Поради епідеміолога, як прибирати квартиру під час карантину

Поради епідеміолога, як прибирати квартиру під час карантину
Епідеміолог радить проводити дворазове щоденне вологе прибирання з застосуванням дезінфекційних засобів. Одне з деззасобами, інше — з миючими засобами.
  • Антисептика. Під час карантину стало актуальним питання про те, як правильно і за допомогою яких деззасобів робити прибирання в своїх помешканнях. Як дезінфікувати квартиру, якщо там хвора людина? А що робити, якщо я на самоізоляції? З цими та іншими питаннями ми звернулися до лікарки-епідеміолога Наталії Пономарьової 

У випадках, коли у людини проявляються клінічні симптоми застуди, ГРВІ, грипу — треба лікуватися і не витрачати сили на прибирання. Лікарка-епідеміолог Наталія Пономарьова радить обмежитись лише провітрюванням приміщення. 

Якщо поряд є рідні або близькі, які доглядають за хворим, то їм варто дотримуватися кількох правил прибирання. Ці правила також розповсюджуються і на тих людей, які зараз знаходяться на самоізоляції.

  1. Відео дня
    /li>

Якщо ви не маєте миючого дезінфекційного засобу вдома, його можна зробити самостійно. Лікарка радить підходити до цього обережно і обмежитися найпростішим — 2-відсотковим мильно-содовим розчином. 

Для цього вам необхідно буде додати 100 грамів господарського мила у два літри води і підігріти до розчинення мила. Потім додати в ємність п’ять столових ложок соди і одну столову ложку сухої гірчиці. Довести суміш до кипіння, але не кип’ятити.

В інтернеті з легкістю можна знайти й інші рецепти приготування цього розчину. Такий засіб чудово підійде для обробки іграшок, дезінфекції посуду і для проведення поточного прибирання квартири.

Провітрювання

В умовах карантину лікарка-епідеміолог радить провітрювати приміщення один раз на годину, залишаючи вікно відкритим на 15 хвилин. За умови хорошої погоди, можна надовго залишати вікно на мікропровітрюванні. 

Під час проведення поточного і генерального прибирання, особливо за умови використання деззасобів, також необхідно робити провітрювання. Коли у приміщенні немає людей, а розташування вікон дозволяє, провітрюйте його на протязі. 

Дезінфекція

Лікарка пояснює, що дезінфекція ванної кімнати, туалету та умивальника має відбуватися щоденно. З тією ж періодичністю треба протирати ручки дверей і холодильника — для цього можна використовувати вологі серветки, в яких міститься спирт або змочену у деззасобі ганчірку. 

— Дуже важливо при домашньому використанні професійного деззасобу, подивитися в інструкції про його властивості до біологічного розпаду. Якщо такої властивості немає, то необхідно змивати залишки з поверхні ганчірки за допомогою звичайної теплої води, — розповідає Наталія Пономарьова. — Не забувайте 1-2 рази на добу протирати підвіконня. Пил з вулиці часто і швидко осідає саме на них. 

Для людей, які постійно виходять на вулицю і не дотримуються режиму самоізоляції, лікарка дає ще кілька рекомендацій. 

— Прийшовши додому, намагайтеся одразу знімати з себе вуличний одяг. Змінюйте його на свіжий, чистий. Частіше протирайте ручки вхідних дверей деззасобами, — продовжує Наталія. — Намагайтеся використовувати індивідуальний посуд, особливо чашки. Добре обробляйте їх миючим або дезінфікуючим засобом, а потім ретельно вимийте.

Генеральне прибирання

В ідеалі його потрібно проводити раз на сім днів, або після повного одужання хворого — така процедура називається заключною дезінфекцією. Якщо таке прибирання в вашій оселі не проводилося вже давно, зробіть це у найближчі вихідні. В умовах карантину, це точно піде на користь. 

 Не варто оминати увагою постільну білизну, особливо наволочки, — змінюйте її раз на сім днів. Постіль хворих людей Наталія радить змінювати кожні 3-4 дні. Усі речі, якими ви не користуєтеся, також краще заховати подалі. Несезонні речі та м’які іграшки — складіть у пакети, килими скрутіть і залиште на балконі або коморі до літа. Вікна промийте зовні та зсередини — зробити це можна будь-яким склоочищувачем. 

— Спробуйте зробити так, щоб у квартирі було максимально багато вільного простору. Не захаращуйте її непотрібними речами, — говорить Наталія Пономарьова. — Під час прибирань спробуйте не користуватися класичним побутовим пилососом. Виперіть штори та гардини, а металеві жалюзі протріть мильним розчином. Для миття туалету, кухні та іншої частини квартири, використовуйте різні ганчірки. 

Також лікарка нагадує, що при використанні будь-яких деззасобів важливо не перестаратися. Адже будь-яка хімія, якщо її використовувати безконтрольно, може викликати алергічну реакцію. 

Після використання хімічних дезінфекційних засобів, не кладіть ганчірки сушитися на теплі батареї. З них можуть виділятися шкідливі речовини.

Як вибрати деззасіб?

Сьогодні в магазинах можна знайти чимало дезінфікуючих засобів. Але при їх придбанні варто звернути увагу на кілька моментів: наявність сертифіката якості, свідоцтво держреєстрації, дозвіл від контролюючих органів. Епідеміолог радить надавати перевагу відомим брендам. 

— У такому засобі має вказуватися склад і клас небезпеки. Найбезпечніший для використання — 4 клас. Дієвою буде і побутова хімія, що має в своєму складі хлор, — пояснює Наталія. — Не забувайте, що прибирання потрібно проводити лише у гумових рукавичках. Перед початком роботи їх треба одягати на сухі і чисті руки. Після зняття, помийте руки з милом. 

Михайло КУРДЮКОВ

Читайте ще:

Як зміниться наше життя з понеділка, 6 квітня. Роз’яснення нових обмежувальних заходів
Фото дня: сімнадцятий день карантину
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Катерина Кроль

    Дякую за дуже цікаву статтю. А я для себе та своєї дитини відкрила новинку на ринку еко засобів для прибирання України – Фармасі. Купую її в інтернет магазині косметики та засоби для прибирання https://garna.me/cat/prybyrannia/ у тому числі і для дітей. Ціни доступні, а якість на висоті.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up