«Продукти в упаковках — протирайте спиртом»: як безпечно ходити в магазин під час карантину

«Продукти в упаковках — протирайте спиртом»: як безпечно ходити в магазин під час карантину

Правила. Під час карантину всім рекомендують виходити з дому тільки у разі крайньої потреби, тобто у магазин чи аптеку. Але як безпечно закуплятися під час пандемії? Чи довго вірус живе на поверхнях та що робити після приходу додому з придбаними товарами? 

Попри запроваджені суворі обмеження через пандемію коронавірусу, людям доводиться опинятися у продуктових магазинах. У деяких магазинах Козятина при вході висить оголошення: «У магазин заходьте в масці», у деяких — стоять дезінфікуючі засоби для рук. Продавці та касири — у масках. 

Оскільки в супермаркеті покупці справді торкаються руками продуктів, то ці міри та рекомендації правильні, — про це розповідає лікар-терапевт Олег Швець під час онлайн-трансляції на каналі ГО «ЗдоровБудь!» 

У Козятині, станом на ранок 8 квітня, випадків захворювання на коронавірус зафіксовано не було. Але, як то кажуть, береженого Бог береже. Пропонуємо вам ознайомитись з порадами лікаря, як здійснювати закупи безпечно і що робити з товарами потім, якщо їх могли торкатися інші.

Відео дня

Будьте в магазині не довго та тримайте дистанцію 

– Спішити у магазині не варто, бо поспіх призводить до ще більшої витрати часу. Попередньо напишіть список і прийдіть у магазин конкретно за певними продуктами. У такому випадку ви витратите найменше часу і контакт з ймовірно інфікованими іншими покупцями буде мінімальний, — каже Олег Швець.

За словами лікаря, під час закупок не торкайтесь за жодних обставин свого обличчя, адже вірус потрапляє у слизові саме таким шляхом. У магазині всі мають бути в масках, бо ніхто наразі не знає, чи є носієм вірусу. Якщо є можливість, надягайте і рукавички, і окуляри. 

Також, за словами Олега Швеця, звичайно, краще не користуватися візочком у магазині, якщо є така можливість, адже до нього торкається безліч людей. 

– Якщо ви вже взяли візочок, то протирати руки немає сенсу. Проте одразу, після того, як ви закінчили з закупами, варто обробити руки антисептиком, — каже лікар. За словами лікаря-терапевта, на касі варто тримати якомога більшу дистанцію, мінімум один метр і сплачуйте за можливості безконтактно.

Чи можна купувати продукти без упакування? 

– Не упаковані продукти купувати не варто. Сирі, наприклад, овочі, які не упаковані, потрібно обов'язково готувати. Їх не можна споживати у сирому вигляді. Миття частково може усунути ризик, але не на 100%», — пояснює лікар-терапевт. За його словами, варто відмовитись від печива, круп чи горішків на вагу. Усе має бути промислово запаковане й розфасоване. 

– Дефіциту продуктів немає, тому дуже багато купляти не варто. Купляйте здорову їжу, адже у період самоізоляції ми потребуємо активізації імунітету. Варто налягати на всі овочі: гарбуз, цибуля, морква. Також корисні яйця, вони зміцнюють імунну систему. Загалом у раціоні понад 75% має бути продуктів рослинного походження. Також у період карантину корисне споживання риби, яєць, кисломолочних продуктів, — пояснює лікар. 

Як довго коронавірус живе на поверхнях упаковок? 

“Коронавіруси можуть жити на поверхнях до п’яти днів, але заразність вірусу значно знижується вже за три години”, — пишуть на сторінці Центру громадського здоров’я України.

На їжі та воді — поки не зафіксовано, скільки живе вірус. Найменше, як зафіксували фахівці, він тримається на міді, тобто монетах, чайниках, посуді з міді, фользі —  чотири години максимум. На поверхні з алюмінію, наприклад, банках з напоями чи монетах, він живе також недовго — дві-вісім годин.

На коробках для доставлення їжі, наприклад, та інших картонних виробах — він тримається впродовж дня. На нержавіючій сталі вірус живе — два-три дні. Аналогічно, впродовж двох-трьох днів, коронавірус затримується і на пластику. На деревині — чотири дні. До п’яти днів він тримається на папері та склі. Найдовше він живе на кераміці та металі — п’ять діб. 

– Конкретні терміни залежать від типу поверхні, температури й вологості навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати контактні поверхні в приміщеннях загального користування — ручки дверей, поручні, кнопка зливного бачка кнопки лифтів, ручки кранів тощо. Використовуйте для дезінфекції звичайні побутові дезінфекційні засоби із 0,5% хлору або 60-80% спирту і дотриманням правил безпеки. Одяг та білизну можна прати з порошком у машині за максимально можливої температури та ретельно висушувати, — розповідають фахівці Центру. 

Що робити з продуктами вдома, після покупки? 

За першої можливості одразу після закупів необхідно правильно і довго вимити руки з милом чи продезінфікувати їх, пояснює лікар-терапевт Олег Швець. Перед і під час приготування їжі це також необхідно робити. 

– Вдома овочі-фрукти ретельно миємо. Є сумніви — проводимо теплову обробку. Нічого замочувати не потрібно, просто ретельно помити, — пояснює лікар. 

Доказів того, що Covid-19 може передаватися через їжу, немає. Крім того, акуратне приготування і обробка їжі знищує вірус. Утім, головною проблемою є пакування, якого торкається велика кількість людей, — це пояснює професор Саллі Блумфілд з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини. 

– Продукти в контейнерах або пакетах потрібно або витримувати впродовж 72 годин перед використанням, або протирати розчином хлорки чи спиртом. А не загорнуті свіжі продукти, як-от фрукти та овочі, ретельно промийте під проточною водою і залиште просохнути, — каже професор Блумфілд.

На сайті МОН пишуть, що немає ніяких даних, котрі пов’язували б новий коронавірус та фрукти. Фрукти — непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Ймовірність того, що вірус може існувати поза організмом більше 2 діб, зводиться майже до нуля. 

Наталя Корпан

Читайте :

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up