Програма з обміну лампочок — чи працює це в Козятині

Програма з обміну лампочок — чи працює це в Козятині
  • В Україні мала стартувати урядова програма з безкоштовного обміну ламп.

  • Замість п’яти звичайних можна взяти безкоштовно п’ять світлодіодних.

  • Чи реально це зробити у Козятині — дізнавались наші журналісти

На початку січня на офіційному сайті Кабінету Міністрів України анонсували програму обміну ламп за підтримки Євросоюзу. За її умовою, кожен громадянин України, віком старше 18 років, має право поміняти п’ять ламп розжарювання на LED. Мета цієї програми — енергоефективність. Адже світлодіодні лампи, на відміну від звичайних, якими ми користувалися ще в часи Радянського Союзу, тягнуть електрики значно менше. Це особливо актуально в нинішніх умовах, оскільки рашисти регулярно завдають ударів по об’єктах нашої енергетики.

Обмін ламп проводиться у відділеннях «Укрпошти». Але якщо у вас вдома раптом залишилися лампочки, які вже давно перегоріли і ви хочете їх поміняти на нові LED, мусимо вас розчарувати, тому що обміну підлягають виключно справні лампи розжарювання. Із ними потрібно прийти до поштового відділення і мати при собі паспорт та ідентифікаційний код.

Як йшлося на сайті Кабміну, обміняти лампочки можна двома способами: зареєструвавшись через «Дію» або ж без попередньої реєстрації. Якщо реєструватись через додаток «Дія», то лампочки гарантовано чекатимуть на вас у відділенні. Для цього необхідно ввести у додатку необхідні дані та обрати найближче до вас відділення Укрпошти. Потім дочекатися, коли на ваш мобільний телефон прийде повідомлення про те, що ви можете провести обмін лампочок. Після цього протягом п’яти робочих днів треба звернутися на пошту і обміняти лампи розжарювання на LED, інакше замовлення анулюється.

Відео дня

«Якщо людина не має можливості замовити лампи через застосунок Дія, то вона має прийти до відділення Укрпошти з паспортом, РНОКПП (ідентифікаційним кодом — авт.) та лампами розжарювання. За наявності вільних LED-ламп буде здійснено обмін», — йшлося у повідомленні.

На сайті Кабінету Міністрів писали, що програма запрацює в режимі бета-тестування вже 16 січня, а наприкінці місяця проєкт запуститься по всій території України. Тож ми дочекалися кінця місяця і у п’ятницю, 27 січня, пішли на пошту, аби дізнатися, чи можна провести обмін лампочок. Зауважимо, що працівниця пошти не знала, що спілкується з журналістом.

— У кого можна запитати з приводу кампанії з обміну лампочок? — звернулися ми до оператора.

— Не зрозуміла. Лампочки? — перепитала оператор.

— Лампочки міняють на світлодіодні.

— І що? — знову перепитала оператор.

— У кого можна про це дізнатися?

— Ви повинні зареєструватись в «Дії». В «Дії» вам повинен прийти номер, ви з цим номером приходите на пошту, обмінюєте п’ять лампочок на п’ять. Не більше.

— Це вони мають бути робочі, чи немає різниці?

— Робочі.

— А вже хтось із наших козятинчан приходив міняти?

— Ще програми немає, — каже оператор. — Ви ж заходите в «Дію», реєструєтесь. Програми ще немає на даний час по Вінницькій області. Є Вінниця, є міста, по області ще немає.

— Люди взагалі приходили і питали вже за це?

— Запитують, так, але для того, щоб обміняти, потрібно зареєструватись в «Дії».

— І лампочок у нас ще немає?

— У нас це в кого? — перепитує оператор.

— На пошті в наявності вони уже є?

— Вам яка різниця, чи вони є? — відповідає питанням на питання оператор. — Ви приходите з номером, ми вам обмінюємо, коли буде номер. Лампочки вже є, але ще немає реєстрації в «Дії». Ще не реєструють Вінницьку область. Розумієте? З якого числа, не знаю, це все дивитесь через «Дію».

— Чи можна якось не через «Дію» зареєструватись? — запитуємо ми.

— Ні. Тільки в додатку «Дія».

— Бо я читала, що можна просто прийти з документами у відділення пошти.

— Ні, тільки з номером з «Дії», — каже на це оператор. — Тому що ми його оформляємо. Ви оформляєте по кодові. Потім ми вводимо ваші дані і вам тоді видаємо лампочки.

Тож, схоже, якщо «Дії» у вас немає, лампочки ви не поміняєте. Та навіть якщо і є, то поки реєстрація однаково не працює.

 

Читайте також:

Козятинські пункти незламності отримали системи термінал Starlink

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач23

    Я особисто в Києві просто з паспортом міняв лампочки.
  • Людмила Казарина

    У нас ,як завжди.Не в кожного пенсіонера є Дія.

keyboard_arrow_up