Про річні резонансні злочини, «висяки» та розкриття

Про річні резонансні злочини, «висяки» та розкриття
В кабінеті у головного поліцейського Козятинщини багато іграшкових машинок. Колекціонувати модельки поліцейські авто — одне із його захоплень.
  • Підсумки. Вбивство, наркотики, крадіжки, шахрайство, «гарячі жнива». Очільник козятинської поліції розповів про резонансні злочини минулого року. А також повідомив  про зміни у роботі поліцейських.  Хто буде замість дільничних інспекторів та чому поліцейських буде більше?

Близько року тому, наприкінці січня, у Вінницькій області відбулося службове переміщення керівників районних відділів поліції. В нашому відділенні тоді представили нового керівника — вінничанина Романа Андрущака. Які зміни відбулися, скільки злочинів розкрили, а скільки ні. Та що буде з поліцією після створення ОТГ — підсумовуємо пройдешній кримінальний 2020 рік на Козятинщині

— Розкажіть про злочинність нашого краю. Чого було скоєно більше? — запитали ми у Романа Андрущака

Відео дня

— По навантаженню Козятинщина третя в області, — каже Роман Андрущак. — Структура злочинності: майнові, корисливі злочини, тобто крадіжки. Якщо охарактеризувати стан злочинності, то в нас була проблема з квартирними крадіжками, Так, влітку,  спільно з жмеринськими колегами ми попрацювали і затримали жителя Києва, який скоїв на території Козятина з будинків 15 крадіжок. Крав золото, гроші і зникав з місця події. Такі пограбування були неодноразові. Також затримували раніше судимих злочинців, які кілька разів користувались моментами і цупили телефони у п’яних. Якщо брати по шахрайствам, то тут дійсно біда. Але вона не лише наша, а державна. Наприклад, якщо взяти купівлі через інтернет, то суттєво вплинути на це мы не можемо. Звісно, ми перевіряємо, встановлюємо особу. Але відслідкувати все важко. Якщо брати по злочинам, які скоювалися відносно пенсіонерів, то шахраї часто користувалися схемою про потрапляння родичів в біду. Викрили групу раніше судимих  — недоброзичливців з-під непідконтрольної території ДНР та ЛНР, які телефонували з зони.

— Яка ситуація з наркозлочинністю?

 — Таке соціальне явище, як наркотики важко побороти. З початку року панувала соціальна напруга. Не раз чув від депутатського корпусу чи заступників, що є багато питань по наркозлочинності. Але ми потихеньку їх познімали. Затримали злочинців, які довгий час займалися збутом наркотиків по місту

— Яке закінчення у справи про загиблого військовослужбовця Артура Тронца?

— Ми допитали багато людей, провели ряд еспретир та слідчих дій. Наразі провадження за статтею 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство) з приміткою «Нещасний випадок» закрито.

— Чим закінчились «гарячі жнива» в Махаринцях?

— На Махаринецьких полях нашими працівниками були проведені заходи по забезпеченню охорони публічного порядку і безпеки. На даний час С. Б. оголошено підозру. Відносно нього скеровані матеріали до суду (розбив вікно комбайну). Іншими провадженнями займається слідче управління Вінницької області. Через те, що відбувалося в нас на полях, в мене було громадське слухання з місцевими активістами. Я вважаю, що ми людям все роз'яснили. Діяли в рамках закону, не приймали ніяку із сторін, робили свою роботу.

— Цього року на Козятинщині вбили 92-річну бабусю. Вбивцю затримали?

— Ми відпрацювали всі версії, які стосувалися і родичів, і раніше судимих. На сьогоднішній день 25-річний хлопець (сусід потерпілої), підозрюється у скоєнні навмисного вбивства. Його провину має визначити суд. Наразі він перебуває у слідчому ізоляторі міста Вінниці. Раніше не був судимий, позитивно характеризується, був в АТО ( два роки на передовій). Виявилось, що між потерпілою і ним виник миттєвий конфлікт. Про це підозрюваний признався сам. Також його вину доводять і ряд проведених експертиз

— На якому етапі справа Володимира Авдєєва — хлопця, який потрапив під колеса поїзду?

— На сьогоднішній день нею займаються вінницькі слідчі. Таке бажання проявили батьки  потерпілого.

— Розкажіть будь ласка ще про стрілянину в училищі. Винний поніс покарання?

— Це був побутовий конфлікт, непов’язаний з трудовою діяльністю. Наразі чоловік під вартою. Порушено статтю за замах на вбивство.

— Давайте перейдемо до цифр. Скільки злочинів розкрили і чи є «висяки»?

— Якщо порівнювати статистичні дані по розкриттю злочинності, то, наприклад, по місту Вінниці злочинів зареєстровано 1300, з них 700 — розкрито. В Козятині їх 521, з них розкрито 295 (57%). «Висяки» є по крадіжкам і шахрайству.

— Які зміни чекають на поліцію після створення ОТГ?

— На сьогоднішній день поліція перебуває в процесі реформування, оскільки відбулися територіальні зміни. В зв'язку з тим, що Козятинський край один з найбільших зон обслуговування, збільшилася кількість і особового складу. Ми будемо відноситися і до Калинівки, і до Хмільника. Тому додали ще чотири посади. Якщо брати по кількісному складу, то приблизно, не можу сказати досконало, в Калинівці буде до 80 чоловік, в Хмільнику — до 100, а в нас — більше 110. 

— Хто буде замість дільничних інспекторів?

— Наразі одним з основних питань є створення поліцейських громади. Пілотний процес (спільно з міжнародними партнерами України) уже запустили — поліцейські зустрілися з кожним з голів ОТГ Козятинщини. Кожна ОТГ буде мати свого дільничного офіцера громади. 

Національна поліція України дає працівникам зарплату, а міжнародні партнери купують автомобіль, який буде оснащений всім необхідним. Наразі триває облаштування службового кабінету, де будуть проходити навчання. Всі чотири голови ОТГ хочуть брати в цьому участь, оскільки всі зацікавлені в тому, щоб мати праву руку територіального голови в допомозі питань забезпечення охорони громадського публічного порядку. На шість тисяч людей має бути один співробітник поліції. По Козятину дільничних офіцерів громад буде більше шести осіб, Самгородоцька ОТГ матиме одного, а Махнівецька та Глуховецька — по два.

— Чи відбулися у відділку поліції кадрові зміни? Можливо когось звільнили?

— Без кадрових змін не обійшлося. Робимо перестановки. В зв'язку з невпевненістю в добропорядності, один працівник переведений в інший підрозділ, не пов'язаний з роботою з громадянами. Деяких слідчих перевели в дільничні і навпаки, оскільки не справляються. Змінився і заступник начальника козятинської поліції. На заміну Вячеславу Сушку, який тепер буде начальником сектору реагування, прийшов правоохоронець з Калинівки — Олександр Підгерський.

— Ремонт у приміщенні відділення не плануєте?

— В рамках комплексної програми протидії зі злочинністю нам виділили 300 тисяч гривень. Тож ремонт не за горами — вже придбали будівельні матеріали, поміняли вхідні двері, вікна, закупили обої.

— А що це за цікава колекція машинок у вашому кабінеті?

— Це одне із моїх захоплень. Колекціоную поліцейські авто.  Їх тут близько 80 штук. Є міні-транспорт з України, Польщі та Казахстану.

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up