Прощена неділя: Як правильно провести цей день

Прощена неділя: Як правильно провести цей день

Прощена неділя - своєрідний переддень найдовшого посту в році, до якого потрібно підійти очищеним від провини і образ

Прощена неділя (сирна неділя) - останній день Масляної й остання неділя перед Великим постом.

Прощена неділя - своєрідний переддень найдовшого посту в році. Цього дня за традицією православні християни просять один у одного вибачення за всі заподіяні за рік неприємності та образи, щоб зустріти Великий піст з доброю душею, очиститися від гріхів на сповіді і зустріти Великдень. Як правило, на прохання про прощення у цей день люди відповідають: "Бог простить, прости мене". Так само на Прощену неділю востаннє вживається так звана скоромна їжа, але без м'яса. Це продовольчі продукти, до складу яких входить їжа від теплокровних тварин.

З самого ранку в неділю віруючі люди ходять до храму, щоб сповідатися та відпустити гріхи. Після всіх молитов прощення просять не тільки прихожани, але й сам священик. Це робиться в пам'ять про давню традицію єгипетських ченців, які перед настанням Великого посту до Великодня розходилися по пустелі, щоб повністю віддатися молитві. Оскільки в пустелі було багато небезпек, зустріч перед постом могла виявитися останньою, і ченці просили прощення один у одного як перед смертю.

Відео дня

Цього дня у піснях на стихирах вечірні та утрені й каноні згадується вигнання з Раю Адама через гріхопадіння. У піснях говориться, що гріховний стан людства подібний до стану вигнаного з Раю Адама. Перед початком Великого посту, готуючи до нього, Православна церква закликає плакати і журитися про свої гріхи, як це робив вигнаний Адам.

Увечері старі ходили до рідних і знайомих просити прощення за "образи" або "гріхи", заподіяні протягом цілого року. Також існує звичай відвідувати могили померлих родичів, щоб і у них просити вибачення. Для наших предків цей день супроводжувався неодмінним походом до лазні, щоб почати піст не тільки з чистою душею, але і чистим тілом.

На Прощену неділю прийнято їсти вареники. За народною приказкою, на Прощену неділю "і бусурмани вареники їдять!". Ритуальна вечеря в Прощену неділю називався заговини, а останньою стравою найчастіше була яєчня, оскільки після Масляної у всіх господинь залишалися вдома яйця. Цього ж дня за звичаями спалювали всі залишки святкових страв, а посуд ретельно мили.

На Прощену неділю є можливість дізнатися, чи є серед оточуючих відьма і чи живе удома домовик. Для цього треба ввечері виколупати з останнього вареника сир, зав'язати у вузлик, покласти в рот і так тримати до ранку. Вранці, в "жилавий" понеділок, піти до церкви і вистояти всю обідню на одному місці, не ворухнувшись. Вдома треба сховати сир у гаманець і зберігати його разом з грошима до Великодня. Потім вузлик треба взяти з собою на Великодню всеношну. Кажуть, що саме цей вузлик дозволить на Великдень побачити в церкві відьму, а в своєму будинку - домовика.

За старих часів люди були переконані, що саме цього недільного вечора відбуватиметься Страшний суд, і цього дня дуже побожні люди намагалися якнайрідше виходити з дому, пригадували власні гріхи й у жодному разі не вживали алкогольних напоїв.

Кажуть, що якою буде погода на Прощену неділю, такою вона будет і на Великдень.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up