Послуги ЦРЛ стануть для містян платними? +ОПИТУВАННЯ

Послуги ЦРЛ стануть для містян платними? +ОПИТУВАННЯ
  • Козятинська районна рада підготувала проект рішення про припинення надання Центральною районною лікарнею медичних послуг жителям міста Козятин.
  • Якщо рішення набуде чинності, містян більше не будуть обслуговувати безкоштовно, крім деяких випадків.
  • Газета «RIA» дізнавалася, чому послуги хочуть зробити платними та чи готові до цього козятинчани.

На сайті Козятинської районної ради у розділі «Проекти рішень на чергову сесію» 29 жовтня з’явився проект «Про припинення надання КП «Козятинська ЦРЛ» медичних послуг жителям міста Козятин».

Згідно із текстом документу, Козятинська центральна районна лікарня мала з 1 листопада 2019 року припинити безкоштовне надання медичних послуг жителям міста Козятин. Виключення становить надання швидкої та невідкладної допомоги.

Згідно із текстом проекту, таке рішення прийняли, «враховуючи клопотання комунального підприємства «Козятинська центральна районна лікарня Козятинської районної ради» та відсутність договору на медичне обслуговування жителів міста між комунальним підприємством «Козятинська центральна районна лікарня Козятинської районної ради» та Козятинською міською радою».

Відео дня

Попри те, що лікарня має статус районної, вона обслуговує також мешканців міста. Доказом цього є висновки комісії Обласного департаменту охорони здоров’я, яка перевірила як районну, так і міську лікарні.

За результатами перевірки, за перше півріччя 2019 року у Центральній районній лікарні на стаціонарному лікуванні перебувало 5242 особи. Із них 2333 — мешканці міста. За розрахунками, у 2018 році фактичні витрати на обслуговування хворих, жителів міста, склали 18 мільйонів 263 тисячі 245 гривень.

У телефонному режимі ми зв’язалися із Олександром Кравчуком, головним лікарем Центральної районної лікарні. Хотіли дізнатися, яка ситуація із обслуговуванням мешканців міста зараз, адже 1 листопада вже минуло. Проте головний лікар сказав, що наразі перебуває у відпустці і давати коментарі телефоном відмовився.

— Є державна медична субвенція. Всі питання, де та медична субвенція на жителів міста, запитайте у мера. Я зараз у відпустці, не знаю, що там. Які рішення приймаються, мені не відомо. Я не депутат. Екстрена і невідкладна допомога надається безкоштовно, наскільки мені відомо, — сказав Олександр Кравчук.

Тож поки дізнатися, чи рішення набуло чинності, нам не вдалося.

Ми запитали козятинчан, що вони думають з приводу того, що послуги Центральної районної лікарні можуть стати для них платними.

Ольга каже, що звертається як в міську, так і в районну лікарню. Для неї важливий не сам заклад, а спеціаліст. Якщо лікар викликає довіру і вона у ньому впевнена, то буде звертатися до того закладу, де він працює. Сама колись працювала у медицині.

— Я пропрацювала в Козятинській нашій лікарні 13 років, — розповідає Ольга. В районній. І коли були старі ще ті часи, тоді було добре. Тоді ми приймали усіх людей і лікували усіх, не зважаючи на те, яка година, в якій порі, які травми. Ми лікували. Зараз — не зрозумієш. Я би хотіла, щоб було так, як колись. Але воно так, як колись, уже не буде.

Вадим теж користується послугами обидвох лікарень. По роботі звертається до ЦРЛ, а сімейного лікаря має у Міській лікарні. До перспективи платити за медичні послуги ставиться негативно.

— Погано до цього ставлюся, — каже чоловік. — Не кожен може заплатити. Думаю, що це негативно. Тому що не кожна бабця зможе заплатити, якщо їй треба буде в лікарню звернутися.

Марія Ільчук звертається до Міської лікарні, тому їй не важливо, чи будуть послуги у ЦРЛ платними, чи ні.

— Я тут живу недалеко, і мені якраз сюди, — каже жінка. — Тут у мене лікар сімейний. лікуюся по полісу. У мене ще поліс є. У мене тиск дуже великий.

Галина, як і два наші попередні респонденти, користується послугами обидвох лікарень. Від перспективи платити за послуги ЦРЛ теж не в захваті.

— Це, я вважаю, дуже неправильно. Треба трошки дбати про народ, про людей. — каже Галина. — Тому що у нас зараз люди не захищені, мало забезпечені. 

У яких випадках надають екстрену та невідкладну медичну допомогу?

Згідно з інформацією, опублікованою на сайті «Всеукраїнської спілки парамедиків», екстрену медичну допомогу надають людям, які перебувають у невідкладному стані. Невідкладним вважається стан, якщо пацієнт має:

  • втрату свідомості;
  • судоми;
  • раптовий розлад дихання;
  • раптовий біль у ділянці серця;
  • блювання кров’ю;
  • гострий біль у черевній порожнині;
  • зовнішню кровотечу;
  • ознаки гострих інфекційних захворювань;
  • гострі психічні розлади, що загрожують життю і здоров’ю самого пацієнта чи інших осіб.

Зумовлюється невідкладний стан травмами, ураженням електричним струмом чи блискавкою, тепловими ударами, переохолодженням, утопленням, потраплянням сторонніх предметів у дихальні шляхи, ушкодженням у результаті дорожньо-транспортної пригоди, аварії на виробництві, стихійного лиха, порушення нормального перебігу вагітності.

Опитування

Чи готові ви до того, що послуги Центральної районної лікарні стануть платними?

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oleg Kario

    Не дай бог вам в ту лікарню потрапити, зроблять зі здорової людини смертельно хвору.
  • Олена

    За що платити? Що простоїш в чергах,а лікарі і медсестри бігають по лікарні,як ошпарені...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up