Понівечили знак «Я люблю Козятин»

Понівечили знак «Я люблю Козятин»
  • Не щастить нам із фотозоною, що у скверику на вулиці Незалежності.
  • Спершу світлина незавершеної конструкції підірвала соцмережі і стала приводом для жартів у одному з гумористичних шоу.
  • Тепер з напису «Я люблю Козятин «взагалі зникла одна літера

Луцьк, Суми, Канів, Хмельницький, Вінниця — це далеко не повний перелік міст України, де є арт-інсталяції «Я люблю місто». Як місцеві мешканці, так і гості полюбляють із ними фотографуватися. У грудні минулого року подібний знак встановили і в Бродецькому. У Козятині така фото-зона з’явилася восени 2020-го. І не просто з’явилася, а наробила цілого галасу і стала мемом.

Коли взялися монтувати арт-інсталяцію, пішли дощі, тому спершу встигли встановити лише літеру «Я», сердечко і перші три букви від назви нашого міста. Вийшов напис «Я люблю Коз». Хтось із козятинчан сфотографував це і виклав у соцмережу. Спершу користувачі Фейсбуку просто кепкували над цим написом, жартували у коментарях, хтось навіть написав «А мені більше собаки подобаються». Потім цю світлину підхопили інтернет-видання, не лише Вінницькі, а й всеукраїнські — новину про нашу фото-зону опублікували на сайті 24tv.ua, «Сьогодні», «Факти». А потім і автори студії «Квартал-95» пожартували над нашою арт-інсталяцією. Так Козятин і прославився на всю країну. До речі, введіть в пошуковій системі Google фразу «Я люблю коз». Перше, що видасть пошуковик на ваш запит — зображення незавершеної фото-зони у Козятині і новини про це.

Після такого розголосу літери прикрили мішками і так вони й стояли, поки не покращала погода і роботи не відновилися. Окрім самої арт-інсталяції, територію біля неї виклали бруківкою, встановили дві клумби у формі білого і чорного лебедів, поруч зі знаком «Я люблю Козятин» поставили дві лавки, а між ними встановили скульптуру хлопчика, який грає на лютні.

Відео дня

Але, як то кажуть, недовго музика грала. Спершу перепало саме цій скульптурі, про яку ми писали вище. Не встигли закінчити роботи із облаштування території біля арт-інсталяції, як за кілька днів скульптуру скинули з постаменту. На щастя, вона не розбилася, тож міні-монумент просто поставили на місце. А тепер пошкодили і сам знак «Я люблю Козятин» — від літери «О» у назві міста залишилася сама металева опора. Тож тепер напис виглядає так: «Я люблю Кзятин». Хто і навіщо це зробив — наразі невідомо.

Втім виявилося, що ми не одинокі у своїй проблемі. У багатьох містах України вандали час від часу ламають подібні арт-інсталяції. Був випадок, коли у Коростені, що на Житомирщині, понівечили м’який знак у фото-зоні «Я люблю Коростень». У Хусті, що на Закарпатті, подібний знак взагалі розбили. Було це ще у 2016 році. У Сумах два роки тому вандали понівечили літеру «С» на знаку «Я люблю Суми». А Ужгород взагалі виявився рекордсменом у цій проблемі. Знак «Я люблю Ужгород» трощили вандали декілька разів. Спершу у 2017 році комусь дуже муляла око літера «У» в назві міста і її просто відбили. Сердечко, певно, також хотіли скинути, але вийшло лише пошкодити. Знак полагодили, та вже за рік вандали згадали про нього знову. Влітку знову скинули літеру «У», а восени — літеру «Р».

Наостанок додамо: сподіваємося, що знак у Бродецькому спіткає краща доля і його нищити не будуть. І маємо надію, що після реалізації проекту «Безпечне місто», в ході якого монтують камери відеонагляду, у Козятині подібних випадків більше не траплятиметься.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Stepan Petrenko

    Називати це місце сквером просто непристойно, воно більше схоже на занедбаний пустир. Може тому і таке відношення до нього, по ньому видно, як ми любимо Козятин. І взагалі схоже на те, що ця затія організована для відмивання коштів і дерибану бюджету.
  • Читач11

    Дійсно, ганьба тим, хто руйнує такі ініціативи. Руйнувати легше чим зробити хороше. У м.Вінниця теж був такий факт. На жаль, у кожній громаді знайдуться такі вандали.
  • Наталия Нановская

    Кто автор этого творения? Ни вкуса, ни фантазии, ни эстетики.
  • Сергий Канюка

    Найти їбало начистити...

keyboard_arrow_up