Поради власникам собак на період карантину від ветеринара

Поради власникам собак на період карантину від ветеринара
  • Чим безпечно обробробляти собаці лапи?
  • Чи можна захворіти на коронавірус від домашнього улюбленця?
  • Чи справді у власників тварин кращий імунітет?
  • Як підготуватися на випадок, якщо хтось у сім’ї захворіє на COVID-19 і через самоізоляцію не вийдеш із чотирилапим на прогулянку?
  • Про все це ми поговорили із ветеринаром Марією Свінціцькою.
     

Через пандемію коронавірусу власники собак, що мешкають у квартирах, зіштовхнулися з кількома проблемами. Перш за все, це обробка лап, адже тварина постійно виходить на вулицю. І якщо ми взуваємо взуття і, приходячи додому, його знімаємо, то у собаки забруднюються лапи, а звичайна вода мікроби не змиває. А ще треба приготувати план «Б» на випадок, якщо хтось у сім’ї захворіє. Бо тоді собаку буде неможливо вигуляти. Крім того, треба запастися харчуванням. Своїми порадами з цього приводу поділилася Марія Свінціцька, місцевий ветеринарний лікар.

— Чим можна собаці обробити лапки?

— Обробка лап стосується не лише тієї ситуації, що склалася зараз. Це стосується повсякденного життя. Зазвичай ті собаки, які живуть у квартирах, люди їм обробляють чимось лапи. Дуже часто стикаюся з тим, що обробляють лапи звичайним милом. Тобто взяли мило, намилили лапи, змили, і таким чином позбавляються проблеми брудних лап.

Відео дня

Але треба орієнтуватися на те, що призначено конкретно для тварин. Якщо якийсь гель чи шампунь призначений для людини, ним не треба користуватися. Тому що у нас різний pH-шкіри і це все може призвести до дерматитів. Навіть у нас якщо постійно обробляти руки милом, вони пересихають. Нам доводиться користуватися зволожуючими засобами. У собак ще гірше.

Тому краще в такому випадку користуватися косметичними шампунями для собак. Вони у широкому доступі, не коштують великих грошей. Але наголошую на тому, що має бути саме косметичний шампунь. Тому що є і протипаразитарні.

Якась повинна бути миска з водою біля дверей, щоб собака в квартиру не бігла і не несла бруд. Промили шампунем лапи — на цьому все. Цієї піни і діючих речовин достатньо, аби змити бруд.

— Тобто, антисептиком теж не бажано користуватися, якщо мова йде про обробку лап?

— Ми можемо помітити по своїх руках — корли ми користуємося антисептиком, шкіра так само пересихає. Якщо люди хочуть обробляти антисептиками — будь-ласка. Але після цього потрібні бути якісь зволожуючі бальзами для пучок лап. Тому що вони так само тріскаються. Але я думаю, що потреби обробляти лапи антисептиком немає. Тому що шкіра — це орган імунної системи. Наша шкіра, так само, як і в собак, несе функцію імунного захисту.

— А як щодо господарчого мила? Кажуть, воно добре вбиває мікроби.

— Дуже багато людей миють господарчим милом, але я не рекомендую. Тому що воно дуже агресивне. Навіть якщо ви двічі на день помиєте собі руки з господарчим милом і нічим їх не обробите, через тиждень у вас будуть руки мати абсолютно не привабливий вигляд.

— Багатьох цікавить питання, чи можуть собаки і коти, які виходять на вулицю, принести коронавірус?

— Зараз викидають масово тварин. Тому що люди думають: «О, в мене собака, а раптом вона переносить коронавірус!» Але сказати, що тварини несуть конкретну загрозу, не можна.

По-перше, немає конкретних даних про те, що собака захворіла саме тим штамом коронавірусу, на який хворіє людина. Офіційних даних немає навіть в іноземних джерелах. Коронавіруси — це дуже широкий спектр вірусів. Не можна їх брати під одну лінію. Людина хворіє на вірус, збудником якого є Sars-Cov-2, у тварин зовсім інший збудник. Хвилюватися з цього приводу немає сенсу.

По-друге, у нас є дуже багато спільних хвороб, але COVID-19 це не стосується. Наприклад, той же лептоспіроз (хвороба, що викликає ураження серцево-судинної та нервової систем, нирок, печінки — авт.), сказ. Сказ, мені здається, найстрашніша хвороба, але ми, люди, нехтуємо нею. Але якщо за твариною дивляться, якщо вона щеплена, відповідно, у неї зменшується ризик того, що вона підчепить щось сама і перенесе це людині. Переважна більшість хвороб наших і їхніх не пересікаються.

— Чи правда, що у власників домашніх тварин кращий імунітет і у них менший ризик захворіти?

— Це так. Навіть дитина не має бути стерильною в плані імунітету. Вона має з дитинства набирати на себе трошки бруду. Для того, щоб імунна система давала адекватну відповідь на зовнішні атаки.

— Якщо у сім’ї хтось захворіє на коронавірус і усі перебуватимуть на самоізоляції, як бути з тими, у кого є собаки? Їх же потрібно вигулювати. Що б ви могли порадити з цього приводу?

— У переважній більшості ті люди, які живуть у квартирах, тримають маленьких собак. Наприклад, йоркширських тер’єрів. Дуже рідко тримають у квартирі вівчарку. Як би я робила особисто? У мене була б так само собака обмежена у виході на вулицю. Поясню, як це зробити. Можна організувати, щоб маленька собачка ходила акуратно на пелюшки.

Якщо є обмеження для сім’ї у плані виходу на вулицю, це стосується і домашніх улюбленців. Поясню, чому. Можливо, собака не несе загрози, але якщо люди контактують з собакою, людина пчихає, кашляє, на тварину потрапляють мікрочастинки слини. У такому разі якщо тварина перебуває в епіцентрі хвороби — тут під питанням. Можливо вона і становить деяку загрозу для здорових людей, поки вона не викупана, якщо шлях передачі вірусу — контактний.

А ті хто, живе з великими собаками — це переважно приватна територія. Там така проблема не стоїть. Собачка собі гуляє.

— А як із харчуванням? На такий випадок краще купувати те, що можна заморозити, чи віддавати перевагу сухим кормам?

— Це стосується індивідуально собаки, того, що вона може споживати. Це можуть бути і сухі корми. Жодної загрози для собаки вони не несуть. Якщо нормальний, дорогий корм і собака його споживає, то проблем немає. Можна взяти собі мішечок корму і нехай про всяк випадок буде. Якщо собака відмовляється їсти сухий корм, це може бути натуральна їжа у замороженому вигляді. Це вже залежить від вподобань і вимог улюбленця. Тому що є деякі собачки, які потребують відповідної дієти.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up