Про козятинську воду: «У трубах тече вся таблиця Менделєєва»

Про козятинську воду: «У трубах тече вся таблиця Менделєєва»

Нещодавно журналісти нашого видання робили опитування серед козятинчан. Цікавилися, якою водою вони користуються і де беруть питну воду. Відповіді наших громадян ми публікували в минулому номері газети. Кого не зустріли в день опитування, самі прийшли до редакції. У чому бачать проблему питної води мешканці нашого міста, наша розповідь

 

Автослюсар за професією і пенсіонер за вислугою років пан Сергій каже, що існує проблема з питною водою.

— Я не належу до тих людей, для яких гігієна, це щось першочергове. Коли ще працював, не раз жартували, що технічний бруд хвороб не викликає. Але те, що тече в трубах водогону, далеко не технічний бруд, а вся таблиця Менделєєва, – розповідає чоловік. –  Бруд, то таке, хороші фільтри з ним можуть впоратись. А як сморід води відфільтрувати? Відчувається, що вода в системі застояна. 

– Як застояна, коли вона по трубах тече? – запитали ми у гостя редакції.

Відео дня

— Не знаю, застояна, тай усе. А ви робіть щось, газетчиків вони трохи слухають.

– А ви яку воду п’єте? – запитали ми у співрозмовника.

— По-різному буває. Коли дурно не пахне, користуємося з крана. Коли внуки приїжджають, купуємо їм бутильовану.

Фільтр очищення води тиждень тому був білим

Наш земляк пан Олександр приніс у редакцію чорного від бруду водяного фільтра. 

– Це не питна, це технічна вода. У мене вдома бояться до кранів підходити. Є дитина, шестилітня внучка, яка до нас в гості приїжджає. Для неї ми воду купуємо. Багато людей не знає, що за вода в кранах. Коли я не знав, у мене був спокій на душі, побачив ту воду, як поставив фільтр. Спочатку один, потім другий, – розповідає пан Олександр – Зараз у мене стоїть чотири фільтри. Три із них для очистки води. Четвертий тонізує воду та забирає хлор. Ніби достатньо фільтрів, щоб пити воду. Тільки ми боїмося її пити, коли за тиждень усі фільтри очистки води чорні, а на стінках колби стільки слизу, що гидко дивитися. Я фільтри міняю тоді, коли один вдома. Боюсь, щоб рідні не побачили, а то й митися перестануть.

Люди чого стараються не ставити фільтри? Тому, що дороге таке фільтрування. Я прихожу в «три богатиря», це так по-козятинськи на вулиці Героїв Майдану три магазинчики називають. Розказую продавцю, що часто фільтри міняю, а він мені каже, що є клієнти, які частіше міняють. Куди ще частіше?

– Скільки за місяць ви міняєте фільтрів? – запитали ми в гостя редакції. 

— Дванадцять, –  каже пан Олександр.

–  І скільки ви витрачаєте додаткових грошей на очистку води? 

– Кожен фільтр коштує 25 гривень.

– Виходить, що ви, крім 14 гривень з хвостиком за куб води платите додатково 550 гривень.

—Виходить так.

За роз'ясненням ми звернулися в КТО (Київське територіальне управління), яке відповідальне за водопостачання в Козятині). Звідки надійшла нам відповідь. 

Усі проби води відповідають санітарним вимогам 

Сергій Бойко, заступник начальника ВП Київське ТУ  

Джерелами водопостачання м.Козятин є два поверхневі водозабори на р. Гнилоп'ять,  р. Раставиця та 4 артезіанські свердловини, при чому частка води, що подається на місто з поверхневих джерел, становить 80%. Виробничим підрозділом Київське територіальне управління по м.Козятин експлуатується близько 300 км водопровідних мереж. Середній вік мереж водопроводу становить 55-65 років.

За період з 01.01.2019 року по 30.04.2019 року на території міста Козятин з вуличної розподільчої мережі відібрано 40 проб води для дослідження на хімічні показники та 40 проб води для дослідження на бактеріологічні показники. Всі проби води відповідали вимогам ДСанПіНу.

Гостро постає проблема забезпечення якості води в літній період, оскільки через підвищену температуру навколишнього середовища, відсутність притоку води зі ставків, розташованих вище за течією, рівень води у водосховищах знижується на 1,0 – 1,5 м. Зниження рівня води призводить до зниження якості води у водоймі, її інтенсивного цвітіння, підвищення мутності, що негативно впливає на технологічний процес очищення води на водопровідних очисних спорудах.

За даними лабораторного контролю з 01.04.2019 по 01.07.2019 року, 8% проб води не відповідали якості за хімічними показниками (мутність, прозорість), за бактеріологічними показниками всі проби відповідали стандартам. Вода в місцях розташування водозабірних споруд відповідає по якості вимогам чинних стандартів. Погіршення якості води можливе під час транспортування від місця виробництва до місця споживання, оскільки вода транспортується розгалуженою мережею водопроводів.

Для покращення якості води, у травні 2019 року було проведено планову дезінфекцію водопровідних мереж підвищеними дозами хлору. Виконано ремонт приміщення водозабору Медведівка, Роставиця та Сокілець на загальну суму 520,0 тис. грн. Проводиться ремонт контактних освітлювачів водозабору «Медведівка». На 2019 рік заплановано провести модернізацію системи знезараження питної води на водозаборі «Медведівка», технічне переоснащення системи дозування коагулянту, заміну 10 одиниць запірної арматури на розподільчих мережах. Загальна сума запланованих коштів на реконструкцію водопровідних споруд становить 950,0 тис. грн. В поточному році на очисних спорудах каналізації введено в експлуатацію нову повітродувку вартістю 1,3 млн грн.


Фото 02-центр  Фільтр очищення води тиждень тому був білим


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ирина Орлова

    Зате кожному кандидату в мери є що пообіцяти при балатуванні...сумно
  • Володимир Петрович Сушко

    Не пийте воду з "крана" там рибки ...)!!
  • Valentina Shaidovska

    Наша сім'я не п'є воду з крану а споживаємо тільки з криниці, добре що є декілька криниці. А  водопровідну використовуємо тільки як технічну бо нею можна втруїтись.
  • Анна Ковтун

    Вона вже давним давно така тече ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up