Про ОСББ і економію: історія одного Будинку

Про ОСББ і економію: історія одного Будинку
Лідія Уманець та Петро Осадчук спілкуються з головою ОСББ Вірою Середіною (праворуч)
  • Мешканці багатоповерхівки на Мічуріна, 18 створили перше на території Козятина ОСББ. Це було 23 роки тому. А все тому, що звикли покладатися лише на власні сили.

  • Тепер вони ремонтують будинок, під’їзди і труби за свій рахунок, але добре економлячи. Як можна зареєструвати ОСББ у своєму будинку?

Будинок на Мічуріна має звичайний вигляд. Але у ньому майже все відремонтоване. Починаючи від під’їздів і закінчуючи обрізкою дерев у самому дворі. А все тому, що у будинку зареєстрували ОСББ під назвою «Прогрес». Очолює його вже майже два роки Віра Середіна. Вона довгий час працювала на місцевому маслозаводі майстром, а згодом, як сама каже, поїхала «піднімати молочку» в Узбекистані. Два роки тому повернулася на Батьківщину й почала опікуватися проблемами свого будинку.

— За цей час ми багато чого встигли зробити, — каже пані Віра. — Поміняли водяні труби. Розширили дорогу. Купили дорожні бордюри. Замовили бруківку за кошти, які нам дала міськрада. Взяли 78 тисяч кредиту на утеплення і поставили металопластикові вікна. Влітку плануємо відремонтувати частину даху над 25-тою квартирою і покласти бруківку перед входом до під’їздів. Квартплата у нас 2,50 за м кв. За місяць виходить 8 тисяч з хвостиком. З них виплачуємо кредит, але близько 5 тисяч залишається, тож ми на них можемо хоча б щось зробити.

Відео дня

Створили ОСББ і кажуть: «Ми не звикли чекати на державу»

Самі собі хазяї. Мешканці багатоповерхівки на Мічуріна, 18 створили перше на території Козятина ОСББ. Це було 23 роки тому. А все тому, що звикли покладатися лише на власні сили. Тепер вони ремонтують будинок, під’їзди і труби, економлячи. Як можна зареєструвати ОСББ у своєму будинку?

►Будні мешканців ОСББ “Прогрес”

Козятинчанка Людмила Паламарчук живе в цій багатоповерхівці вже 45 років. Щойно будинок здали в експлуатацію, вони разом з чоловіком заселилися до трикімнатної квартири. Жінка стверджує, що ніколи не шкодувала про те, що придбала житло саме в кооперативному будинку. Бо немає жодного іншого місця, де б вона хотіла жити.

— Живу тут з першого дня, з листопада 1974 року, щойно видали ордери, — розповідає Людмила Адольфівна. — Ми були наймолодшою парою, яка сюди заселилася. 5 грудня ми вже святкували день народження чоловіка в новій квартирі. Жити тут нормально. Ми звикли не чекати на державу. Ми знали, на що ми йшли, бо кооперативи, це тоді було те саме ОСББ. Тільки на себе сподівалися і все, що треба було робити в будинку чи дворі, завжди робили самі.

Мешканка двору собака Ася

За словами Людмили Паламарчук, з весни до осені мешканці будинку регулярно організовують суботники, аби прибрати подвір’я. Долучаються навіть старенькі бабусі, яким по 80 років. Молодь не дуже охоче допомагає.

— Міняється контингент будинку. Молодь не все так розуміє, як ми колись, — каже жінка. — Є, щоправда, непогані, а є ледачі. Бабусі виходять на суботники й працюють, як молоді. Кому дозволяє здоров’я, доглядає за клумбами. Загалом із сусідами у нас хороші стосунки. З усіма, хто живе тут з першого дня, дружимо

Змінили вікна і труби

Віра Середіна очолює ОСББ «Прогрес» вже майже два роки. Вона довгий час працювала на місцевому маслозаводі майстром, а згодом, як сама каже, поїхала «піднімати молочку» в Узбекистані. Два роки тому повернулася на Батьківщину й почала опікуватися проблемами свого будинку.

— За цей час ми багато чого встигли зробити, — каже пані Віра. — Поміняли водяні труби. Розширили дорогу. Купили дорожні бордюри. Замовили бруківку за кошти, які нам дала міськрада. Взяли 78 тисяч кредиту на утеплення і поставили металопластикові вікна. Влітку плануємо відремонтувати частину даху над 25-тою квартирою і покласти бруківку перед входом до під’їздів. Квартплата у нас 2,50. За місяць виходить 8 тисяч з хвостиком. З них виплачуємо кредит, але близько 5 тисяч залишається, тож ми на них можемо хоча б щось зробити.

За словами Віри Середіної, ще за часів Радянського Союзу кооператив мав депозитний рахунок в банку. За ці кошти проводився капітальний ремонт будинку. Після настання незалежності, у 1996 році власники квартир створили ОСББ «Прогрес». Об’єднання відкрило депозитні рахунки в кількох банках, але коли їх визнали неплатоспроможними, гроші було втрачено.

Мешканці будинку самі слідкують за чистотою. У під’їздах прибрано, все пофарбовано, на вікнах — тюлі, стоять вазони на підвіконні. На стінах висять картини. За словами голови ОСББ, ті, хто не має можливості чи бажання прибирати на сходових майданчиках, збирають гроші й наймають прибиральницю, яка приходить двічі на місяць і підтримує чистоту.

Державна підтримка

У місті діє програма сприяння створення та підтримки ОСББ. У її межах технічний паспорт будинку та плани інженерних мереж виготовляються за бюджетні кошти. Також допомагають провести перший технічний огляд будівлі. Міська рада за зверненням співвласників надає одноразову грошову допомогу та відшкодовує частину кредиту, яку об’єднання взяло на енергозбереження, відбудову чи модернізацію.

За словами Голови ОСББ «Прогрес», 2017 року вони отримали одноразову допомогу від міськради, за яку придбали бруківку. Минулого року звернулися за відшкодуванням частини кредиту на утеплення.

— Гроші ми досі не отримали, — каже Віра Середіна. — Хоча відповідне рішення міськради було.

На думку Віри Павлівної, ОСББ значно краще, ніж залежати від комунальних служб. Бо люди самі збирають гроші і самі ними розпоряджаються. А якщо виникає якась проблема, завжди можна звернутися до людини, яка її усуне, і заплатити за це гроші.

Як створити ОСББ

Для початку необхідно зібрати ініціативну групу. До неї мають увійти щонайменше три власники квартир. Ініціативна група має звернутися до державного реєстратора, аби дізнатися, яка кількість квартир та нежитлових приміщень внесена до Державного реєстру прав та встановити власників. Також цю інформацію можна дізнатися на сайті Міністерства юстиції за посиланням https://online.minjust.gov.ua. Якщо більше половини квартир і нежитлових будинків зареєстровані, можна продовжити процедуру.

Далі потрібно укласти список усіх власників квартир. Повідомити усіх власників про збори. Скласти статут майбутнього об’єднання. Провести збори, на яких лише співвласники (а не квартиранти) беруть участь у голосуванні за створення ОСББ. Якщо половина людей плюс ще один власник проголосує «за», можна зареєструвати об’єднання. Якщо потрібна кількість голосів не набралася і були присутні не всі власники, можна провести додатково письмове опитування протягом 15 календарних днів, з моменту проведення зборів.

Олена Удвуд

Читайте ще:

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up