Прикордонники влаштували полювання на євробляхи і віднімають машини

Прикордонники влаштували полювання на євробляхи і віднімають машини

Українські митники разом з польськими колегами розгорнули повномасштабну війну з автовласниками на евробляхах, їздячи по підробленим документам

Найчастіше водії навіть не підозрювали, що воюють саме з ними, так як були не в курсі, що їздять незаконно. Один з таких випадків стався минулого тижня на пункті пропуску Устилуг, де волинські митники вилучили у водія Ford Focus вартістю понад 110 тисяч гривень через фіктивної довіреності на автомобіль, яку нібито виписав польський нотаріус. Крім конфіскації авто, водієві ще й світить штраф у розмірі повної вартості машини.

 

І це лише один з епізодів. Всього ж було зафіксовано 40 подібних випадків за рік, і чотири десятки авто вирушили на штраф стоянку. Все - на українській стороні. Поляки займаються виловом незаконних евроблях куди активніше, і затримали вже понад 190 автомобілів з фіктивними документами, передають ВЕСТИ з посиланням на UBR.ua. Іноді вилучення транспортного засобу виходить уникнути, все залежить від настрою митників. Але в Україні на ньому все одно не впустять - авто просто розгорнуть.

За словами в.о. начальника Волинської митниці УКРІНФОРМ Євгена Шелігацкого, підвищений інтерес українців до доступним автомобілям з європейської реєстрацією породив цілий сегмент на транскордонне ринку послуг з напоготові фіктивних документів. Шахраї усукують водіям не тільки підроблені доручення, але і документи про технічний стан автомобіля, реєстраційні папери тощо Не кажучи вже про те, що машини з липовими документами можуть виявитися просто краденими. Але відповідальність буде нести саме той, хто намагається перегнати авто.
«Зазвичай до власника машини важко дістатися, він не хоче йти до нотаріуса, а підробити документи дешевше, ніж їх завіряти у нотаріуса. Цікаво те, що навіть самі польські митники іноді пропускають машини з підробленими дорученнями. Тобто, частини з них все ж вдається проскочити. Проте санкції за таке порушення досить серйозні - конфіскація авто на користь держави і штраф в розмірі 100% його вартості. І піти від цієї конфіскації навряд чи вдасться », - зазначив адвокат ЮК« Де-юре »Андрій Павлишин.

Про липових дорученнях чули і активісти, що підтримують евробляхеров. Вони не пропонують людям відмовлятися від машин на Єврономер, просто рекомендують уважніше їх вибирати.
«Як саме підробляють доручення - складно сказати. Це можуть робити навіть вдома на принтері. Як в країнах, з яких женуть авто, так і на самому кордоні. Людям не можна забувати, що довіреність повинна бути завірена нотаріально і не бути копією - тільки оригінал. Також обов'язково пробивати авто на «регітрі і історії поязду» (польська база даних про транспортні засоби). Та й взагалі співпрацюйте з надійними людьми або Дайте свою авто самі », - порадили в АвтоЕвроСіле.
До речі, експерти запевняють, що машини з підробленими документами приганяють в Україну не тільки з Польщі, але і з інших країн. Причому фальшивки стають все більш витонченими. Тому для безпечного перетину кордону стоїть не тільки особисто бути присутнім у нотаріуса при посвідченні довіреності, а й перевести її на російську або українську мову. Також документ обов'язково повинен бути завірений апостилем, за яким його можна буде пробити в базі Мін'юсту.
«У ряді країн зараз відбувається посилення контролю і відповідальності за використання підроблених документів. Наприклад, є постраждалі українці в Німеччині, у яких не тільки авто забрали, а й самих затримали. Тепер німці вирішують, що з ними робити далі - екстрадувати або що гірше. За куплені за $ 100-150 підробки у людей виникають серйозні проблеми. Часто такі авто знаходяться в розшуку через санкції, накладені на справжніх власників автомобілів (на компанії або на фізосіб): хтось ухилявся від податків, хтось займався шахрайськими діями і т.д. Відповідно, в розшук подають і майно іноземця », - розповів автоексперт, глава Association of Troubleshooters Сергій Креймер.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • арик бульдозер

    Дебіл, який не може нічого створити дієвого - його спосіб життя, це пи***ти до полусмерті своїх дружин, бухати до білої гарячки, красти і обгажувати нормальних людей.
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up