Проблема з фінансуванням ЦРЛ. Хто винен? +ОПИТУВАННЯ

Проблема з фінансуванням ЦРЛ. Хто винен? +ОПИТУВАННЯ
  • Нещодавно Козятинську ЦРЛ затвердили як одну з десяти опорних лікарень у Вінницькій області.
  • А це означає, що козятинчанам не доведеться їхати до сусідніх районів, для того щоб отримати належну медичну допомогу.
  • Але питання фінансування закладу залишається відкритим.
  • Чому з міського бюджету досі не передали кошти на лікарню і який вихід із цієї ситуації?

Ще наприкінці минулого року заговорили про те, що козятинчан можливо перестануть обслуговувати безкоштовно у районній лікарні. На сайті райради навіть з’явився проект рішення «Про припинення надання КП «Козятинська ЦРЛ Козятинської районної ради» медичних послуг без укладення угод на обслуговування». На останній сесії у 2019 році це рішення прийняли.

Згідно з текстом документа, ЦРЛ мала припинити надавати безкоштовні послуги з 1 січня 2020 року, окрім швидкої та невідкладної допомоги. Причина — відсутність договору на обслуговування містян між ЦРЛ та міською радою. Проте, за словами головного лікаря районної лікарні Олександра Кравчука, поки втілення цього рішення в життя відклали.

— На сьогодні ми грошей не беремо, — каже Кравчук. — Тому що фактично ми надаємо в більшості екстрену допомогу. Відтермінований наказ на те, щоб люди відшкодовували за надані послуги. Я вважаю, що люди двічі не повинні платити. За них держава гарантувала заплатити.

Відео дня

У чому проблема?

Козятинська ЦРЛ стала комунальним підприємством ще у 2008 році. Засновником лікарні є районна рада і заклад має статус районної. Але в ЦРЛ лікуються також і жителі міста.

З державного бюджету України місцевим бюджетам на охорону здоров’я виділяються кошти. Це називається медична субвенція. Таку субвенцію отримує як міський, так і районний бюджет. Потім ці кошти виділяють лікувальним закладам. Проте, за словами голови районної ради Віктора Слободянюка, з міського бюджету цю медичну субвенцію для ЦРЛ ще не передали.

— На сьогоднішній день медичні послуги жителям міста Козятина як надавала Козятинська ЦРЛ, так і надає. А грошей із цієї субвенції не зайшло жодної копійки, — каже Віктор Слободянюк.

Як пояснив головний лікар Козятинської ЦРЛ Олександр Кравчук, медична допомога насправді не безкоштовна. За неї все одно хтось платить: держава, страхова компанія чи сам пацієнт. Тому керівництво закладу бачить вихід у тому, щоб укладати угоди на надання медичних послуг з органами влади.

Адмінреформа дещо ускладнює цей процес. Наприклад, якщо раніше усі сільські ради підпорядковувалися одному органу влади — районній раді, то тепер на Козятинщині планується створення кількох ОТГ. А це означає, що з кожною адміністрацією треба буде окремо вести перемовини.

Угоди на надання послуг з ЦРЛ вже уклали районна рада, а також Глуховецька ОТГ. Що стосується міста, то, за словами Віктора Слободянюка, листи із пропозицією укласти угоду на надання медичних послуг надсилали і до міської ради. Проте угода досі не підписана.

Хоча, за словами головного лікаря ЦРЛ, послугами лікарні користується більше жителів міста, ніж району. До прикладу, станом на 31 січня у дитячому відділенні проходило лікування 64 дитини. Із них 46 — мешканці Козятина.

Як розподілили кошти?

За словами начальниці фінансового управління районної державної адміністрації Світлани Вельгус, Глуховецька ОТГ передала до районного бюджету 841 тисячу медичної субвенції, а районна рада виділила на лікарню близько 6 мільйонів медичної субвенції. Ці кошти передали з державного бюджету місцевим на 1 квартал цього року. Адже з 1 квітня 2020-го лікарні мають підписати договори з Національною службою здоров’я і система фінансування зміниться.

Що стосується міста, то, згідно з пояснювальною запискою, до бюджету-2020, з держбюджету нам виділили 4,7 мільйона медичної субвенції. Із них 3,5 мільйона заплановані для фінансування Міської лікарні.

За словами Світлани Вельгус, міська рада надала районній договір для передачі медичної субвенції у сумі 1,2 мільйона.

— Ця субвенція йде лише на заробітну плату. Лікарня витрачає на місяць близько 3 мільйонів. Шість мільйонів, які дає район — це на два місяці. Що ми будемо робити третій місяць? Без зарплати залишається лікарня. Без зарплати, якщо вона залишиться, питання про перехід до НСЗУ не може стояти взагалі. Тому що Національна служба здоров’я ставить умову, що лікарні повинні перейти без боргів. Маючи 4,7 мільйона, виділяти на утримання лікарні 1 мільйон 200 тисяч — ми вважаємо, що це нестача колосальна, — каже Вельгус.

— Якщо 25 % надається нам субвенції на надання медичних послуг в повному обсязі, то на 75 %, хто повинен надати медичну послугу жителям міста Козятина? Якщо міська лікарня, відповідно, повинні нам розписати цих 25 % по яких відділеннях: чи по невідкладці, чи по пологовому, чи по дитячому ми маємо надавати ці послуги. Питань тоді не буде, — додає Віктор Слободянюк. — Якщо ви решту жителів міста забезпечуєте медичною послугою, давайте розмежуємо. Якщо не влаштовує Козятинська ЦРЛ, укладайте угоду на надання медичної послуги, гарантованої державою, з Бердичевом. Нехай жителі міста Козятина їдуть туди.

Був надісланий також договір на оплату комунальних послуг на суму 1 мільйон 80 тисяч гривень. На думку фінансистів РДА, обидва договори складені некоректно. Тому їх повернули на доопрацювання і досі вони не підписані.

«Їх давно треба було об’єднати»

Обговорити розвиток і подальше реформування медицини у Козятині зібралися у п’ятницю, 31 січня. На засідання круглого столу запросили пресу, членів громадських організацій, представників районної та міської ради, райдержадміністрації, а також очільника міста.

— Листом від 28 числа ми повідомили міську владу про те, щоб вони дали свої пропозиції щодо проведення даного заходу на 31 число, — каже Слободянюк. — Попросили, щоб дали нам інформацію до 29 січня, до вечора. Не надійшло жодної інформації. Учора (30 січня - авт.) близько 15.30 нам надійшла відповідь про те, що вони не можуть взяти участі у даному заході, тому що міський голова у відпустці, заступник із цього напрямку у відрядженні. Члени виконкому не можуть також взяти участь, тому що сьогодні на 10 годину запланований виконком.

Представників від міської влади не було, крім депутата Сергія Матвіюка. Тож позицію міськради з приводу фінансування Козятинської ЦРЛ на засіданні почути не вдалося.

За коментарем ми звернулися до міського голови Олександра Пузиря. Очільник міста каже, що договір на передачу медичної субвенції з міського бюджету на районний надсилали вже двічі, проте їх повертали з проханням доопрацювати. Хоча договори типові і міняються в них лише цифри, а не зміст. Виділили з міського бюджету і кошти на відшкодування комунальних послуг, проте цей договір теж повернули. Саме тому міська рада не може передати кошти на районний бюджет.

— Якщо взяти принцип відшкодування комунальних послуг, то давайте будемо відверті, у нас на території міста зареєстрований лише один лікувальний заклад другого рівня. Козятинська ЦРЛ зареєстрована у селі Козятин. Чому ми маємо відшкодовувати Козятинській ЦРЛ, коли вона не зареєстрована на території міста? Не зважаючи на це, ми пішли на те, щоб відшкодовувати комунальні послуги. Нам повторно вдруге повернули договори. Я не знаю, з якою метою голова районної ради просто не хоче брати кошти міського бюджету, — каже Олександр Пузир.

У реєстрі юридичних осіб дійсно вказано, що Козятинська ЦРЛ зареєстрована у селі Козятин на вулиці Центральній, 96. За цією ж адресою зареєстрована Козятинська сільська рада.

На думку міського голови, проблема не у відсутності договору на надання медичних послуг між міською радою та районною лікарнею, а у фінансуванні та контролі за коштами, які виділяються на заклад.

— Питання фінансування важливе і зараз. Я виступаю вже третій рік за те, щоб об’єднати дві лікарні, зробити одну велику лікарню другого рівня і на цьому все. І забутися про всі ці конфліктні ситуації, які виникають навколо двох лікарень. Їх давно треба було об’єднати і фінансувати з двох бюджетів, — підсумував очільник міста.

Зазначимо, що головний лікар Козятинської ЦРЛ Олександр Кравчук проти об’єднання районної та міської лікарні. Про це він сказав на засіданні круглого столу.

Опитування

Чи треба об’єднувати районну і міську лікарні в одну?

Плани лікарні

За словами Олександра Кравчука, за 2019 рік у ЦРЛ стаціонарно лікувалося 10 260 осіб. У пологовому відділенні народилося 376 дітей. В амбулаторії обслужили близько 7 тисяч людей, провели близько 3,5 тисячі медичних оглядів і понад дві тисячі операцій у хірургічному відділенні.

Лікарня може похвалитися тим, що у закладі роблять лазерну венектомію, проводять операції на очах із заміною кришталика, а також гінекологічні операції за допомогою лапароскопії.

Нині лікарня готується перейти на нову модель фінансування. Із понеділка, 3 лютого, мали почати реєструвати пакети послуг, які фінансуватиме Національна служба охорони здоров’я. Загалом, за словами головного лікаря Козятинської ЦРЛ, планується укласти угоди на фінансування близько 18 пакетів послуг.

— Які пакети у нас будуть страждати? Це надання допомоги при гострому інсульті і при гострому інфаркті. Чому? Тому що там вимога — наявність комп’ютерного томографа на території лікарні. Там хороше відшкодування іде за ендоскопічними методами. Це бронхоскопія, колоноскопія, фіброгастроскопія. Це обладнання у нас є. Але змінили вимогу. До цього обладнання потрібно мати відеофіксацію. Для цього потрібне обладнання. А воно коштує десь від 300 тисяч до кожного апарату, — пояснює Кравчук. — Усі інші пакети, крім глобальної онкології і високоспеціалізованої допомоги, ми будемо укладати.

У планах також відремонтувати мамограф, який стоїть на флюромобілі, закупити гестероскоп для гінекології та офтальмологічне обладнання.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Інна

    - Хотілося б нагадати міському голові, що мова йде не про кошти місцевого бюджету, - зазначає голова районної ради Віктор Слободянюк. - а про цільову медичну субвенцію з розрахунку на кожного жителя м. Козятина для надання гарантованої державою медичної послуги, яка повинна бути спрямована на лікувальний заклад, що надає цю послугу, і це обов’язок голови забезпечити цільове призначення даних коштів.
    Щодо марень міського голови  про об’єднання, то нагадую - не можна об’єднувати те, що не роз’єднувалось. Коли очільник міста створював цей прецедент, потрібно було думати, що за такими діями стоять людські долі, понад дві сотні працівників медичного закладу, а також завершувати Ваше логічне мислення і озвучувати, що при об’єднанні потрібно буде скоротити більше ста чоловік, але це Ви хочете робити тепер іншими руками.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up