядку, як оплата штрафу», — пише козятинчанка у коментарі до новини на сайті kazatin.com.

Розклад руху маршруток

Наші читачі просили написати в нашій газеті графік руху автобусів у поминальний день.

Ми зверталися в міську раду з цього приводу в п’ятницю, 26 квітня. Нам обіцяли надати таку інформацію, але з якихось причин ми таку інформацію не отримали. Тож довелося питати у самих перевізників.

Перший та четвертий маршрути будуть працювати у звичному режимі. Водії третього маршруту до обідньої перерви будуть працювати трьома машинами. Дві автівки будуть їздити кожні півгодини, а третя маршрутка буде курсувати між міським і сільським кладовищем.

Автобуси 7-го маршруту будуть їздити за звичним графіком та плюс один автобус. Зупинятимуться вони в районі колишнього автопарку.

Щоб зустрітися з водієм 2-го маршруту, нам на зупинці “Пошта” довелось чекати майже дві години. За цей час біля нас пройшли чотири «сімки», дві «трійки» і «четвірка». На питання, чому автобуса не було дві години, водій відповів, що з 12-ти до 13-ти обідня перерва. На годиннику була 12.45. Будемо вважати що водій двійки пожертвував 15 хвилин свого обіднього часу. На питання, як вони будуть їздити в поминальний день, чоловік не відповів:

— Ніхто не повідомляв. Як скажуть, так і будемо їздити, — сказав водій.

Після Великодня ми звернулися до іншого водія цього ж маршруту. І той перевізник сказав, що їм ще не було нічого повідомлено. Знов отримали відповідь: «Як скажуть, так будемо їздити».

 Квіти з пластику — отрута для живих

У обласній Державній екоінспекції просять містян не купувати штучні квіти та пластикові вінки до могил. Екологи вкотре нагадали, що пластик є одним з найбільш шкідливих матеріалів:

«Левова частка пластикових квітів не потрапляє на сміттєві полігони. Їх палять, при чому виділяються численні токсичні речовини, що загрожують здоров'ю населення: провокують рак і захворювання дихальних шляхів», — писали фахівці на своєму сайті.

Вони радять купувати хвою і живі квіти, а також вінки, куди вплетені квіти. Крім того, вінки можуть бути різними — для їх виготовлення можна використовувати сухоцвіти, газонну траву. На кладовищі, як радять екологи, можна приносити навіть живі квіти в грунті, які простоять на могилі довгий час.

Дмитро Артемчук

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up