“Приїхала міліція, все погрузили в “бобік”. Про радіохуліганство у Козятині

“Приїхала міліція, все погрузили в “бобік”. Про радіохуліганство у Козятині
Такий вигляд мали радіохулігани у радянські часи. Світлина з сайту Yandex Zen
  • За часів радянського союзу серед юнаків було дуже популярне радіохуліганство.
  • Що це таке, чим радіохулігани відрізнялися від радіолюбителів та які курйозні випадки траплялися з козятинськими радіохуліганами - читайте у нашому матеріалі.

Минулого року вперше почула термін “радіохуліганство”. Це коли підключаються до радіохвиль без відповідного на те дозволу і передають повідомлення, транслюють пісні чи створюють спотворення.

Радіохуліганство було широко розповсюджене за часів радянського союзу. Думала, це явище кануло в Лету. Та виявилося, що це не так.

Четвер, 2 квітня цього року. Козятинський міськрайонний суд призначив штраф у розмірі 340 гривень чоловікові, який 29 січня користувався без дозволу радіочастотами у селах Самгородок та Сокілець. Проти нього відкрили провадження за частиною 1 статті 146 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відео дня

У судових реєстрах ми знайшли ще дві справи за цією статтею. Обидва засідання відбулися 9 червня. Щоправда, Козятинський міськрайонний суд закрив обидва провадження через те, що закінчився строк накладання адміністративного стягнення.

У будь-якому випадку, ці справи доводять, що радіохуліганство нікуди не зникло.

Чому так робили?

Про радіохуліганство я почула минулого року від козятинського залізничника. Він розповів, що в роки СРСР було багато радіохуліганів. Ці знавці радіотехніки майстрували вдома передавачі і підключалися до радіохвиль.

- Я цим не займався, бо брат мені не дозволяв, - розповідає чоловік. - Але всі знали, що ми цікавимося радіотехнікою. То не раз до нас прибігали і під ліжками шукали, скрізь. Кажу: “Ми цим не займаємося”. Але їм треба перевірити. Колись це дуже масово було.

У ті часи радіохуліганство було дуже популярним у Козятині. Наш співрозмовник каже, що на ті часи це було чимось на кшталт хобі, своєрідний радіоспорт. Тоді були радіолюбителі та радіохулігани. Радіолюбителі відрізнялися від радіохуліганів тим, що мали спеціальний дозвіл на радіотрансляцію і користувалися короткими хвилями.

- Тоді не було переносних магнітофонів, мобілок і цього всього. Одне з одним так зв’язувалися. Той те включав, а той інше, - продовжує чоловік. - Радіолюбителі справжні на коротких хвилях працювали. Там треба було зареєструватися. Можна було і з Америкою зв'язатися, і з Автралією. У них свої коди були. Не обов'язково було знати мову, можна було за допомогою кодів обмінюватися повідомленнями. Деякі у телефонному режимі це робили, деякі телеграфом - азбукою морзе. А в радіохуліганстві все набагато простіше. Зробив приставку до радіоли чи до приймача, антену втягнув і можна виходити в ефір.

Заземлився у вазоні

Наш співрозмовник каже, що за часів СРСР радіохуліганство часто слугувало своєрідною перепусткою до радіотехнічних військ в армії. Якщо солдат був радіохуліганом, значить, з нього вийде хороший зв’язківець, бо ця людина розбирається в радіотехніці і знає ази справи.

Ще наш співрозмовник розповів нам кілька випадків радіохуліганства у Козятині.

- Колись за це було 50 рублів штрафу і конфіскація саморобного передавача, за роки моєї юності, - продовжує залізничник. -  Хто сам розумівся на цьому ділі. Мій знайомий сам зробив. Потім брат його на Паску вийшов в ефір під позивним “Святой батя”. Приїхала міліція, все погрузили в “бобік”. Лишили, здається, тільки радіолу. Його викликали і почали розслідувати чи він сам зробив приймач, чи хтось йому зробив. Оскільки він обізнаний у радіотехніці, то він сам розказав. Претензій більше не було, тільки 50 рублів штрафу і конфіскація.

Інший знайомий нашого співрозмовника змайстрував радіопередавач і замаскував у курнику. Поліція визначила, звідки йде сигнал. Приїхали на місце події, бачать - на шафі стоїть магнітофон. На цьому і попався радіохуліган - визначили, що це він посилав сигнал, за послідовністю пісень на касеті.

- Це ще не кожен міг зробити. Був випадок, зробили товаришу цю шарманку (приставка до лампового приймача, за допомогою якої передавали сигнал - авт.). Включили, пішли на точку обмінюватися радіозв’язком. Ну гуде, фон іде. Звідки цей фон? Наче зробили, все було нормально. Сказали йому, що треба заземлити. Він каже - я заземлив. Приходять до нього, а він заземлив у вазон. Земля - значить земля, можна і в жмені заземлити, - додає чоловік.

Могли ув’язнити на пів року

За часів Радянського союзу радіохуліганство вважалося порушенням 206 статті Кримінального кодексу. За це могли призначити штраф від тридцяти до п’ятидесяти рублів, виправні роботи чи навіть позбавлення волі строком від пів року до одного року.

Сьогодні використання радіочастот без дозволу вважається не кримінальним, а адміністративним правопорушенням. Відповідно до статті 146 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за це можуть накласти штраф у розмірі від 340 до 850 гривень з конфіскацією пристроїв, які використовувалися для передачі сигналу, а для суб’єктів господарської діяльності сума штрафу становить від 850 до 1 700 гривень.

Радіохуліганство за кордоном

Виявляється, радіохуліганство розповсюджене не лише на теренах колишнього радянського союзу, а й в інших країнах. І навіть нині реєструють випадки використання радіохвиль без дозволу.

ГО “Радіоклуб Кіровоградської області” два роки тому опублікувала на своєму сайті статтю про радіохуліганство в Сполучених Штатах Америки. Випадок трапився у штаті Нью-Йорк.  Двадцятирічний юнак, використовуючи частоти Нью-Йоркського відділення поліції, передавав фальшиві повідомлення про замінування, злочини із застосуванням вогнепальної зброї, сигнали про допомогу поліцейським. Федеральна комісія з комунікацій вимагала стягнути з нього штраф у розмірі 400 тисяч доларів.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Житель міста

    Ну да, взагалі то по всіх,, фронтах'' порядок, залишилося побороти радіохулігантво і про,, це'' є,, достойна'' публікація. Шановні, зробіть прогулянку центром міста о 2 годині ночі.....
  • Olga Timoshuk

    Да, мой брат Пилипчук Алексей, его друзья .. были радио любители, была милиция, конфискат, это при Ремезу,  ночью выходили в эфир и слушали голос Америки ..
  • Дмитро Анатолійович Поліщук

  • Дмитро Анатолійович Поліщук

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:21 Виїжджали на пожежі після прильотів: у Козятині нагороджували «залізних» вогнеборців photo_camera 12:00 У Білопіллі горів житловий будинок 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up