При відключенні світла виникають перебої зі зв'язком та інтернетом (Опитування)

При відключенні світла виникають перебої зі зв'язком та інтернетом (Опитування)
  • Через російські атаки на енергетичну інфраструктуру, українці змушені заощаджувати електроенергію.
  • Проте це не єдина проблема. Люди скаржаться, що під час відключень зникає як голосовий звʼязок, так і мобільний інтернет.

 Наша читачка Олена Дзюбенко пише, що коли немає світла, погано працює мобільний інтернет від Київстар. 

— Перебої, часто, не працює мобільний інтернет Київстар, особливо тоді, коли вимикається світло, — коментує Юлія Іванцова.

Liga.Tech запитала у мобільних операторів Vodafone, lifecell та Київстар, чому під час віялових відключень українці не можуть користуватися звʼязком? 

Відео дня

Робота обладнання мобільного звʼязку та інтернету залежить від електропостачання. Усі базові станції оснащені резервними джерелами живлення. Це батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. У середньому вони можуть забезпечувати роботу протягом чотирьох-пʼяти годин після вимкнення електроенергії, пояснюють оператори.  

Якщо відбувається прогнозоване відключення або короткострокова відсутність живлення, мобільна мережа автоматично переходить на резервні джерела і продовжує працювати. Якщо за цей час живлення не з’являється – доводиться переходити на генератори. 

— Всі важливі структурні компоненти мережі, як-от комутатори та вузлові базові станції, обладнані стаціонарними дизель-генераторами. Для підтримання роботи іншого обладнання у випадках тривалих відключень електроенергії компанія використовує пересувні дизель-генератори, — кажуть у Київстар.

Київстар, як і інші оператори, мають великий парк таких дизель-генераторів. Однак, якщо відключення електроенергії є тривалими і масштабними та охоплюють одночасно різні райони, міста чи села, абоненти можуть відчувати складнощі зі зв'язком та інтернетом. Це пов'язано з тим, що доставлення альтернативних елементів живлення одночасно до великої кількості базових станцій та технічних майданчиків потребує часу. 

За словами оператора, співробітники та підрядні організації намагаються робити це максимально оперативно. Звичний режим роботи телекoммереж відновлюється одразу після стабілізації електропостачання.

— Стабільність роботи мережі залежить від тривалості та масштабів відключення електроенергії. Якщо живлення відсутнє довгий час на значній території України, то нам досить складно забезпечити роботу всього обладнання на генераторах. Зазвичай перевага віддається комутаторам і вузловим сайтам. Тобто загалом мережа працює, але періодично в різних населених пунктах виникають проблеми зі зв’язком, — пояснюють у lifecell.

Навіть за умов, що всі елементи мобільної мережі працюють, як і раніше, мобільна мережа зазнає лавиноподібного зростання навантаження, і це впливає на швидкість мобільного інтернету у кожного користувача. 

— На жаль, у разі зникнення напруги насамперед відключається домашній Wi-Fi, тож усі клієнти, звичайно, переходять на мобільний інтернет, —  додають у Vodafone. 

У Vodafone кажуть, що вже працюють із цією задачею. Розширюють ємність мережі там, де це можливо, за допомогою додаткових спектрів та інших технічних рішень. Цього року оператор вже зробив розширення радіоспектру в трьох областях: Закарпатській, Чернівецькій та Полтавській, де трафік значно зріс у зв'язку з масовою міграцією населення через повномасштабну війну.  

Однак передбачити географію та час абсолютно всіх майбутніх піків трафіку наперед непросто. Також мобільні мережі мають свої обмеження, пов'язані із законами фізики, пояснюють у Vodafone. Наприклад, у великих містах іноді фізично неможливо додати ємності завдяки встановленню додаткових базових станцій через вплив інтерференції. 

У Vodafone дали декілька рекомендацій, які допоможуть зменшити навантаження на мережу. Як кажуть у компанії, якщо всі виконають ці прості дії, операторам буде легше забезпечити надійний доступ до мобільного інтернету: 

 

Опитування

У вас є перебої зі зв'язком та Інтернетом під час вимкнення електроенергії?

Нагадаємо, про екстренні обмеження: «Вінницяобленерго» попереджає про аварійні відключення електроенергії

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up