У міській лікарні відкрили нове відділення, де повертатимуть до нормального життя

У міській лікарні відкрили нове відділення, де повертатимуть до нормального життя
На прийомі лікаря в кабінеті ерготерапевта
  • В козятинській міській лікарні відкрили відділення реабілітації. Основна мета – надавати медичні послуги пацієнтам з ураженням нервової системи та рухового апарату дорослим і дітям від 3-х років.
  • Про те, як і чим допомагатимуть пацієнтам, поговорили з завідувачем відділення Георгієм Григоруком та лікарем-ерготерапевтом Валентиною Іващук.

 

— Ціль реабілітації полягає в ефективному, найшвидшому поверненню хворих та інвалідів до побутових і трудових процесів в суспільстві, – каже завідувач реабілітаційного відділення Георгій Григорук. – Для цього у відділенні на 4 поверсі головного корпусу розгорнутий стаціонар на 20 ліжок з масажними кабінетами, кабінетом ерготерапії та фізичної терапії, які обладнані необхідним допоміжним обладнанням для роботи та обслуговування пацієнтів з обмеженими можливостями.

Відео дня

— В чому полягає робота ерготерапевта?

— Біля вас сидить ерготерапевт Валентина Володимирівна, нехай розповість про свою роботу. 

Продовжує розповідь про відділення реабілітаційної медицини Валентина Іващук: 

— Ерготерапія – це особлива область медицини. Я б сказала мистецтво, як допомогти людям з різного роду фізичними наслідками основних захворювань. Як допомогти тим, хто має обмежені функції і навчити їх елементарним речам, через їхню цілеспрямовану активність, щоб людина мала змогу обходитись без сторонньої допомоги. Наприклад, застібнути на собі гудзик, почистити зуби, взяти в руки побутовий предмет. В деякій мірі наблизити важкого пацієнта до звичного життя. Завдання відділення – підібрати програму реабілітації, поставити мету і втілити її у життя. Як приклад, після інсульту заставити працювати пальці, навчити людину брати в руки ложку або виделку. Крім того, працюємо та навчаємо членів родини. Мотивуємо пацієнта, аби він хотів те робити. У відділенні є психолог, який професійно працює з пацієнтом і членами його сім’ї, намагаючись отримати прогрес на певний термін. Далі надаємо пацієнту домашнє завдання, яке він має виконувати під контролем сімейного лікаря. І потім лікар фізичної реабілітаційної медицини оцінює досягнутий прогрес і ставить наступну ціль. Тобто є період, коли лікуючий лікар працює разом з сімейними медиками. Це період, в якому медикаментами не допоможеш. Лікувальна фізкультура, фізіотерапевтичні методи, масаж, гідротерапія в комплексі з теплотерапією плюс допоміжні методи допомагають пацієнту повернутися до життя, яке вони мали до хвороби, якщо не повністю, то хоча б у більшій мірі.

— Які ще спеціалісти будуть працювати у відділенні фізичної та реабілітаційної медицини?

— До штату додаються такі спеціалісти як лікар з фізичної та реабілітаційної медицини Георгій Григорук, психолог Дана Рудич, ерготерапевт Валентина Іващук, фізичний терапевт Богдан Макаревич, невролог Тамара Вітюк, лікарі Валентина Мандзюк та Ірина Дирда.

— Скажіть, будь ласка, як можна потрапити у ваше відділення пересічному громадянину, скажімо, пану Василю з хлібокомбінату?

— Потрапити  у наше відділення може будь-який пацієнт за направленням сімейного лікаря чи лікаря спеціаліста поліклініки. Фізичні та реабілітаційні послуги надаються після консультації лікаря фізичної та реабілітаційної медицини.  

— І останнє. Які послуги у вашому відділенні надаються безкоштовно, а за які пацієнтам доведеться платити? 

— Всі послуги, які надаються за програмою державної гарантії – безкоштовні. Все, що йде поза програмою – йде на умовах матеріального відшкодування відповідно до затверджених тарифів, згідно зі встановленим законодавством порядком. Крім того, – додає ерготерапевт, – якщо пацієнт поступив до нас з неврологічного відділення, як приклад, після інсульту і на якомусь етапі йому, крім реабілітаційного лікування необхідно продовжити лікування гіпертонічної чи ішемічної хвороби – до лікування автоматично приєднуюються інший лікар і медикаментозне лікування, в період лікування в стаціонарі, йде також в межах цього безкоштовного пакету.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up