Про дороги, освітлення та медико-освітянські реформи: як у Махаринцях пройшов схід села

Про дороги, освітлення та медико-освітянські реформи: як у Махаринцях пройшов схід села
  • Минулої суботи, 22 травня в Махаринцях в будинку культури сільська громада зібралася на схід села. Не зовсім схід, то міський голова Тетяна Єрмолаєва дала доручення старості зібрати громаду, щоб обговорити про проблеми насущні та тісніше познайомитись з активною частиною громади.
  • Про що говорили та 5 копійок від нас у нашій розповіді

Почали з доріг і освітлення. Очільниця Козятинської ОТГ повідомила — поки не будуть освітленими всі вулиці громади проекти з дорогами після освітлення. «Людина повинна бачити куди ступати» — сказала вона і перейшла до головних питань порядку денного медицини та освіти

Що стосується медичної галузі, то за словами міського голови 4 нині діючих в Козятин медичних заклади, дві лікарні, сімейна медицина та стомат поліклініка будуть об’єднані в одну лікарню. 

— Бюджет громади не потягне такого фінансового навантаження, а нам щоб зберегти опорну лікарню потрібно до 15 червня запустити потужне діагностичне обладнання Втратити нам опорну лікарню ніяк не можна, — зауважила Єрмолаєва.

Відео дня

Що стосується ФАПів, то єдиний в області Козятинський район передав сільські амбулаторії до Самгородка. Тільки в березні місяці Самгородок передав ФАПи Козятинській громаді. Що стосується ФАПу в Махаринцях, так спеціаліста, який там працював, немає ким замінити. 

— Ми навіть готові запропонувати лікарю більшу зарплату аби вони до нас йшли. Те що зараз у Махаринцях немає спеціаліста це питання до лікаря, який виявив бажання працювати в іншій громаді. Напише заяву що хоче працювати в Козятинській громаді ми його заберем — сказала міський голова.

Потім стали говорити про освіту. В цьому році деякі новації в освітній галузі не торкнуться сільських шкіл. Ось тут ми хочемо вставити своїх 5 копійок. Нам хочуть запровадити реформу копіюючи закордонний досвід, Самий раз згадати слова Тараса Шевченка: «І чужому научайтесь і свого не цурайтесь». В майбутньому замість звичайних середніх шкіл з’являться 3-и окремих ланки.  Це початкова освіта 1-4 клас, базова середня — гімназія 5-9 клас і ліцей для учнів 10-12 класів. Для ліцеїстів передбачено два шляхи «Академічний ліцей», де школяр буде вивчати предмети, які потрібні йому для вступу до вузу і «Профільний ліцей», в якому учень отримує освіту орієнтовану на ринок праці. Все ніби добре. Ми не фахівці освіти, але знаємо, що помилка в реформі медицини може коштувати комусь здоров’я, помилка в реформі освіти може скалічити долю не одного покоління. В цій реформі в добрих намірах закладений психологічний аспект хвилювань, пов’язаних з зміною колективу і звикання до нових вчителів. Звичайно, трапляються випадки переїзду через якісь обставини, тільки примушувати дітей під час навчання в школі тричі змінювати колектив виглядає як насильство над дітьми. 

Батьки також будуть тричі займатися вступом дітей до школи. І шкода, що фахівець освіти, який був присутній на зібранні громади, не розповів про ці та інші підводні камені освітньої реформи. Політика держави в освітній галузі така: Ми вам виділили гроші, трохи з місцевих бюджетів додадуть, а ви освітяни на місцях робіть так щоб було добре. Поки запропонована законодавцями реформа освіти ще не в дії всі її проблеми потрібно повідомляти керівництву освіти. І директори шкіл педагогічні колективи цього не з роблять. Не спроста для них запровадили конкурс на «вакантні» посади. Громада повинна сама вирішувати, як саме мають навчатися їхні діти. 

За словами міського голови в Козятинській громаді є три школи, які функціонують без дитячих садочків і школа в Махаринцях одна із них. Директор школи Валерій Кушкевич повідомив, що в школі звільняється крило з окремим для дошкільнят виходом. Значить є надія, що скоро в махаринецькій школі з’являться новосели.

Після освіти і ще раз від доріг громада перейша до різного. Когось цікавила земельна ділянка біля кладовища, комусь з добрих намірів треба підчистити лісосмугу біля дороги «Бачинського». До сказаного можемо повідомити, якби активні махаринчани не повідомили нашу редакцію, що в Махаринцях випилюються 4 лісосмуги, то зараз з дерев гілки не звисали б. В лісорубному квитку чорним по білому було написано, що то розчистка 4-ох вулиць в селі Махаринці.

На завершення зустрічі сельчани зробили висновок, що у них багато негараздів, що у них не дружня громада.

На скільки ми знаємо махаринчан, вони сама організована громада. Ночували на полі, щоб відстояти свій врожай пайовики. Коли стали вирізати сосновий молодняк громада повстала, що встигли зрізати тільки 9-ть сосен. А з Львівським сміттям так налякали іногородніх бізнесменів, що ті з переляку розірвали всі договори і вивезли не тільки забрали своє сміття, а й вивезли частину махаринецького непотребу.

В Махаринцях у всьому буде толк тому, що там є більше 60 штиків активної громади. Вони на цій зустрічі просто поговорили, тільки які вони задоволені, що така зустріч відбулася. Є громади які на подібну зустріч зібратися неможуть. Збираються двоє, або шестеро, от то біда громади.

В Махаринцях будуть дороги, будуть водойми без хлору та ядохімікатів. Біля Безодні ростимуть ягоди та гриби, не буде в лісосмугах сміття, а у «Фінляндії» не будуть диміти гноярки.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up